24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Monstrum jménem Paroublánek

7.2.2006

Někteří z vás si možná ještě vybavují hydru jménem Klauzeman, s níž v dobách opoziční smlouvy strašili veřejnost někteří novináři. Třebaže Václava Klause a Miloše Zemana dělilo takřka vše, od názorů až po naturel, některé spojnice tu, pravda, byly. Vedle paktu posvěcujícího menšinové vládnutí ČSSD se Klauzeman vyznačoval velkým charismatem a těšil přirozené autoritě. Nebál se říkat lidem nepříjemné věci do očí. Majestátní Klau… je už dnes nahlas neříká, …zeman nejenže říká, on z nich dokonce sepisuje knižní bestsellery.

Klauzeman se dávno roztrhl, leč nesmutněte, je tu nové zvířátko, jež se zove Paroublánek. Navenek mezi vládní ČSSD a opoziční ODS zuří tuhý boj, leč rozpory nejsou zhusta takové, jak se zvenku jeví, a leckdy jsou umně přifukovány pro média. Paroub… působil řadu let ve významné funkci na pražské radnici v rámci tamní dlouholeté koalice ODS a ČSSD. …lánek přes mýtus nulové tolerance nepřestal vládě na mnoha polích krýt záda.

Vzhledem k současnému stavu politické nekultury v zemi by naivní pozorovatel očekával, že boj s korupcí bude jedním z ústředních témat opozice v kampani (jako se stalo v případě vítězné pravice v Polsku); ODS namísto toho napnula všechny síly k obhájení Vlastimila Tlustého v čele servisní vládní organizace jménem Česká konsolidační agentura. Od hlavní opoziční strany nezazněly žádné důraznější reakce poté, co premiér veřejně hrozil skoncováním s "balkánským" pojetím svobody slova nebo dotlačil Českou televizi ke zrušení nepohodlného pořadu; bohužel některé indicie nasvědčují tomu, že ani ODS by idea trošky té cenzury nebyla zcela proti srsti…

Pohleďme Paroublánkovi do tváře: oba pánové, kteří to monstrum tvoří, navenek selsky rozšafní, uvnitř spíše nejistí, mezi sebou mají spolehlivou dělbu práce: Paroub… plácá, co mu slina na jazyk přinese, …lánek se do toho hezky usmívá.

Kde jsou ty doby, kdy u nás strašil Klauzeman; ten jejich kus se sice nemusel každému líbit, měl však aspoň jistou úroveň.

www.danes.cz