Neviditelný pes

POLITIKA: Modré přilby na Ukrajinu?

17.3.2022

Ministryně obrany Jana Černochová v ČT vyzvala k tomu, aby OSN razantně zasáhla na Ukrajině, a pokud toho nebude schopná, aby „modré přilby“ vyslalo NATO. O OSN doslova řekla, že pokud není schopná zajistit na Ukrajině dodržování základních lidských práv, ať se rozpustí.

K tomuto tématu je potřeba dodat několik podstatných informací: Mírové síly mají za úkol po ukončení konfliktu monitorovat mírové procesy v zasažených zemích a pomáhat interesovaným stranám uvádět v platnost mírové dohody, které spolu sepsaly. Toto snažení může mít několik rovin, která zahrnuje vojenské i civilní oblasti, jako je udržení pořádku, zavedení a vymáhání práva, volební asistence a poválečná obnova. Použít sílu smějí modré přilby pouze v sebeobraně. Tyto oddíly obvykle působí na daném území se souhlasem všech stran sporu. Peacekeeping není zvlášť definován v Chartě OSN. Jeho pole působnosti vychází zejména z kapitol VI a VII Charty OSN „Akce při ohrožení míru, porušení míru a činech útočných“. Armáda OSN však zatím nedisponuje stálou armádou nebo ozbrojenými složkami, a zatím se musí spoléhat na jednotlivé členské státy, zda OSN vojenský personál přidělí či nikoliv (zdroj).

Výše uvedené lze ještě doplnit i tím, že se od roku 1988 do roku 2005 (do té doby jsou ve wikipedii vedeny statistiky v češtině) počet misí OSN ztrojnásobil a roční rozpočet misí dosáhl 5 miliard dolarů. Představa paní Černochové, že by modré přilby vyslalo NATO, vychází z její mylné představy, že OSN je všemocná. Je zřejmé, a historie je toho jasným důkazem, že tyto mise se realizují v konfliktech na územích, kde to státům s právem veta v Radě bezpečnosti OSN nevadí, respektive nejsou proti. Představa, že by OSN prosadila vyslání modrých přileb na Ukrajinu se souhlasem Ruska, je iluzorní a usvědčuje ministryni z toho, že je buď naivní, nebo problematice nerozumí. Návrh na „zrušení OSN“, pokud tato organizace není schopná zajistit vyslání modrých přileb na Ukrajinu, svědčí spíše o obojím – je špatně informovaná a navíc „radikálně naivní“.

Jednoznačně lze příměří na Ukrajině očekávat pouze tehdy, pokud se tak dohodnou Rusko a Ukrajina. Ukrajina dosáhne dohody o příměří s Ruskem nejpozději v květnu, uvedl podle agentury Reuters vojenský poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč. Poradce zároveň sdělil, že přichází v úvahu několik možností dalšího vývoje závisejících na tom, kolik vojáků se Rusko rozhodne na Ukrajinu vyslat... Prezidentův poradce ale zároveň upozornil, že i po dosažení příměří by mohly ještě během roku na ukrajinském území přetrvávat lokální taktické střety.

Bude tedy záležet zejména na tom, jak moc bude Ukrajina ochotná přijmout požadavky Ruska, a samozřejmě na vývoji vojenské situace na Ukrajině. Všechny mapy, které ukazují oblasti bojů ruské a ukrajinské armády, například zde, ukazují podstatné územní zisky Ruska s tím, že se mu podařilo propojit území Donbasu s Krymem. Že se Rusko po dosažení příměří stáhne, nelze očekávat, spíše použije tyto zisky k nátlaku na ústupky Ukrajiny.

OSN má svá pozitiva i negativa. Vyzývat ke „zrušení OSN“ proto, že tato organizace neprosadí vyslání modrých přileb na Ukrajinu, je hloupost, o které by skutečně chytrá politička neměla ani přemýšlet, natož pak mluvit.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek