29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Mistr zástupných problémů

18.6.2019

Jan Hamáček hrozí odchodem z koalice – kéž by!

Předseda ČSSD Jan Hamáček hrozí odchodem z koalice s hnutím ANO, pokud by se do rady ČTK dostal předseda sdružení D.O.S.T. Michal Semín. Hamáček je mistr zástupných problémů!

Česká vláda je díky své levicové orientaci a závislosti na podpoře KSČM jednoznačně nejlevicovější vládou dosavadní historie. ČSSD vstoupila do koalice s hnutím ANO jednoznačně z prospěchářství. Po volebním propadáku roku 2017 mohla volit mezi dvěma cestami. Tou první byl odchod do opozice a poštěkávání, které by zaniklo ve štěkotu ostatních opozičních stran, nebo vstup do koalice s vítězem voleb. ČSSD zvolila druhou variantu a vstoupila do vlády. Chvilku se sice tvářila, že je jí trestní stíhání Andreje Babiše proti mysli, ale pak to všechno přátelé „přehodnotili“ a do koalice vstoupili rádi.

První zkouškou pro nové staronové vedení ČSSD na čele s Janem Hamáčkem se staly eurovolby. Ukázalo se, že počet voličů, kteří se zvedli ze svých gaučů a šli to hodit ČSSD, byl menší než malý, a ČSSD neprosadila ani jednoho kandidáta. Hamáček na to šel „od lesa“ a tvrdí, že on osobně podobný vývoj „očekával“ a že jsou pro něj rozhodující další volby do krajů v roce 2020.

Mezitím se do RRTV dostal nominant SPD Ladislav Jakl a ČSSD „zpozorněla“. Jakl je ale persona, kterou lze jen těžko označit za „fašistu“, takže odpor proti němu rychle utichl. Nyní se volí rada pro kontrolu ČTK a nejvíce hlasů opět získal kandidát SPD - Michal Semín, předseda D.O.S.T., jehož názory jsou konzervativní (neschvaluje manželství homosexuálů). Hamáček prohlásil, že pokud by se Semín stal členem Rady ČTK, že by to považoval za konec vládní koalice s ANO.

Podpora některých kandidátů ze strany hnutí ANO, to je věc, která je pro nás nepřijatelná. Musíme se pobavit o tom, jak funguje vláda a jak vnímáme koaliční smlouvu. Pan Semín je pro nás nepřijatelný,“ řekl Hamáček při příchodu do Strakovy akademie. „Byl by to obrovský problém. Znamenalo by to, že by důvěra nefungovala,“ dodal Hamáček.

Pokud je hlasování tajné, těžko lze tvrdit, že za úspěchem konkrétního kandidáta je právě jedna, i když početně silná strana (hnutí). Jestliže je Semín pro ČSSD nepřijatelný, může to tak Hamáček i prezentovat, ale je to tak vše, co s tím může dělat. Hrozit koncem koalice kvůli případnému zvolení Michala Semína je sice stará taktika vydírání, kterou se již v minulosti ČSSD pokusila uplatnit, vždycky ale nakonec ustoupila.

Osobně jsem toho názoru, že odchod ČSSD z kabinetu by situaci významně pomohl. Ministři ČSSD, zejména Jana Maláčová na MPSV, jsou všechno, jen ne strážci státní kasy. Kvůli jejím návrhům se státní rozpočet stále více posouvá do schodku a, světe div se, i komunisté už kritizují výši státního schodku na příští rok. Tipuji, že případným odchodem ČSSD z vlády by ANO nesplnilo tu část koaliční dohody, kde se zavazuje, že premiér Andrej Babiš podá demisi. Prostě proto, že by argumentovalo tím, že otázka členství Semína v Radě ČTK rozhodně nebyla v koaliční smlouvě. Vláda by byla doplněna o „odborníky“ a ČSSD by se mohla naplno vrhnout do opoziční role – směr 3 %?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz