19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Ministr si plete Čínu a Švýcarsko

Namísto podpory českých firem se ministr zdravotnictví Vojtěch rozhodl podporovat Čínu. To by samo o sobě nebylo překvapením. Jen pokud by oficiálně netvrdil, že jsou čínské výrobky ze Švýcarska. Že by pan ministr neuměl zeměpis?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kubáč 17.4.2020 11:52

"Zákon o veřejných zakázkách" dovede vybrat zboží jen jedním ze dvou způsobů :

1. všichni "uchazeči" až na jednoho jsou vyřazeni = "uchazeč" zaplatil objednavateli nějaké všimné

2. "cena je jediným kritériem" = za české prachy koupíme čínský šmejd a tím živíme globální korporaci.

Jsem zvědavý jestli po koronaviróze a zrušení mimořádného stavu se podaří do výběrových řízení nějak zmnotnit "strategický aspekt" typu důleživé věci je dobré kupovat od domácích firem.

P. Porady 16.4.2020 14:45

Ještě skvělých sedm týdnů, a možná i více, Ano, pro mnohé bankrot a existenční problémy; ale pro některé ekonomická záchrana. Nedivil bych se, kdyby na podzim nejmenovaný koncern, jenž je ve svěřenském fondu, ohlásil vyřešení svých konsolidovaných úvěrů. Koronavirus je lepší než dotace. Dodávky respirátorů z prázdné firmy La Factory z Lanškrouna je ukázkový příklad. Měsíční vývar jen z tohoto jednoho byznysu je cca 400 milionů. A organizátoři ani nijak nápaditě nekonspirovali. Přes pana Švece, který už dva měsíce prázdnou schránku LA Factory vlastní, je přímá linka na pražské investiční fondy, a přes ně na zetě paní ministryně financí a efka. A klíčový hráč je z Českých Budějovic. Za přísnými opatřeními nehledejme zdravotní ochranu, ale cestu peněz, komu to prospívá. Běžným lidem ne. Itálie dělala přísná opatření, a ekonomika jí zkolabovala. Švédsko a Singapur nedělali nic, a ten prokletý koronavirus se na ně naštaval a rozhodl se tam nemnožit ...

F. Navrátil 16.4.2020 13:06

Nyní přichází doba kritiků a znalců, kteří by všechno dělali lépe, kdyby to uměli. Když se epidemie převalila přes svůj vrchol, nastupují hrdinové druhé fronty, kteří dosud mlčeli a číhali za bukem. Postupně se nám předloží k uvěření, a už jsem to také zaznamenal, že boj s epidemií vítězně vybojovala EU a neziskovky. Ještě bych dodal se Zdechovským a Wagenknechtem v čele.

Š. Hašek 16.4.2020 13:08

Přesné!!!

P. Bělohlav 16.4.2020 11:37

Stačí se podívat na hlášení RAPEXu. Zde se dozvíte, že 99% z Číny dovezených výrobků musí být staženo z prodeje pro jejich nekvalitu až nebezpečnost

V. Čermák 16.4.2020 12:48

Přidejte, líp vypadá 99,9%....

R. Langer 16.4.2020 17:41

Jo? Tak to musíte doma chodit nahý a bos, a z čeho sem píšete ty příspěvky, to opravdu netuším. Zkusil jste se někdy nad něčím opravdu zamyslet? Je to náročná činnost, já to chápu, ale přece jenom - občas je to potřeba. ;-)

L. Severa 16.4.2020 11:01

Když jsem zde před časem uvedl, že vláda měla od začátku iniciovat možnosti zajištění výroby ochranných pomůcek v tuzemsku a ne jen pasivně budovat letecký most s Čínou, dostalo se mně od autora článku pana V. odpovědi, že je to blábol. V úterý jsem slyšel pana Hamáčka: "Naším cílem je nastartovat vlastní výrobu ochranných pomůcek a postupně omezovat dovoz ze zahraničí".

V. Čermák 16.4.2020 12:53

A co je časová posloupnost a co jsou to priority víte? Asi né, tak vám to vysvětlím. Jiné priority byly na začátku a jiné priority jsou nyní a jiné priority budou později. Už to chápete, už rozumíte?

L. Severa 16.4.2020 13:49

Jestliže zajištění ochranných pomůcek nebylo na začátku také prioritou, tak chápu a rozumím.

J. Jurax 16.4.2020 15:32

Ano. Nastartovat.

Jak dlouho trvá takové nastartování a kdy by takto nastartované firmy byly schopny dodávat ochranné prostředky v patřičném sortimentu a množství?

Já to nevím. Vy ano?

L. Severa 16.4.2020 18:13

To nevím, ale je jisté, že kdyby byly naše firmy nastartovány o měsíc dřív, tak by o ten měsíc byly již schopny vyrábět. Předpokládám, že dřív, než ta americká firma za několik měsíců.

S. Rádl 16.4.2020 10:51

Víte, já si raději koupím auto od Škody, která s tím má zkušenosti, než od studentů nějaké školy, kteří navrhnou hezký design.

Podobně bych termokamery raději koupil od firmy, která jich má v provozu tisíce, i kdyby se mi nabízela levnější a dle jejich tvrzení lepší firma, která má prototyp, který dala dohromady z čínských součástek. Mimochodem, pokud ta naše startupová firma použila originální myšlenku, má to patentované?

Nechci snižovat kvalitu toho výrobku, ale lidé by si měli uvědomit, že ta sprcha nových českých vynálezů, která se objevila v posledním kvartále se skládá možná i z kvalitních výrobků, ale určitě v řadě případů z "kvalitního" marketingu.

A to, že pan europoslanec si dělá v jednom kuse svůj marketing (neříkám kvalitní marketing), je snad soudnému čtenáři jeho blogů jasné. Mne to připomíná hrdinu mého mládí Ferdu mravence, práce všeho druhu.

R. Langer 16.4.2020 17:43

Hm, to já bych si ji zase raději koupil od těch studentů, protože tomu rozumím. Vy tomu rozumíte?

Š. Hašek 16.4.2020 10:16

A Vy si pletete hospodářsko politiku s fotbálkem na plácku.

Vystudoval jste volnočasové aktivity, nebo ne?

Nemám zas až tak dobrý pocit, ale fascinuje mě, jak mudroprdové čučí/jsou vyjeveni z Číny. No, učili jsme se o Číně ...... jakási Chuang-che ....... Pan Zdechovský študoval asi už tehdy štrasbrusel.

J. Ganaur 16.4.2020 12:45

H.Šašku máte "šikmé" oči.Vy jste studoval moskvu.Jakýsi Lenin....

V. Čermák 16.4.2020 12:54

A vy jste studoval na Pomocné...

R. Langer 16.4.2020 17:45

Tam to dobře znáte, co? :-D

J. Ptáček 16.4.2020 9:59

Asi před 15 lety jsem si koupil v obchodním centru kovovou zahradní sedací soupravu. Údajně z Německa. Stůl a šest židlí. Přes léto je mám venku, na zimu to schovávám. Řekněme asi pět let byly stůl a židle naprosto stejné a bezvadné. Pak začal lak stolu rychle chátrat, zatímco židle zůstaly jako nové. Jednoho dne jsem našel na spodní straně stolu dobře ukrytý přilepený lísteček velikosti cca 1x1 cm. Na něm nápis "Made in China", na židlích lísteček není. Čínské lepidlo evidentně skvělé! Je to náhoda?

V. Čermák 16.4.2020 12:57

Hm, tak Němci vás Napálili. Sami levně nakoupili a vám pak draze prodali. To oni dělají....

J. Ptáček 16.4.2020 13:36

Tomu nerozumím. Češi mně to prodali s idiotskou informací o německém zboží. Na stole, ani na židlích žádná nálepka "Made in Germany" a na vině jsou Němci. Taky logika. Čínská jakost mluví sama za sebe. Upřímně řečeno, spíš mně to pomohlo. U nepohledného stolu dál můžu sedět, ale řadu čínského zboží jsem už odmítl! A prodavači vysvětlil proč. Navíc s chutí předvedl svým známým.

R. Langer 16.4.2020 17:47

Hm, a teď už lísteček "Made in Germany" máte na všem? :-D

M. Krčmář 16.4.2020 9:28

Mistr,minimistr, vlastně ministr Vojtěch je přinejlepším "lepším" mluvčím ministerstva zdravotnictví, pochybuji že o něčem rozhoduje. Celá záležitost s objednávkami čínského šmejdu a ignorance českých firem mi přijde jako zločin. Komupak nás naši "vůdci" zaprodají příště?

A. Reček 16.4.2020 9:40

Zaprodají se tomu na koho ukáže náš pan prezident. Opět to bude Čína !!

V. Čermák 16.4.2020 12:59

Hm. S takovými argumenty ovšem nevyhrajete ani ty Příští volby....

R. Langer 16.4.2020 17:50

No, jen ať pokračují... :-D

D. Polanský 16.4.2020 8:59

U našich výrobců jde o to, aby proběhl v rozumné proces certifikace, aby výrobky opravdu uměly to, co o nich výrobce tvrdí. A jaksi certifikace netrvá týden. Pak není problém, aby Čína byla out, tedy pokud naší výrobci dokážou vyrobit potřebná množství. Spíš je škoda, že neznáme celková čísla dovezených ochranných pomůcek z Číny, abychom měli nějaké měřítko. Ovšem tyhle věci nemá řešit bruselský politik, ale naši politici v Sněmovně a Senátu. Bruselský politik se má starat o zcela jiné věci, např. bonzovat na Babiše.

P. Götze 16.4.2020 8:11

tak pokud bych mel uvazovat logikou Zdechovskeho, pak pan Zdechovsky si plete EU s Ceskem.

D. Polanský 16.4.2020 9:01

Spíš v Bruselu nic pro nás nevybojoval, tedy kromě migrantů, pro něž hlasoval, tak se snaží bodovat na české půdě.

V. Církva 16.4.2020 7:18

Tak hlavně nechápu jak je to s našimi známostmi (Tvrdík, Hamáček, Kellner,...?) o kterých mluví i Zeman když z Číny nakupujeme přes prostředníky. To se netýká jen teploměrů, ale i o té zde zmíněné firmy co najednou rozumí respirátorům!

Tak pokud bzch bral Zamana vážně, použít by měli kontakty které obchodují s Čínou ve velkém. Tvrdík je blbec co zlikvidoval ČSA, přesto by s Číňany měli mít zkušenosti. Minimálně mělo proběhnout nějaké posouzení možností. Chápu, že bylo třeba jednat, to se ale dá zvládnout za 2 až 3 dny. Vojtěch snad nedělá vše sám, nějaké lidi má.