26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Ministr si plete Čínu a Švýcarsko

16.4.2020

Namísto podpory českých firem se ministr zdravotnictví Vojtěch rozhodl podporovat Čínu. To by samo o sobě nebylo překvapením. Jen pokud by oficiálně netvrdil, že jsou čínské výrobky ze Švýcarska. Že by pan ministr neuměl zeměpis?

Píše se rok 2010 a studenti ČVUT Jan Sova a Jan Kovář zakládají v prostorech Podnikatelského inkubátoru univerzity společnost Workswell. Záhy se k nim přidává třetí spolužák Adam Švestka a start-up se velmi rychle a hlavně úspěšně vyprofiluje na problematice bezdotykového měření teploty, tj. termografii. Nejdříve se věnují jen poskytování služeb a distribuci výrobků v oboru, od roku 2014 už ale vymýšlejí a vyrábějí vlastní české termokamery. V současnosti je už prodávají ve většině ekonomicky významných zemí světa a získali řadu velmi prestižních ocenění.

Vždy totiž dokázali efektivně reagovat na nejaktuálnější trendy. Mj. se stali jednou z prvních společností nabízejících termokamery pro drony. A začali vyrábět i unikátní „inteligentní“ termokamery SMARTIS, nebo protipožární systém SAFETIS. Když se proto koncem roku 2019 začaly objevovat první zprávy o potenciální celosvětové pandemii koronaviru COVID-19, neváhali a v rekordně krátkém čase přišli se speciální termokamerou MEDICAS pro screening infekčních chorob. V půlce ledna 2020 proto poslali vládě nabídku. Ta na ni nereagovala.

Ve světě je jejich vynález velmi žádaný, používá se hlavně na letištích a recepcích nemocnic, z domovské ČR ale ani ťuk. Všechna jednání prostě ztroskotala na totálním nezájmu naší vlády, a to i přes četná prohlášení, jak chtějí využívat pomoci hlavně od českých firem. To je však jen jedna z absurdit v celém příběhu.

termokamery 1

Termokamery Workswell jsou vyvíjeny a vyráběny v ČR! Proč si podobných firem více nevážíme? (TZ)

První reakce vlády po 2,5 měsících a medializaci

Osobně jsem o termokamerách informoval v průběhu března, jak ale bylo řečeno, od firmy přišla nabídka vládě poprvé už v polovině ledna. Až 31. března 2020 ministr Vojtěch (po velké medializaci v mezičase) napsal, že tedy vláda koupí 500 termokamer. Česká firma ale už věděla, že ne od nich, ale z Číny.

Pan ministr Vojtěch se ale rozhodl jako malý kluk zatloukat, zatloukat a zatloukat. Kamery měly být podle jeho tvrzení ze Švýcarska. Jen s tím detailem, že žádný švýcarský výrobce ani vzdáleně podobných termokamer neexistuje. Jím oslovená firma Avastech vyrábí jen bezpečnostní kamery. A jak už odhalil Deník N, skutečně jen posloužili jako překupník pro čistě čínské kamery Yantai iRay.

termokamery 2

Vláda přes slovenského překupníka se sídlem ve Švýcarsku koupila čínské produkty. (Deník N)

Stejná doba dodání, přesné měření

Obecně jsou termokamery s mikrobolometrickým senzorem samy o sobě schopny měřit jen s přesností ± 2 °C. Zrovna u kontroly tělesné teploty to ale vytvoří dost zásadní rozdíl mezi normální teplotou (37 °C) a vysokou horečkou (39 °C). Nedá mi proto v této souvislosti nezmínit, že firma Workswell dokonce byla svědkem možného podvodu, kdy nejmenovaný výrobce z Číny stáhl katalogové listy a jedinou změnou pak bylo snížení tzv. nejistoty měření u jím nabízených ručních termokamer.

A teď to srovnejme s tím, co rovnou nabízí Workswell. Jejich MEDICAS je plně autonomní, mobilní plug-and-play termální kamera. Díky využití tzv. „černého tělesa“ dosahuje přesnosti měření teploty ±0,3 °C. Má možnost lokálního záznamu radiometrického videa i obrazu a má i pojistku proti falešným poplachům. Doba dodání standardně 4 týdny – stejně, jako měl slíbit „švýcarský výrobce“.

termokamery 3

České termokamery Workswell jsou zásadně kvalitnější, až o 20 % levnější a se stejnou dodací lhůtou. Vláda ale dala přednost čínskému produktu. (TZ)

Poptávkové řízení až poté, co stát kamery objednal

Vláda asi umí kouzlit a dokáže tak zajistit, aby událost, která ještě nenastala, ovlivnila to, co už se děje. Workswellu totiž konečně přišla z ministerstva zdravotnictví oficiální žádost o nabídku až poté, co už kývli na nabídku z Číny. Specifikaci navíc asi hodili jen do Google překladače, protože v zadání jsou logické nesmysly typu: „stabilizace času teploty do 5 minut“ nebo „černé tělesné topení“.

termokamery 4

Tak koupila ta vláda termokamery nebo topení? V každém případě jakési výběrové řízení na dodavatele proběhlo až poté, co to měl překupník v kapse! (TZ)

Když namísto vysvětlování začneš špinit konkurenci

Možná si stejně jako já říkáte, jak je tohle možné. Osobně jsem to pochopil až ve chvíli, kdy mi přes Linked-IN začal psát pan Patrik U., slovenský společník ze švýcarské firmy, která čínské kamery vládě přeprodává. A začal mi vyprávět pohádky, jak to má být právě Workswell, kdo je čínská firma, která sama vůbec nic nevyrábí. Navíc nemají mít žádný produkt použitelný v nemocnicích. Dokonce po mně chtěl, ať opravím svá předchozí prohlášení, čemuž jsem se ze srdce zasmál.

termokamery 5

Reakce ze Slovenska plná negativ vůči české konkurenci. (TZ)

Jestli si dotyčný ani neumí vygooglit víc k českým MEDICAS termokamerám, tak mi některé věci konečně dávají logiku. A dává mi logiku i rozhodnutí ministra Adama Vojtěcha, který vůbec neví, co a od koho pořídil. Mohu se jen radovat, že díky mému zapojení byla termokamera zapůjčena alespoň do nemocnice v Kladně, kde spolehlivě slouží. Jedna je lepší než nic.

A už se upřímně těším na zjištění, kam přijde těch 500 čínských kamer a komu začnou měřit teplotu. Předpokládám, že prvním adeptem bude pan ministr Adam Vojtěch, který se v příštích měsících ještě mnohokrát zapotí.

Převzato z blogu s autorovým souhlasem

Autor je europoslanec za KDU-ČSL, místopředseda Výboru pro zaměstnanost a sociální věci a člen Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu