Neviditelný pes

POLITIKA: Ministerstvo smíchu a pláče

29.1.2021

Ministerstvo zdravotnictví plní v současnosti podobnou roli jako ministerstvo války v době konfliktu. Prostě někde musí sedět hlavní stan, odněkud se musí koordinovat kruhová obrana, ofenzivní výpady po křídlech i závěrečný zdrcující protiútok.

Ať zvedne ruku někdo ze čtenářů, který si myslí, že ministerstvo je takového výkonu schopno. Místo rozhodných, koordinovaných a přesvědčivých kroků, které dávají na první pohled smysl a mají jasnou a každému pochopitelnou logiku, vidíme změť nesouvislých výkřiků, rozhodnutí, které jedno neguje druhé a chaos v přímém přenosu. Dobře, asi bychom měli připustit, že pandemie je nový a dosud nezvyklý fenomén a že jisté míra improvizace a zmatků je přece pochopitelná. Ale lze tuhle výmluvu použít i po roce?

Když jsme se jako občané konečně dočkali nějakého systému opatření v závislosti na míře intenzity pandemie, kterou navíc pojmenovali vtipně PES, naivně jsem se zaradoval a doufal konečně v systém. Od té doby se ale ten PES mění týden co týden. Buď se ministr vyjadřuje, že navrhne změny v systému, nebo je vláda skutečně schválí a začne tu pobíhat modifikovaný PES. Čert aby se v tom vyznal. Tak schválně, můžete večer vycházet z domu? A musíte použít roušku pokaždé, když jdete ven? Kdo to ví, odpoví.

Kromě několika notorických kverulantů a mašíblů už asi všichni víme, že se máme očkovat a že bez očkování nebude konec pandemie. Takže musíme v relativně krátkém čase dostat k lékaři postupně pro dvě injekce většinu populace. Babiš a zdravotníci přizvukují, že nejlepší cesta je celostátní systém, který bude celostátně každého evidovat, s každým komunikovat a vyřeší všechny dílčí a lokální zvláštnosti, výjimky a specifika. Jako by ti lidé, co tohle říkají, ani nežili na zemi. Nikdy a nikde nejde do jednotného mustru, do grandiozního systému zahrnout a vyřešit všechny místní problémy. Takže máme asi čtyři vzájemně protichůdné celostátní očkovací strategie, nikdo nic neví a i triviální systém registrace se zhroutil při prvním spuštění. Ale neshořel. To ministr Havlíček je jiný pašák, tomu v rámci podpory hospodských a vinárníků rovnou vyhořely servery.

Válka potřebuje jasné a uvěřitelné vůdce. I válka s virem. Takže do zdravotnictví kecá každý, kdo má díru do krku. Babiš je koordinátor očkování, tedy vlastně není, tedy vlastně si to bere na triko, nebo možná ne. Pandemie nám odnesla již dva ministry a třetí je také na odstřel. Náměstci odpadávají jak shnilé hrušky a koordinátor očkování Blahuta už nechce dělat tuhle práci externě a na půl úvazku. Generální štáb tohohle boje je jak ze scénky Monty Pythonů, silná gesta, exaltované výkřiky, ale žádný výkon.

Takhle to vypadá, když se řídí stát jako firma, pane premiére. Tahle vláda, tahle garnitura by už nepostavila ani kadibudku na dvoře. Nic, co je z vlády, nefunguje, nic vládního už také nebude fungovat. Naštěstí máme kraje, města, nemocnice, kde se navzdory vládním snahám o občany postarají, kde skutečně mohou pomoci a kde se senior nemusí registrovat přes systém několika pinů a tajných hesel. My to do voleb v říjnu s touhle bandou amatérů vydržíme, ale bojím se, aby to vydrželi ti, co skutečně něco řeší. Nemocnice, kraje, obce, sociální služby jsou ti skuteční bojovníci a bohužel i sami sobě i generálním štábem. Ten vládní štáb téhle bitvy je pouze pro smích a pláč současně.

Autor je člen ODS



zpět na článek