25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Ministerstvo pravdy bude řešit zprávu o přebytku rozpočtu

- Feldkurát Katz: „Co kdybychom prodali pohovku?” - Josef Švejk: „Za tu by moc nekáplo.” - Feldkurát Katz: „Ne? A tak si ji necháme. Stejně je to domácího, tak co.” Co se vám vybaví, když čtete tuto scénu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 9.1.2017 11:13

madam Moravcová by mi mohla sdělit ...

madam Moravcová by mi mohla sdělit, kde píšu ve svém komentáři o úspěchu vlády a kde tvrdím, že vláda vydělala nějakou korunu.

Pouze upřesňuji porovnání roků 1995 a 2016, které popsala paní Šichtařová.

Pokud se Moravcové něco nelíbí, ať to vytkne Šichtařové. Já jsem jen opravil chyby, kterých se Šichtařová dopustila.

M. Moravcová 9.1.2017 12:26

Re: madam Moravcová by mi mohla sdělit ...

Vaše citace : Šichtařové disciplína nakydat na úspěch vlády hnůj:

M. Prokop 9.1.2017 10:59

Re: Šichtařové disciplína nakydat na úspěch vlády hnůj

To je prostě "socialistická dělba práce". :-P

Paní Šichtařová napíše (dost reálně) co dělá vláda blbě a pokud je to vláda socanská nebo kvazisocanská, tak vy ji budete (dost nereálně) obhajovat.

B. Rybák 9.1.2017 15:39

Opportunity costs

Porovnávat dluhy a bilanci rozpočtu (jejich poměrem k HDP) v kvalitativně odlišných ekonomikách (v nichž ty bilance byly zjišťovány odlišnou metodikou a ekonomiky byly ve zcela odlišné situaci a měly proto odlišné priority) je naprosto nesmyslné!

Zvláště když ignorujeme "náklady ušlé příležitosti" (opportunity costs) znamenající, že jsme se v r. 1995 nemuseli podílet na ekologistickém boji se změnami klimatu, nemuseli budovat konkurence neschopný (parazitický) sociální stát... a západní ekonomiky jsme proto doháněli ( zničení státu a národa nuceným příjmem muslimských imigrantů nám nehrozilo)!!!

M. Valenta 9.1.2017 10:28

Nezizkovky

Pochopitelně i mezi nimi se nachází černé ovce a jejich služby jsou často zneužívány, ale jinak je jejich existence černým svědomím státu. A existují kromě S. Korei všude.

M. Valenta 9.1.2017 10:30

Re: Nezizkovky

oprava: NEZISKOVKY

M. Prokop 9.1.2017 11:46

Re: Nezizkovky

Černým svědomím státu by spíše mohlo být cpaní peněz do neziskovek neužitečných až škodlivých. A jelikož stát až na vyjímky neumí nebo nechce tu užitečnost rozlišovat, bylo by lepší nechat peníze lidem, ať je přidělují dle vlastních preferencí.

M. Valenta 9.1.2017 13:51

Re: Nezizkovky

Neziskovky existují co je svět světem. Např. ve starém židovském státě se ca 10% dávalo automaticky na potřebné v obci. Např. mnoho veteránů je přímo závislých na neziskových organizacích a tak se dá pokračovat hodně dlouho.

M. Prokop 9.1.2017 15:41

Re: Nezizkovky

No vždyť já proti neziskovkám nic nemám.

Jen do nich nechci platit povinně, prostřednictvím státu.

M. Valenta 9.1.2017 15:58

Re: Nezizkovky

Pan Prokop, stát který má alespoň tolik soudnosti a uzná, že na některé věci zkrátka nestačí, se alespoň snaží těm co ho v tom zastupují vyjít trochu naproti. Toť vše.

J. Lepka 9.1.2017 10:20

Pěkný rozbor, ale!

Kobliháře nepřesvědčíte, to je sekta s jednou myšlenkou: Za všechno může Kalousek.

Chtít po jedinci, který zaměňuje pojmy jako stát a firma, veřejné a moje, dotace a malá domů nebo živnostníci a zloději, aby použil přebytek jakkoliv získaný k umoření dluhu? Před volbami pro něj existenciálními? Ve firmě, kde bývalý předseda party dnešního premiéra veřejně hlásal, že státní dluhy se neplatí ?

Takže očekávám záplavu neuvěřitelně populistických návrhů, jak tu sumičku co nejefektivněji umístit.

M. Šejna 9.1.2017 10:18

disciplína „sedření živnostníků“

paní Šichtařová předvedla opravdové kouzlo nechtěného, když definovala pojem "disciplína sedření živnostníků“. V této disciplíně stát "sedřel" zhruba milion živnostníků o 3,5 miliardy Kč na dani z příjmu. Paní Šichtařová zapomněla na disciplínu zvanou statistika a matematika. Pak by zjistila, že stát sedřel průměrného živnostníka měsíčně na dani z příjmu o neuvěřítelných 292 Kč. Tak to věřím, že každej živnostník, včetně mě, je sedřenej až na kost.

Dalším kouzlem nechtěného je tvrzení Šichtařové, že stát neumí plánovat rozpočtové výdajé a příjmy, aby následně prohlásila, že přebytek rozpočtu vznikl mimo jiné díky příznivým vnějším vlivům. Šichtařová by nám mohla sdělit, jak lze plánovat "příznivé vnější vlivy".

J. Lepka 9.1.2017 10:22

Re: disciplína „sedření živnostníků“

A další kouzlo nechtěného, že neznáte ani nejslavnější výroky slavných. Víte kdo prohlásil : Věřím jen těm statistikám, které sám zfalšuji ?

M. Šejna 9.1.2017 10:50

Lepko

já cituji statistiky uvedené Šichtařovou. Že by snad Šichtařová něco z falšovala?

Narozdíl od Šichtařové a od Lepky si ale tu celkově odvedenou daň živnostníků dovedu přepočítat na průměrný měsíční odvod živnostníka.

Takže teď už jen zbývá Lepkovi popsat, jak se dá zfalšovat matematika, nebo přesněji co je špatně na vzorci "3,5 mld. Kč / 1 milion OSVČ / 12 měsíců = 291,66 Kč"

J. Lepka 9.1.2017 12:18

Pane Šejno,

když vás základní školství ani rodina nenaučila základním mravům, jak nás chcete přesvědčit, že jste se naučil matematice, její je statistika součástí ?

D. Stirský 9.1.2017 9:30

Paní Moravcová,

jednak i domy s PS a domovy důchodců jsou neziskovkou (senior by se nedoplatil, není-li zrovna milionář-restituent, proto platí jen část nákladů) a pak: Já už 8 let pracuji jako dobrovolník v jedné neziskovce, která se mimo jiné o seniory stará. Ne každý má děti, ne každý má děti, které by se postaraly. Pomotané to máte Vy,ne já.

M. Moravcová 9.1.2017 10:53

Re: Paní Moravcová,

Nepleťte si ale příspěvkové organizace a neziskovky, to je trochu rozdíl. I příspěvková organizace může vykazovat zisk, je-li toho schopna a snaží se. A pokud ve všelijakých (asi 100) organizacích pro začleňování menšin, především Romů, protečou stamiliony až miliardy ročně a výsledek je nula, pak jsou tyto neziskovky zbytečné. Za další zbytečné až škodlivé považuji Evropské hodnoty, TI, Greenpeace, Člověk v tísni a podobně, které si na čerpání státních peněz založily byznys. Řádové sestry taky pomáhají, bez keců, bez reklamy, bez mediálních cirkusů, tiše, oddaně.

M. Moravcová 9.1.2017 13:20

Re: Paní Moravcová,

domovy s pečovatelskou službou a domovy důchodců, pokud přijímají platby za své služby od svých klientů, nejsou neziskovými organizacemi, protože právě prodávají služby za peníze, tím pádem tvoří zisk. Pomotané to máte vy.

D. Stirský 9.1.2017 8:29

Spíše bych čekal fundovaný rozbor tohoto:

Tak porvé v historii českého i čsl. státu se sestavila a zveřejnila účetní závěrka a výkazy za celý náš stát, samozřejmě za r. 2015. Je to zatím hodně nedokonalé, spousta tam toho chybí (třeba závěrky příspěvkových organizací - tj. škol, nemocnic, muzeí, galerií, správ silnic, sociálních ústavů...), ale jakousi informaci již máme. Znepokojivé je to, že valnou část majetku Česka (asi 88 %) jsme pořídili z cizích zdrojů, tj. na dluh. Z celkového dluhu, který byl k 31. 12. 2015 asi 2 687 mld. Kč, připadá cca 1 540 mld. (57 %) na závazky z dlouhodobých dluhopisů emitovaných MF (popř. obcemi, ale těch není mnoho). Rovněž k pohledávkám se tvoří relativně dost opravných položek - půjde zřejmě také o těžko vymahatelné pohledávky vůči různým zemím z doby před rokem 1989. Celkové náklady státu za rok 2015 byly 1 591 mld. Kč, z toho asi 1 114 mld. (70 %) jsou transferové náklady jdoucí "mimo" stát (penze, podpory, sociální dávky, investiční a neinvestiční dotace, dary, granty....). Mzdové náklady byly podle mého soudu, byť neustále nedáváme na zbytečné úředníky, vcelku ucházející: 127 mld. Kč včetně zákonného a ostatního pojištění, což je asi 8 % z celkových nákladů. Výnosy za rok 2015: 1 583 mld. Kč, takže jsme v r. 2015 hospodařili se ztrátou asi 8 mld. Kč. Z výnosů připadá na daně a poplatky celkem 1 245 mld. Kč (79 %). Nejvíce se vybralo na DPH a na sociálním pojištění (373 resp. 379 mld. Kč). No, auditovat se to snad zatím ani nedá, ale přesto je to úspěch. :-)

P. Götze 9.1.2017 7:54

RE

No mozna ze pokud by si autorka pustila CT24 vcera vecer a poslechla si rozhovor s babisem, usetrila by si tyto texty. Zejmena co se tyka evropskych penez a jejich vlivu na rozpocet.

D. Stirský 9.1.2017 7:42

Transfer neziskovkám jen 11,5 mld. Kč?

To je ale dosti ubohá částka. Možná, že jednou bude Šichtařová starou, zapáchající, sklerotickou bábou s inkontinenčními plenami, za kterou bude docházet nějaký dobrovolník z neziskovky, kterou podle ní stejně nepotřebujeme. Babiše moc rád nemám, ale mám pocit, že ať by byl výsledek státního závěrečného účtu jakýkoli, od Šichtařové a spol. by to stejně schytal.

R. Gramblička 9.1.2017 8:38

Re: Transfer neziskovkám jen 11,5 mld. Kč?

To možná bude, ale žádnou sociální pomoc od státu potřebovat nebude. Vede úspěšnou firmu, má už tušim 4 děti, které, když jim vštěpí svůj hodnotový žebříček, se o ní bez problému postarají.

R. Gramblička 9.1.2017 8:41

Re: Transfer neziskovkám jen 11,5 mld. Kč?

PS: Já bych snížil tuto sumu min. na polovinu s tím, že bych pomoc škrtnul těm z nich, které ji zneužívají na prosazování politických cílů a v důsledku tím škodí občanům

M. Moravcová 9.1.2017 9:18

Re: Transfer neziskovkám jen 11,5 mld. Kč?

víte, paní Šichtařová má 4 děti a ty děti se o ni pravděpodobně postarají. To vám asi nebude mít kdo utřít zadek, protože o takového zlého dědka nikdo stát nebude. Jinak o staré lidi se nestarají neziskovky, ale domovy pro seniory nebo LDN a ti senioři si tyto služby svým důchodem platí nebo je platí zdravotní pojišťovny. Tak zase nekecejte záštiplné a zlé nesmysly.

P. Maleček 9.1.2017 7:07

Ale fuj Šichtařová, kdpopak asi ti k stáru bude utírat řiť.

Tak nám tu Šichtařová v dlouhém textu předvádí jaký že je prý machr na státní rozpočet, jak prokoukla trapnou Babišovu fintu s přebytkem. Aby to podstatné, proč to vlastně psala, vyštěkla až v posledním odstavci - tvrdě zaútočila na neziskovky, a to i převzetím části Zemanova vánočního blábolu.

Začne osvědčeným vyvoláním závisti až nenávisti ... "A ještě jedna drobnost. Víte, že jsme loni vyplatili neziskovkám jako transfer 11,5 mld. Kč?". A pokračuje otázkou díky předešlému s jasnou odpovědí ..."Vážně neziskovky potřebujeme?" A pro zvýšení efektu přidá Zemanův blábol ... " Vážně je nutné, aby nám bývalí pornoherci diktovali seznam „nevhodných“ médií?" Čímž čtenáři vnucuje pohled, že tohle je hlavní náplní práce a typickým personálním obsazením neziskovek.

No Šichtařová, sám mistr propagandy Goebbels by vám zatleskal. A nejspíš vás spojuje i společný cíl - společnost složená z nemyslících a snadno manipulovatelných ovcí.

I já vidím problém v jisté části neziskovek, hlavě těch šířících za státní peníze kdoví čí politické názory. Ale naprostá většina neziskovek odvádí společensky přínosnou práci v péči o hendikepované, mládež, kulturní památky, životní prostředí (s výjimkou ekoteroristů) kulturu či tradice.

Na tyto desetitisíce obětavých dobrovolníků, často pracujících zdarma (což je nejspíš Šichtařové k smíchu) Šichtařová nechutně plivla. No až jednou bude bezmocně ležet ve vlastních výkalech, nejspíš v rukou neziskovek skončí - a ty na rozdíl od ní, na ni neplivnou jak ona na ně a pomůžou jí. Pak snad Šichtařové dojde jaké - však víte co, když byla v plné síle (je otázkou zda mentální), psala.

O. Uživatel 9.1.2017 8:58

Uživatel požádal o vymazání
P. Maleček 9.1.2017 9:37

Re: Re:Naivo

No nevím co diktuje neziskovka osamocenému imobilnímu člověku, který potřebuje aby mu někdo přišel utřít zadek, když stát toho není schopen. Nebo parta nadšenců opravující kulturní památku.

Nevím kde berete jistotu, že neziskovky jsou bandy vychytralých příživníků jen se snažících se dojit stát. Ostatně mnohem víc jich je ve velkém byznysu, ostatně Babiš je jejich ukázkovým příkladem. A jimi státu způsobené ztráty jdou do stovek miliard. Ty vám, jak vidno nevadí.

Jste evidentně pod vlivem Zemanových keců, pro kterého jsou samostatně myslící a konající občané tím největším nebezpečím. Což ostatně Šichtařová taky.

O. Uživatel 9.1.2017 10:14

Uživatel požádal o vymazání