25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Čenda Krchov 10.5.2006 21:15

Smíchy se umlátím

Teď jsou LOK a další DRathovi obdivovatelé spokojeni. Pán s motýlkem slibuje, že až to bude mít v ruce, tak přidá penízky na mzdy. Ale on taky může sebrat... řev nebude, Paroubek je nechá na následné demonstraci zmlátit a pak do televize řekne, že je šokován úletem jednotlivců. Přeji Doktorovi a Kilianovi, aby je to nepotrefilo, s kým bychom se tady zasvěceně dohadovali o nesmrtelnosti chrousta.

Čenda Krchov fatalista.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 21:19

Re: Smíchy se umlátím

Víte, Čendo, nikdo Vás k dohadování nenutí. Něco Vámporadím. Jakmile mne uvidíte jako autora, nečtěte dál. A máte pokoj.

pařez 10.5.2006 19:55

Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

povinně si platí pojištění, a tak má právo to vyžadovat. Nemá být závislý na soukromém (nestabilním) podnikání. Protiústavní by naopak bylo, pokud by z jeho povinně odváděných peněž profitoval soukromý nezdravotnický subjekt.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 20:14

Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

No, pravda to je, ne však celá.  Co je to dostupná a co kvalitní péče ?

vládík 10.5.2006 20:16

Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

Dostupná je v každém případě ta, na kterou mám peníze (tím myslím především z pojištění).

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 20:17

Re: Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

No dobře. takže jste klientem zdravotní pojišťovny.  Sdělila Vám ona, nebo je předmětem vaší smlouvy s ní, jakou dostupnost /( časovou,prosotorovou, ekonomickou ) jaké péče Vám z onoho pojištěníi garantuje ?

vládík 10.5.2006 20:37

Re: Re: Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

Ale souhlasím, že nesdělila. Pokud se budeme bavit o současných (čím dál více omezovaných)pravomocech a povinnostech pojišťoven, asi se shodneme. Především se zdravotní pojišťovna (obecně) nechová jako pojišťovna - nechce na mně spoluúčast na "malých škodách". Co tím míním ve zdravotnictví? Že nikoho by nemělo ani nenapadnout, že nejsou prostředky na léčení roztroušené sklerózy či operaci bolestivého kyčle. Naopak, že každý pochopí, že být pojištěn na každoroční léčení z chřipky (aspirin) je věcný nesmysl. Že tisícikorunové příplatky na léky jsou špatně i pro středněpříjmovou skupinu a zrůdnost pro důchodce. Že (domnívám se) léčebným prostředkem není strava, kterou si mohu i v léčebném zařízení (nemocnice i lázně) platit alespoň ve výši nákladů na potraviny (nemluvím o vodném, stočném, hygienických pomůckách - to vše doma platím, to není zvýšený náklad).

Také předpokládám, že bude platba za výkon stanovena tak, aby nebyly (v průměru) ztrátové a ziskové úkony (jak vyjevilo asi před rokem na MZd, když začalo první strašení se soukromými nemocnicemi).  A že MZd a poslanci nechají zdravotnictví bez problémů vydělat tím, že si objednám nadstandard (a doplatím, ne že pojišťovna nic nezaplatí).  Jo - jsme u toho: co je standard.

Jen pár věcí, jak mě právě napadly.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 20:49

Re: Re: Re: Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

Ano, dotknul jste se solidárního, resp. subsidiárního principu pojištění. Napsal jsem ve ZdN esej o solidaritě a subsidiaritě. Je to také docela zásadní věc, ani v nadiktovaném zde systému nemáme definováno kdy s kýmkdy v čem a jak má být solidární.Před 15 lety jsempsal o to, že jsme solidární s každým, kdo potřebuje paralen a kapky do nosu, účinné stejně jako kapesník, ale Lucka Bílá musí zpívat na náměstí, aby děcko mohlo k transplantaci dřeně.

Dále jste se dotknul další věci - definice zdravotní péče a tak i oddělení úhrad sociální péče . To je taktéž patřičné.

Dalíš věc jsou výkony. Tady bychom se mohli pobavit dost dloáuho, jestli je to zrovna to pravé ořechové platit za výkony. Já sám mám přesvědčení, že systém Drg je ve mnohém lepší, nadto hodnotící péči nejen ekonomicky ,ale i podle jistých a srovnatelných kriterií kvality.

Nadstandard - bylo o něm mluveno také už před 15 lety a také jsem o tom tehdy psal jako o nedodělku. Není definována standardní péče, není definována zdravotní péče. tak jaký nadstandard ? samostatný pokoj s mrazničkou, faxem a TV ? Ale prohůh, kdo by co takového potřebovakl, když je nemocný až tak, že musí ležet ve špitále.

vládík 10.5.2006 21:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

Jestli úkon, nebo diagnosu nemohu posoudit (ve zravotním systému mám funkce "plátce pojištění" a "pacient/klient"). Podstata zůstává.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 21:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

No, Drg je za diagnosu jako platby kalkulace použiteln¨ý dobře,  jinak ale ten Drg systém není primárně k platbám al e ke kvalitě péče. Tím se podstata posouvá trochu jinam, k lepší posicím, si myslím.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 20:51

Re: Re: Re: Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

A dále :  Nikdo tehdy nechtěl slyšet, že samotka není nadstandard a říci, že nadstandard je, že pac. má svou sestru, to byl hřích.  Takže bohatý si zaplatil pokoj jednolůžkový a na té samotce byl vskutku sám, protože sestra stanice měla plno práce na dvanáctilůžkovýchokolních pokojích a platič nadstandardu mohl faxovat domů, ať mu přinesou chrysantémy.

Jarda C. 10.5.2006 22:10

Re: Re: ad přecpané a špinavé okresní špitály

Po návratu ze služebky se vracím k Vašemu časně rannímu pozastavení nad mým příspěvkem.  V klidu, pane doktore. Pokud by váš idol zůstal v čele MZd i po volbách, jiné téměř nenajdete. Jestli by bylo zrušenono oněch plánovaných 80 nemocnic, ve zbývajících budou nemocní uplácet doktory, aby je milostivě vůbec přijali na lůžko (umístěné kdesi na chodbě). Jen ty taxy všimného budou holt asi vyšší než dnes.

 A pokud jde o tu špínu, až zase někdy navštívíte státní špitál (pokud možno nikoli s ohlášenou vládní delegací), račte si nasadit brejle a porozhlédnout se. Ostatně jeden z komentátorů docela živě popsal své estetické zážitky z pražské nemocnice.

vládík 10.5.2006 20:15

Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

Pojišťovna zaplatí každé nemocnici za stejný úkon stejné peníze. Za předpokladu srovnatelné péče (sdělte prosím, pokud máte zprávy o soukromých nemocnicích, že jsou mnohem horší než "státní", které to jsou a v čem) nevím, proč vám vadí jejich vlastnictví. (Nebo dáváte přednost stejné škodovce za stejné peníze, jen jdyž bude ze státního podniku?). Zatím soukromé nemocnice fungují bez státních dotací. Když jsou tedy schopné netahat mě peníze na dotacích a dokonce něco přidat na dani z příjmu, nevím, proč mám křičet. Můžete mi blíže vysvětlit?

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 20:30

Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

Já si myslím, že zatímnelze nějak srovnávat jednotlivé nemocnice, tím méně pak zapodmínek srovnatelnosti. Je tu krátký čas existence nemocnic a.s. na takové srovnání. Jsou tu málo validní údaje.

Není až tak úplně pravda, že z Vás netahají peníze. Některé tahají, a to přímo ( něco připlácíte - a někdy i za to, zač nemusíte, co by mělo být hrazeno z pojištění ) a také nepřímo ( otázky odvodů daňových a pojištění - v souvislosti s kompensacemi za nzdy ).

Křičet. No, možnáke křiku jednou dojde. Přijdete jednoh dne do té nemocnice a zjistíte, že tam to nebo ono oddělení není. A kam půjdete. k internetu, hledat. A hle : tam vdle také není a tamhle také ne. Až někde na klinice. Státní. A plno tam.  To je to risiko , že a.s. dle obchodního zákoníku může si vybrat předmět své činnosti.  A protože řada činností je ekonomicky nevýhodných pro nemocnice, protože náklady na tu činnost v různých oborech jsou vyšší než výnosy, tak se prostě to oddělení zavře.

vládík 10.5.2006 20:49

Re: Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

K poslednímu odstavci: Ano, všichni kritici nemocnic "soukromých" uvádějí argument ziskových a neziskových oborů. Jenže zakopaný pes (i pro státní nemocnice) je v tom, že tedy není stanovena přiměřená cena za jednotlivé činnosti. Ale to je zásadní (opakuji: zásadní) chyba sytému. Této chybě je potřeba se věnovat (jenže ono by to piliticky nic nevyneslo). Protože tak nemám (prostřednictvím pojišťovny) žádné ekonomické posouzení nutnosti a vhodnosti vynaložených prostředků. Upřímně řečeno, jsem přesvěddčen, že je to ekonomicky zrůdnější v případě "státních" zařízení (nejen ve zdravotnictví).  Takže případné nebezpečí, které nám možná přináší soukromé nemocnice jsou  MZd a pojišťovnami (nevím, kdo v tom má prsty víc) špatně, ba blbě nastavené platby. Proč pak vůbec platby za výkon. Proč ne paušál nemocnici kus od kusu (kus nemocnice, ne lůžka či pacienta).

Jak je možné, že nemocnice, zdravotníci, komora, odbory, ekonomové nemocnic denně neřvou nad takovou nehorázností. Nezlobte se, vidím jediný důvod: vyhovuje jim to (to = cenový bordel)

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 21:01

Re: Re: Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

Víte, v seriosní úvaze je to skutečnost a ono stanovení ( které je vskutku zakopaným psaem) neí dost dobře možné obecně a tak ani v oborech.

Problém ani není v rozdílu mezi státními a privátními.  Problém je v vztahu, o kterém jsem několikrát psal : Je dán baílk peněz a je neznámou objem poskytnuté péče. Proto je zvolena nová měnová jednotka bod, která má tím nižší hodnotu,  čím více výkoů  - péče je poskytnuto.

V nemocnicích paušály jsou součástí kalkulačních vzorců, , al ej sou regulace,Ty jsou obecně všude,. chyba je ale ta, že jsou zase postaveny na principiálně špatném základu : Reguluje se úhrada za povnně poskytnutou péči, nereguluje se její spotřeba. Přímá finanční účast spotřebiteole péče na její úhraně není přijatelná - ač by sice nepřinesla podtstaně více peněz do systému, dokázala by zregulovat spotebu coby přirozený regulační mechanismus.

nevyhovuje to nikomu, věřte. Zdravotníci nemají jak řvát,jsou zaujati svou prací a když náhodou něco řejknou , jsou setřeni. Přijít sem na net, to znamená dostat vynadáno dolemplů,. lenochů a kdovíčeho. To většinä zdčravotníků nechce. jejich representace poněkud selhala, Komora prvně. To i proto, že je prostě povinné členství.  Odboryx jsou všelijkaké, je jich spousty, nemají na profesní vedení. Ekonomové nemocnic - prosím Vás, uvědomte si, že zde dostanou 22 000 hrubého a dost, jací tedy asi přijdou na takové místo.

Fafa 10.5.2006 20:34

Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

Jak je to s platbou z povinneho pojisteni za leky? Pokud vim, tak vsechny farmaceuticke spolecnosti jsou soukrome a produkuji zisk pro akcionare.   

pavel 99 10.5.2006 20:37

Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

I na ty dojde!!!

Fafa 10.5.2006 20:42

Pavle,

to spis dojde na pacienty. Genzyme nebo Pfizer se budou tezko znarodnovat a Zentiva uplne vsechno vyrobit neumi.

pavel 99 10.5.2006 20:53

Re: Pavle,

samozřejmě. Jinak to realizovat nejde, když demagogie zvítězí nad zdravým rozumem. "..než bychom cpali oněm imperialistům nemravný zisk, raději zakážeme dovoz...." - a stádečko poslušně zabučí. Jinak by jim totiž už muselo dojít, že jedině ZISK dokáže motivovat k vývoji, testům následně výrobě špičkových léků - nikoli polibky ministra. A stejně to platí pro jakoukoliv kvalitní práci. Nakonec jak by asi pracoval lékař, kdyby si domů NESMĚL odnést patřičný zisk.

Fafa 10.5.2006 21:04

Pavle, castecny souhlas.

V medicine jsou lidi, at uz doktori nebo sestry, kteri by skvele pracovali i zadarmo. Prikladem jsou treba cirkevni nemocnice s radovymi sestrami. Bohuzel objem pece, ktera se poskytuje, je takovy, ze uslechtili nezistni filantropove je nepokryji. Pokud si tuhle neprijmnou pravdu nerekneme nahlas, tak se taky muze stat, ze peci budou poskytovat uslechtili misionari bezplatne, ale bohuzel jenom pro cast populace.   

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 21:23

Re: Pavle, castecny souhlas.

Ano, to je takový ilustrativní extrém k vyznačení možného směru.

pavel 99 10.5.2006 21:25

Re: Pavle, castecny souhlas.

Já souhlasím téměř bezezbytku. Snad jenom to procento "filantropů" bych viděl jako naprosto zanedbatelné. Ne snad že by nebyli lidé, co pracují s nadšením i zadarmo, ovšem povětšinou nejsou na světě sami a ekonomická realita je donutí vyhledat práci, která přinese obživu. Navíc by bylo nutné najít i filatropy dodávající materiál a podpůrné služby. Jednoduše - na tom nelze "stavět". Vážně kromě církevních zařízení si někoho dalšího těžko představuji.

Právě proto vidím jako vrcholně nemravné vyvolávání nenávisti a zášti proti samotné existenci "zisku". Prostě je to nejosvědčenější motivace - nikdo zatím lepší nevymyslel.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 21:29

Re: Re: Pavle, castecny souhlas.

No, měl byste zvážit, stejnějako fafa, ještě jeden zájem - spousta zdravotníků dělá tu práci i v zájmu o vlastní medicínu.  To není přímá filantropie nebo altrusimus, ale spuvisí to s tím. Já mám medicínu velice rád a hodně toho, co dělám, dělám jen proto. Je to ale těžko vysvětlit.

Fafa 10.5.2006 21:36

Zajem o medicinu

Mne taky praxe bavi a zajima. Ale nejsem ani "nezavisle bohaty" rentier pripadne opat mistniho klastera. Mam rodinu a potrebuju ji zabezpecit. Takze rozhodne existuje jista uroven prijmu, kdy bych si musel najit jine zamestnani; nejsem v situaci, abych povazoval nasi JIPku za vystredniho konicka a adrenalinovy sport. 

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 21:39

Re: Zajem o medicinu

ano, to je přesné... já jsem chtěl popsat ten díl motivace, zájmu.  Není tojen proto, ale i proto,. U někoho více, u někoho méně.

pavel 99 10.5.2006 21:41

Re: Zajem o medicinu

není co dodat.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 20:40

Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

Ano. Ne všechny léky jsou ovšem hrazeny ze zdravotního pojištění ( u nás zatím jen jednoho, povinného, teda jakéhosi kvazipojištění, daně obsahem ).  Farmaprůmysl není vázán až tak státními regulacemi. Na druhé straně je ale vázán také přečetnými normami a posouzeními svých výrobků - vzpomeňte jen Contergan v USA - posouzení závislé na jedné osobě.

vládík 10.5.2006 20:51

Re: Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

Ta námitka pravděpodobně směřovala jinam - proč někomu vadí zisk z pojištění u nemocnic, ale ne u farmaprůmyslu, ale i výroby pomůcek, případně dalších dodavatelů nemocnic.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 21:16

Re: Re: Re: Re: Každý má právo na dostupnou a kvalitní péči

Prioč někomu, nevím. Mně nevadí zisk nemocnic - konečně ani není definováno, co je ziskem. Já bych jen rád, aby peníze ze zdravotního pojištění byly určeny na rozvoj zdravotní péče, nemocnic, lidí v nich, ne na přilepšení páru vyvoleným v nějakých orgánech a.s., provisí z outsourcingu, aby právní postavení a.s. nezadalo spolu s přihlopuplým systémem zdravotní péče a jejího financování úbytek na péči a nárůst jejího předstírání, aby medicína nesešla na scestí skrze ekonomiku, iuristiku a managerství, aby z poskytování péče nebyl byznys, ale aby si uchovalo tradiční altruistické pojetí, aby kvalita péče nebyla zaměňována za kkvalitu razítek na lejstrech, aby se nědko starl a byl odpovědný za to, že nemocnice poskytují skutečně péči lékařsjkou a ne šarlatánskou v asertivním úsměvu a strojených t¨zevních znacích, já bych chtěl.... etc., etc. ...a věřte nevěřte, to vše právě pro svlůj vztah k medicíně a pediatrii zvláště.

A protože trhovci svádějí medicínu na scestí, protože kdejací odborníci na vše říkají, jak co má vypadat, jako ti Eskymáci, co radí ovybatelům Konge, jak se zachovat v období trpiockých dešťů,  protože kolektivisté zase chtějí unisono normy bez indivuiduláních přístupů, protože politici se chtějí nabalit na takovém POLITIKU, jaký je zdravotnictví, pro to vše a pro mnhé další píšu kde může, aniž byl zase na straně druhé něco nutil. Ukazuji koni cestu  k vodě, pít musí sám.  A vím, že to je jedne pohled, že řada jiných může býát stejně dobrých i lepších. Kdo ale víc vnímá, ten i víc ví.