29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Miloš Zeman v čele boje proti Senátu

Český ústavní systém je komplikovanější než v sousedních zemích. Máme dvě parlamentní komory, volené jindy a jinak, i pečlivě nakombinovanou dělbu povinností mezi vrcholnými institucemi. Pak se snadno může stát, že dojde k jejich nesouladu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 23.12.2019 21:59

Senát je součástí moci zákonodárné. Měl by se tedy zabývat činností zákonodárnou. Neměl by se montovat do záležitostí, které jsou součástí moci výkonné, jako například dodržováním ústavních zvyklostí prezidenta a podobnými nesmysly. Senát se ovšem podílí na zcela zásadní změně českého ústavního systému. Ve své neschopnosti a současně touze po moci se neustále obrací na ústavní soud, který se tak stává třetí komorou parlamentu. Domnívám se, že se jedná o velmi vážné narušení demokratického systému, kdy se za pomoci senátu stává moc soudní arbitrem moci zákonodárné a vzhledem ke složení poslanecké sněmovny i moci výkonné. Senát v kooperaci s ústavním soudem takto oslabuje postavení voliče a zpochybňuje výsledky voleb. Proč chodit k volbám, když si to tam nahoře opět upytlíkují bez ohledu na voliče?

P. Staronový 23.12.2019 23:15

Jestli ty pravomoci a úkoly nejsou popsány v ústavě ....

K volbám chodíme určit kdo. Ústava říká, jak.

D. Müller 23.12.2019 20:55

Čím déle senát existuje, tím se mi zdá užitečnější. V dnešní bláznivé době, kdy sebestředný president s nenasytným oligarchou nejsou schopni se s grácii vejít do ústavních zvyklostí, je to přeci je brzda před svévolí a arogancí moci.

J. Fridrich 23.12.2019 12:31

President, který napadá a uráží Senát své země by neměl být té země presidentem.

Platí i o urážení své tajné služby, těch si opravdoví

STÁTNÍCI váží..

K. Šubrt 23.12.2019 13:44

Sice máte pravdu, ale nutno připomenout, že si za to občané mohou sámi. Bez omezenosti, blbosti a krátké paměti voličů by se nic podobného nemohlo stát. A vše se bude opakovat, uvidíte...... Mimo Masaryka, Háchy a Havla to vždy byly charakterové zrůdy, (Beneš, Gottwald, Zápotocký, Novotný, Svoboda, Husák, nevyjímaje Klause a Zemana)

J. Fridrich 23.12.2019 14:02

V podstatě souhlas - bohužel...

J. Jurax 23.12.2019 22:46

Nesouhlas.

P. Staronový 23.12.2019 23:19

Havel možná nebyl charakterová zrůda (osobně jsem ho neznal, takže nevím), ale měl štěstí, že za něj mnoho odpracoval Klaus (který také není "charakterová zrůda").

Š. Hašek 23.12.2019 13:47

Popište spíše, kolik konkrétní, "kolosální práce" za ty roky Senát ČR vykonal.

Pokud se domníváte, že "napadám" soudruhy Pitharta, Štěcha, pány Drahoše, Hilšera, ...... . Nikoliv, jsou mi ukradení, ve státním rozpočtu ČR senát figuruje jako procentní položka. Čili senát mi je docela fuk, nejsou mi ale fuk vášniví obdivovatelé senátu, kteří nedokáží říci žádná konkrétní data o práci té politické lehárny.

Připomenu, samozřejmě podle pravidel, že někteří senátoři České republiky mají mandát pouze několika tisíc voličů (cca třeba 6% voličů z obvodu). President republiky je dobrý počtář. Jelínek je podprůměrný modernohodnotový tlachal.

Senát mi je fuk, třem čtvrtinám senátorů bych formálně podal ruku ..... a potom bych se otočil .... a bavil se s prvním jiným přítomným občanem ČR. Diskuse by byla určitě zajímavější. Co Vy?

Tajná služba se hrabe ve školních osnovách. A po třicetiletech úsilovného pátrání došla k "objevu", že všechny země světa mají svoje špiony. To ví i prodavač u nás v zelenině. Co Vy?

J. Fridrich 23.12.2019 14:01

To, co je vám FUK - je fuk mně.. Tu slátaninu, co jste napsal už nikdy a nikde NEVENTILUJTE-NEUVÁDĚJTE - měli by vás za hlupáka...

Š. Hašek 23.12.2019 14:16

Milý Fridrichu,

nejste Vy nějaký hodnot cenzor?

Mně celkem nevadí, co si o mně myslíte Vy. Jen hlupák u svého názoru uvádí "kouzelné množné číslo", ono - měli by. Kdo? Kolomaznik, Flener Dobrý den, ....... .

Děkuji, že jste se zabýval mojí poznámkou. Drsnější ranaři, inteligenti, ..... se podívají na jméno a ani nečtou. Proč jste četl? Abyste mohl bélbě plkat?

J. Brunner 23.12.2019 17:00

R^R^R^

P. Szirotný 23.12.2019 19:25

Dobrý večer pane Hašku. Senát má možnost opravit špatné zákony, což se občas snaží udělat. Fakt, že jeho návrhy Sněmovna přehlasuje není jeho chybou. Ale především je to ústavní pojistka, kterou bychom ocenili až v případě kritické situace. A ta třeba nikdy nenastane. Je to jako s pojištěním. Pokud vám nevyhoří dům, zdá se pojistné také jako zbytečná invvestice. A jak jste sám správně uvedl, náklady na jeho fungování jsou ve státním rozpočtu procentní položkou. Zklamal jste mě však posledním odstavcem, kde bagatelizujete a zesměšňujete "tajnou službu". Ano, každá země má své špióny, kteří působí v jiných zemích. A nedělám si iluze, že u nás nepůsobí i špióni našich spojenců (a naši špióni zase u nich). Ale právě kvůli tomu má každá země svoji kontrarozvědku - u nás BIS - která tyto aktivity monitoruje a upozorňuje na ně. A samozřejmě upozorňuje primárně na aktivit špiónů ze zemí, které jsou na "druhé straně barikády". Proto si je přece platíme !!!

P. Staronový 23.12.2019 23:21

Souhlas.

J. Jurax 23.12.2019 22:48

No jo, no ... dovolil bych si s Vámi hluboce nesouhlasit.

P. Szirotný 23.12.2019 19:32

Souhlas. Zdá se mi, že prezident Zeman občas "vypadává z role" a nedokáže svoji osobní averzi udržet na uzdě. To by se politikovi, který by chtěl aspirovat na označení "státník" nemělo stávat. Lidsky chápu, že ho Senát štve už jen tím, že mu "zamázl" pár kandidátů na ústavní soudce nebo že inicioval ústavní žalobu proti němu. Ale to je prostě demokracie.

Š. Hašek 23.12.2019 10:37

Milý Jelínku,

měl jste dát dohromady jednoduchý přehled "čemu všemu protistátnímu od Parlamentu ČR Senát ČR zabránil v uplynulých třiceti letech"!

Místo toho jste napsal "pojednání o neustálém oklešťování demokracie presidentem Zemanem". Prostě jste se musel vymluvit ........ že furt ta politika podle Vás hapruje ...... a zas vinou presidenta, že.

P. Burda 23.12.2019 18:05

Naštěstí zákonodárce napadlo, že by mohl přijít k moci někdo jako Zeman. Od založení Senátu do zvolení Zemana nebyl Senát příliš potřeba. Ale od zvolení Zemana děkuji za Senát nejméně každý týden.

Š. Hašek 23.12.2019 18:35

Mein lieber Gott!!!

Napište aspoň dva řádečky!!! Rozepište se!

Ale nějak jste si nevšiml, že jste připustil, že dvacet let se tam senátoři jen válejí .....

L. Machala 23.12.2019 10:24

Čím hůře, tím lépe - to je základní linie politiky šejdířů z Hradu a jejich kumpánů ze Strakovky. Cílem je pak ukájení choutek ohavného charakteru pana presidenta a plnění instrukcí z Východu.

Š. Hašek 23.12.2019 10:39

Klíčová slova:

šejdíři z Hradu, kumpáni ze Strakovky, ukájení choutek, ohavný charakter, instrukce z Východu.

Člověče, napište to BIS a televizi!!!! Je třeba konat!

P. Flener 23.12.2019 10:23

Jsme v situaci, kdy můžeme být rádi že senát máme. Každý kdo má vlastní názor a nesouhlasí se Zemanem je dobrý. Snad to s tím celoživotním nemakačenkem vydržíme, jeho pohřeb se naštěstí blíží.

Š. Hašek 23.12.2019 13:51

A sakra! Konečně nějaké duchaplné použití té sešlosti!

Krom toho, zdá se mi. Jste takový malý, nenávistný skřet. S vlastním názorem stran vyhlídek na pohřeb presidenta ČR.

J. Pudil 23.12.2019 10:23

Pan Zeman řekl, že " jen blbec nemění názor".....

Znamená to, že on je také blbec, nebo se na něj vztahuje vyjímka?

Š. Hašek 23.12.2019 16:03

Mám dojem, že jsou Vám lehce pochopitelní "politici" typu Drahoš. Řekněme.

Politiky typu Zeman, Klaus, .... jste líný/neschopný si nějak "přečíst", pochopit.

A nechat emoce stranou. ..... A připsat jim za jejich dlouhou kariéru i jen jedno jediné plus.

P. Burda 23.12.2019 18:22

Klaus, i kdyby nic jiného, nebyl chodící reklamou na cigarety a chlast. Své názorové oponenty neurážel, nedehonestoval (ale možná soukromě neuznával). Když vyjel do ciziny, tak reprezentoval. Ve svých názorech byl konzistentní. Jeho projevy se mi obsahově nelíbily, ale měly více než jen hlavu a patu.

To Zeman je "jiný kafe". Chlubí se tím, že je kuřák. Jeho "denní dávka alkoholu pro dospělého muže" by běžného konzumenta porazila. Opononty neuznává a dává to najevo velmi neslušnými výrazy. Do ciziny už ho snad ani nezvou, protože nikdo neví, co Zeman provede. Jeho dnešní ranní názor v poledne neplatí a večer je úplně opačný. Mluví zpatra, ale asi ani sám neví, co říká. Jako bodrý vesnický stařík by nebyl špatný (ale do dobrého by měl i tak daleko). Jako prezident by, v porovnání s ním, byl dobrý i Richard z pražské ZOO.

V. Mokrý 23.12.2019 9:59

Není to náhodou, ale zcela naopak ?

Š. Hašek 23.12.2019 16:18

Možná ....

Ale současní modernopolitičtí komentátoři již jedou podle programu: Cokoliv řeknou Zeman, Babiš, Klaus, .... jako poznámku, kritiku, názor, .......

.... je BOJ PROTI NĚČEMU ...... pokud to hodně zjednoduším, tak proti již schváleným, "vrcholně demokratickým" postulátům štrasbrusele tam u Jourové, nebo štrasbrusele tady, toho místního.

V. Pokorný 23.12.2019 9:49

Ano, Senát zbytečný je. A stačí se podívat, kdo v něm neformálně kraluje. Je to sebranka lidí, kteří dostali v prezidentských volbách, kde oni taky kandidovali, na prdel. Lidé jim většinově ukázali prostředník a co si o nich myslí.

J. Pudil 23.12.2019 10:26

Když je někdo zbytečný v parlamentární demokracii tak jsou to blbci s prezidentem t.č. v čele s panem ZemanemEU