25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Milion chvilek pro řízenou demokracii

Zjednodušeně lze říci, že základním znakem demokratického režimu je oddělení mocí a pravidelné volby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sloup 10.12.2019 8:20

Klobouk dolů pro autora.

J. Vlček 10.12.2019 8:08

Návodem na zlepšení situace, který vychází z protestních shromáždění chvilkařů je jaký, paní Heidlerová?

Máte na mysli odstoupení demokraticky zvoleného premiéra a prezidenta? Vaše představa o demokracii je obdobná tomu, jak si Hurvínek představuje válku. Rv

J. Cyrany 10.12.2019 7:54

K tomu není co dodat.

J. Vlček 10.12.2019 7:38

Pane Klepetko, naprostý souhlas s vámi. R^R^R^

J. Vlček 10.12.2019 7:34

Paní Heidlerová, autor se ve svém článku ohledně demokracie nemýlí ani trochu. To jen vy se na věc díváte pohledem permanentní revolucionářky.

Představte si fiktivně, že příští volby dopadnou podobně jako ty předešlé, jejichž výsledek vám evidentně nevyhovuje. To začněte po volbách opět s protesty a řvaním na náměstích? To je podle vás demokracie?

Milá paní, to není žádné hlídání demokracie, tomu se říká anarchie. Rv

A. Novák 10.12.2019 7:33

je s podivem, že se nikdo nepozastavuje nad dnešní plánovanou okupací Hlavního nádraží.

V. Mokrý 10.12.2019 7:33

Demokracii bez přívlastků by to rozhodně chtělo.

9stran v parlamentu je trochu moc - 5 by jich stačilo a to při polovičním počtu poslanců, u Senátu též.

J. Svarda 10.12.2019 7:27

Pane Klepetko, klepl jste hřebík na hlavičku. Nějaké poetické názvy nic neřeší. Milulíš Minář, zběhlý bohoslovcc také ne.!!!!!!

V. Klepetko 10.12.2019 7:07

Autorův popis "řízené demokracie" je přesný, Demokratické instituce země mohou v tomto systému neomezeně fungovat jen v mantinelech, které jim stanoví nějaká samozvaná „morální a náboženská junta“: Sbor dohližitelů, ÚV KSČ, "Pětka", Velký Inkvizitor, nebo třeba nějaká Rada Moudrých Zelených Khmérů...

Patří ale do této řady chvilkaři a ten jejich Maxipes Fík ? Záleží na nich, zda se do ní opravdu chtějí zapadnout. Jedna věc je veřejně prezentovat nespokojenost a nějaké požadavky. To je v pořádku, a dokonce bych řekl že tento rozměr demokracie tu po plyšáku trochu chyběl: spolky a různá zájmová uskupení by měly být ve veřejném prostoru více slyšet. Ale ULTIMÁTA? ČERVENÉ LINIE? To už je přes čáru! Lidi, chceme snad žít v systému, kde svobodné zvolení poslanci budou procházet do Sněmovny jakousi uličkou hanby? Kde máme jistotu, že se ten Maxipes Fík nezačne chovat jako pes Baskervillský? Nebo jako Girolamo Savonarola?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Girolamo_Savonarola

Je to na vás, přátelé, co se dnes chystáte na ten Václavák. Prosím, nezatáhněte nás do nějakého despotického středověku, "řízené demokracie" jsme si už v minulosti užili dost!

Maxipes Fík by se neměl štěkat, jako nějaký ajatolláh, který poučuje zbytek společnosti co je a co není správné, kdo může a kdo nesmí vládnout a ultimativně určuje, za jakých podmínek on dovolí, aby demokracie vůbec fungovala!

V. Heidlerová 10.12.2019 7:06

Listina občanských práv a svobod a Ústava. Zatím se nestalo nic, co by bylo v rozporu s těmito ustanoveními. Politici by se podle těchto akcí zamyslet, kde je chyba a jak zlepšovat situaci. Já vidím chybu v nejvyšších představitelech státu.

V. Heidlerová 10.12.2019 7:03

No to je nějak divné. Proč podsouvat demonstrantům jakési dosti pochybné podněty, když v demokracii platí docela jednoduchý zákon. Občan mezi volebními obdobími nemá být tupá ovce a všemu kývat, ale v případě, že zvolení politici selhávají, pak je na řadě právo spolčovací, svoboda projevu a slova, svoboda shromažďovací apod., a to pak mají občané přímo právo vyjádřit svůj názor nejen ve volbách, ale svým aktivním podílem na věcech veřejných. To máme mlčet k nesprávnému jednání AB+MZ a toho, co je kolem nich??Pane autore, máte možnost svolat shromáždění, které podpoří Vaše názory nebo názory Vašich oblíbenců, a tam presentovat zase Vaši vizi. Naše velmi slabá demokracie potřebuje setsakramentsky ohlídat a podpořit a hlavně probrat všechny nefdostatky současného systému, jinak se staneme zase jenom manipulativním stádem ze strany nejvyšších činitelů, kteří nejsou hodni svého postavení. Nezlehčujte, nevysmívejte se a neodsuzujte akce Milionu, ten má na své akce plné právo a dnes už i občanskou povinnost. Nejsme ovce.

J. Vlček 10.12.2019 6:53

Ano, je to dobře napsaný článek. R^R^R^

J. Vlček 10.12.2019 6:51

A jak chcete demokracii hlídat jinak, než volbami, pane Dvořáku? Máte snad na mysli anarchii? A nejsou ty miliony chvilek pro demokracii přinejmenším začínající anarchií?

Za takový výklad demokracie tedy pěkný dík. To by byl hodně mizerný výsledek všeho snažení lidí v tomto státě po třiceti letech od osvobození z komunistické totality. [>-]

R. Gramblička 10.12.2019 6:36

a kdo bude hlídat hlídače, zda jsou jeho pohnutky ve prospěch demokracie?

I. Dvořák 10.12.2019 6:04

Milý autore. Když se spojí dva vrcholoví politici, z nichž jeden požaduje rozšíření svých ústavních pravomocí a druhý zvětšit nekonečný proud dotací pro svoji firmu, pak je demokracie vážně ohrožena. A proto Váš závěr, že se demokracie ohlídá sama, je kec. I justici si chtějí, za pomoci paní Benešové ,ochočit ,k obrazu svému. Ne ne,. demokracie je moc drahé zboží a to se musí hlídat.

Z. Rychlý 10.12.2019 5:03

Opravdu nejsou důležité názory vůdců na pódiích?

Urážíte vlastní inteligenci.

M. Krátký 10.12.2019 2:50

fakt dost dobrý - stručné a jasné R^R^R^

D. Müller 10.12.2019 0:45

Konečně po všech dehonestujících článcích jeden, který stojí za přečtení a pouvažování. Ale myslím, že autor Milionu chvilek dává trochu jiný rozměr než ve skutečnosti má.

Stejně jako Andrej Babiš tvrdí, že je produktem předchozích vlád, tak Milion chvilek je produktem tandemu Miloš Zeman & Andrej Babiš.

Dovednosti obou zúčastněných působit na emoce, vytlačili rozumnou diskusi a politické soupeření mimo hrací plochu.

Pod jejich taktovkou zakořenily pojmy jako pražská kavárna, lepšolidi, živnostníci kradou, kampaň, chtějí mne dostat z politiky, Palermo tradičních politických stran... to jsou však pojmy, které druhou stranu předem vyřazují z diskuze. A dávají jasně najevo, který z fanklubů jsou ti "správní" a kdo jsou občané "druhé kategorie", kteří mají jen mlčet.

Demonstrující pod hlavičkou Milionu chvilek mají 1000+1 důvod proč se sejít. Není důležité, co se říká na pódiích. Důležitá je účast. Je to jen špička ledovce těch, kteří byli z dění ve společnosti vytěsněni. Dokud toto nevezmou prezident a premiér v potaz, bude podpora jen a jen sílit. Jakmile se společnost vrátí k racionální diskuzi, tak zmizí i podpora Milionu chvilek.

Autorovi článku děkuji, za jeho zajímavý osobní náhled a formu, která neuráží.