18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Milion chvilek pro řízenou demokracii

Zjednodušeně lze říci, že základním znakem demokratického režimu je oddělení mocí a pravidelné volby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Heidlerová 10.12.2019 12:31

Spatně i vykládáte pojem anarchie, hlavní význam je bezvládí, chaos vedoucí až k násilí, k ničemu takovému nedošlo, podle Ústavy má část nespokojené společnosti právo demonstrovat - to má být zpětnou vazbou pro politiky, kteří nedodržují předvolební sliby. Tomu, milý pane, nemůžete zabránit, protože především politici nehrají čistě - viz prostředky získávané na kampaně!!!

V. Církva 10.12.2019 9:24

Co potřebuje Vaše velmi slabá demokracie nevím. Ta naše určitě nepotřebuje nátlakovou menšinu. Na demonstraci máte právo, ale demonstrace je i odpovědnost a její nadužívání vytvoří resistenci politiků a protitlak spoluobčanů.

A tady o nadužívání jde protože ve společnosti jsou větší problémy než Čapí hnízdo a troufám si tvrdit že většina spoluobčanů ty ostatní problémy vnímá jako podstatné. Mladé lidi kteří chtějí budovat a mít rodinu bude víc bolet složitá legislativa stavby bydlení, Skupování nemovitostí cizinci a spekulanty, multikulturalismus, gendrové šílenství. A pokud chcete proti něčemu podstatnému demonstrovat tak určitě proti bujení neomarxismu a omezování svobody slova. A to nemá na svědomí jak vy myslíte bývalý STBák, Babiš ale především vládnoucí elita EU.

Ale nakonec to podstatné - princip je popsán sobře v tomto článku.

I. Krahula 10.12.2019 9:50

„Naše velmi slabá demokracie?“ A ke všemu hlídaná Maxipsem Fíkem? Opravdu podivné.

I. Dvořák 10.12.2019 6:04

Milý autore. Když se spojí dva vrcholoví politici, z nichž jeden požaduje rozšíření svých ústavních pravomocí a druhý zvětšit nekonečný proud dotací pro svoji firmu, pak je demokracie vážně ohrožena. A proto Váš závěr, že se demokracie ohlídá sama, je kec. I justici si chtějí, za pomoci paní Benešové ,ochočit ,k obrazu svému. Ne ne,. demokracie je moc drahé zboží a to se musí hlídat.

R. Gramblička 10.12.2019 6:36

a kdo bude hlídat hlídače, zda jsou jeho pohnutky ve prospěch demokracie?

V. Heidlerová 10.12.2019 7:06

Listina občanských práv a svobod a Ústava. Zatím se nestalo nic, co by bylo v rozporu s těmito ustanoveními. Politici by se podle těchto akcí zamyslet, kde je chyba a jak zlepšovat situaci. Já vidím chybu v nejvyšších představitelech státu.

J. Vlček 10.12.2019 8:08

Návodem na zlepšení situace, který vychází z protestních shromáždění chvilkařů je jaký, paní Heidlerová?

Máte na mysli odstoupení demokraticky zvoleného premiéra a prezidenta? Vaše představa o demokracii je obdobná tomu, jak si Hurvínek představuje válku. Rv

V. Heidlerová 10.12.2019 12:34

Ale kuš, copak nechodíte s otevřenýma očima a ušima a neumíte vyhodnotit situaci??? Demokraticky zvolený president a premiér zrazují principy demokracie, přece nebudu uctívat vulgární burany?? A jejich činy - to tu ještě nebylo.

R. Dubravský 10.12.2019 9:00

Myslíte tu Ústavu, kterou "hlídač" demonstrativně roztrhal??

J. Vlček 10.12.2019 6:51

A jak chcete demokracii hlídat jinak, než volbami, pane Dvořáku? Máte snad na mysli anarchii? A nejsou ty miliony chvilek pro demokracii přinejmenším začínající anarchií?

Za takový výklad demokracie tedy pěkný dík. To by byl hodně mizerný výsledek všeho snažení lidí v tomto státě po třiceti letech od osvobození z komunistické totality. [>-]

L. Písařík 10.12.2019 8:54

Ano, úspěch je to, co se v české kotlině neodpouští. Koho byste volil jako budoucího předsedy vlády? Toho zběhlého bohoslovce?

M. Krátký 10.12.2019 2:50

fakt dost dobrý - stručné a jasné R^R^R^

J. Vlček 10.12.2019 6:53

Ano, je to dobře napsaný článek. R^R^R^

D. Müller 10.12.2019 0:45

Konečně po všech dehonestujících článcích jeden, který stojí za přečtení a pouvažování. Ale myslím, že autor Milionu chvilek dává trochu jiný rozměr než ve skutečnosti má.

Stejně jako Andrej Babiš tvrdí, že je produktem předchozích vlád, tak Milion chvilek je produktem tandemu Miloš Zeman & Andrej Babiš.

Dovednosti obou zúčastněných působit na emoce, vytlačili rozumnou diskusi a politické soupeření mimo hrací plochu.

Pod jejich taktovkou zakořenily pojmy jako pražská kavárna, lepšolidi, živnostníci kradou, kampaň, chtějí mne dostat z politiky, Palermo tradičních politických stran... to jsou však pojmy, které druhou stranu předem vyřazují z diskuze. A dávají jasně najevo, který z fanklubů jsou ti "správní" a kdo jsou občané "druhé kategorie", kteří mají jen mlčet.

Demonstrující pod hlavičkou Milionu chvilek mají 1000+1 důvod proč se sejít. Není důležité, co se říká na pódiích. Důležitá je účast. Je to jen špička ledovce těch, kteří byli z dění ve společnosti vytěsněni. Dokud toto nevezmou prezident a premiér v potaz, bude podpora jen a jen sílit. Jakmile se společnost vrátí k racionální diskuzi, tak zmizí i podpora Milionu chvilek.

Autorovi článku děkuji, za jeho zajímavý osobní náhled a formu, která neuráží.

Z. Rychlý 10.12.2019 5:03

Opravdu nejsou důležité názory vůdců na pódiích?

Urážíte vlastní inteligenci.

L. Písařík 10.12.2019 11:47

V tomto případě chvílkářů opravdu nejsou důležité, jsou proti, ale dosud vymysleli jen toho ano, toho ne. To je dost málo.

Z. Rychlý 10.12.2019 11:54

Tak měli poprosit Joan Baez, aby na Letné vystoupila a zazpívala We shall overcome, a měli by tam hned dva miliony lidí. To by zřejmě byl argument jako hrom a výzva k odstoupení celé vlády, hejtmanů a starostů dohromady i s celými zastupitelstvy.

L. Písařík 10.12.2019 13:48

Bez té Chuan by tam byla desetina, to je běžný trik, na něco nalákat a něco jiného odhlasovat, to znali už komunisti v 46. naslibovali bezzemkům půdu a pak jim ji zase sebrali. Ale v 46tém dosáhli ítězství ve volbách, volil je hlavě venkov. Co navrhují místo odstoupených? Obvykle ty , kteří by se v demokratických volbách nahoru nedostali.