23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Milion chvilek pro řízenou demokracii

Zjednodušeně lze říci, že základním znakem demokratického režimu je oddělení mocí a pravidelné volby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 10.12.2019 19:13

Ano.

Jenže v hodnocení vah oněch lumpáren se nemusíme shodovat.

I. Schlägel 10.12.2019 10:04

Lidé se v ulicích ozývali i dříve. Z důvodů politických i ekonomických. Pokud zmiňujete případy, kvůli kterým lidé do ulic nešli a měli, tím samým případem je aktuálně Bureš. Že západní demokracie upadají, na tom se shodneme. Bohužel jsme chtě nechtě účastníky tohoto upadání a jako bonus tu máme vlastní pohnutou historii, ze které jsme se ještě nevyhrabali ani mentálně, ani ekonomicky. Tak že lékem je držet hubu a krok a občas doběhnout k volební urně. Díky, nechci.

P. Staronový 10.12.2019 10:09

První věta ano, to je skutečně nebezpečné.

Druhá věta taky ano, ale to je normální. Politici se diskreditují svým čuněním, ne tím, že na to někdo upozorní.

Pokud jste měl na mysli Rothschilda, tak si pletete zacházení se svými penězi a zacházení s penězi státními či obecními. Rozdíl není v množství.

Ten zbytek je zmatený.

J. Vaníček 10.12.2019 11:33

Samozřejmě. Bičovaní ČT, vytáhli do útoku až teď. Najednou. Topolánek jim nevadil, Bém jim nevadil. V tom je ta jejich faleš.

F. Navrátil 10.12.2019 8:39

Vlády se sestavují na základě volebních výsledků. Pokud o složení vlády chtějí rozhodovat pražští kraválisté v čele s nedostudovaným teologem Minářem, pak je to krok mimo demokracii. Něco jiného by bylo, kdyby požadovali nové volby. To ovšem jejich loutkovodičům nevyhovuje.

P. Staronový 10.12.2019 10:06

Krok mimo demokracii by byl, kdyby své chtění chtěli realizovat násilně. Demonstrovat a požadovat je zcela v rámci demokracie, ať už to organizuje nedostudovaný teolog, nebo předseda odborů.

D. Müller 10.12.2019 10:12

Pane Navrátile, dovolte abych se pozastavil na vašimi výroky...

a) pražští kraválisté.... sjíždějí se občané z celé republiky. A kde by se měli sejít? V Ouholičkách?

b) nedostudovaný teolog... jistě má dostudovanou střední i základní školu. Takže každého , kdo nedokončil vysokoškolské vzdělání budeme označovat jako nedostudovaného?

c) loutkovodiči... kdo je ten loutkovodič? Prosím alespoň naznačte? Už rok o nich fan kluby AB a MZ hovoří, ale pořád nám konkrétní informace tají.

P. Han 10.12.2019 10:40

Kdyby měl nedostudovanou střední školu, byl by označován jako nedostudovaný středoškolák. A co?

D. Müller 10.12.2019 11:54

Pane Hane, já také nemám vystudovanou teologii. Jsem tedy nedostudovaný teolog? Nebo mám být označován titulem nevystudovaný teolog? Narážel jsem na to, že je ten argument podpásový, dehonestující a míří na na emoci nikoliv k podstatě problému.

Tohoto jsem si užili dost z Rudého práva. Je to takové to jedovaté troušení urážek... jako když Babiš utrousí v televizi, že si Kubek kupuje barák za 150 milionů. A ono ejhle.. ona si lékařská komora kupuje svého nové sídlo - za své, nikoliv z dotací. Ale "jedůvka" je už mezi lidem....

F. Houžňák 10.12.2019 12:01

Vy jste začal studovat teologii (nebo stavařinu) a nechal jste toho, aniž byste tato studia dokončil? Pak jste nedostudovaný teolog (či stavař). Pokud jste nezačal ani s jedním, nejste ani jedno. Nedělejte se blbým na způsob Švejka.

J. Pavelka 10.12.2019 12:58

Na druhou stranum řekněme 50 tiletý chlap, který studoval rok medicínu a pak dělal něco jiného celý život, je nedostudovaný lékař? ..Tady jde o to zda je vhodné a kdy zdůrazňovat, že je někdo nedostudovaný to a to,...

F. Houžňák 11.12.2019 9:59

Ano, správně, je to nedostudovaný lékař. Jistě, přijde na situaci. Nicméně Minář - nebo jeho kamarila, teď nevím - to zdůrazňoval, že studoval teologii a nechal toho. Takže to do diskuse uvedl on a tudíž je v pořádku to uvádět. Kdyby o tom drželi pysk, možná by to nikdo nevytáhl. To je tak, když jsou lidi moc upovídaní.

J. Sloup 10.12.2019 8:20

Klobouk dolů pro autora.

J. Cyrany 10.12.2019 7:54

K tomu není co dodat.

V. Mokrý 10.12.2019 7:33

Demokracii bez přívlastků by to rozhodně chtělo.

9stran v parlamentu je trochu moc - 5 by jich stačilo a to při polovičním počtu poslanců, u Senátu též.

V. Klepetko 10.12.2019 7:07

Autorův popis "řízené demokracie" je přesný, Demokratické instituce země mohou v tomto systému neomezeně fungovat jen v mantinelech, které jim stanoví nějaká samozvaná „morální a náboženská junta“: Sbor dohližitelů, ÚV KSČ, "Pětka", Velký Inkvizitor, nebo třeba nějaká Rada Moudrých Zelených Khmérů...

Patří ale do této řady chvilkaři a ten jejich Maxipes Fík ? Záleží na nich, zda se do ní opravdu chtějí zapadnout. Jedna věc je veřejně prezentovat nespokojenost a nějaké požadavky. To je v pořádku, a dokonce bych řekl že tento rozměr demokracie tu po plyšáku trochu chyběl: spolky a různá zájmová uskupení by měly být ve veřejném prostoru více slyšet. Ale ULTIMÁTA? ČERVENÉ LINIE? To už je přes čáru! Lidi, chceme snad žít v systému, kde svobodné zvolení poslanci budou procházet do Sněmovny jakousi uličkou hanby? Kde máme jistotu, že se ten Maxipes Fík nezačne chovat jako pes Baskervillský? Nebo jako Girolamo Savonarola?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Girolamo_Savonarola

Je to na vás, přátelé, co se dnes chystáte na ten Václavák. Prosím, nezatáhněte nás do nějakého despotického středověku, "řízené demokracie" jsme si už v minulosti užili dost!

Maxipes Fík by se neměl štěkat, jako nějaký ajatolláh, který poučuje zbytek společnosti co je a co není správné, kdo může a kdo nesmí vládnout a ultimativně určuje, za jakých podmínek on dovolí, aby demokracie vůbec fungovala!

J. Svarda 10.12.2019 7:27

Pane Klepetko, klepl jste hřebík na hlavičku. Nějaké poetické názvy nic neřeší. Milulíš Minář, zběhlý bohoslovcc také ne.!!!!!!

A. Novák 10.12.2019 7:33

je s podivem, že se nikdo nepozastavuje nad dnešní plánovanou okupací Hlavního nádraží.

J. Vlček 10.12.2019 7:38

Pane Klepetko, naprostý souhlas s vámi. R^R^R^

V. Heidlerová 10.12.2019 7:03

No to je nějak divné. Proč podsouvat demonstrantům jakési dosti pochybné podněty, když v demokracii platí docela jednoduchý zákon. Občan mezi volebními obdobími nemá být tupá ovce a všemu kývat, ale v případě, že zvolení politici selhávají, pak je na řadě právo spolčovací, svoboda projevu a slova, svoboda shromažďovací apod., a to pak mají občané přímo právo vyjádřit svůj názor nejen ve volbách, ale svým aktivním podílem na věcech veřejných. To máme mlčet k nesprávnému jednání AB+MZ a toho, co je kolem nich??Pane autore, máte možnost svolat shromáždění, které podpoří Vaše názory nebo názory Vašich oblíbenců, a tam presentovat zase Vaši vizi. Naše velmi slabá demokracie potřebuje setsakramentsky ohlídat a podpořit a hlavně probrat všechny nefdostatky současného systému, jinak se staneme zase jenom manipulativním stádem ze strany nejvyšších činitelů, kteří nejsou hodni svého postavení. Nezlehčujte, nevysmívejte se a neodsuzujte akce Milionu, ten má na své akce plné právo a dnes už i občanskou povinnost. Nejsme ovce.

J. Vlček 10.12.2019 7:34

Paní Heidlerová, autor se ve svém článku ohledně demokracie nemýlí ani trochu. To jen vy se na věc díváte pohledem permanentní revolucionářky.

Představte si fiktivně, že příští volby dopadnou podobně jako ty předešlé, jejichž výsledek vám evidentně nevyhovuje. To začněte po volbách opět s protesty a řvaním na náměstích? To je podle vás demokracie?

Milá paní, to není žádné hlídání demokracie, tomu se říká anarchie. Rv

D. Müller 10.12.2019 8:54

Pane Vlčku. Podle vás tedy demonstrace nejsou součástí demokracie? Prosím o odpověď stručnou ANO/NE, bez urážek a dehonestací.

J. Vlček 10.12.2019 9:23

Pane Müllere, demonstrace samozřejmě patří k demokratickým prvkům. Je zcela namístě, protestuje-li se proti sporným krokům vlády.

Je ale nepřijatelné, aby se protestovalo a žádalo odstoupení představitelů vlády, případně prezidenta, vzešlých z demokratických voleb. Pro takovouto změnu jsou určeny volby. :-)

D. Müller 10.12.2019 9:43

A když jsou tím problémem arogance a urážky z úst premiéra a prezidenta? Mají demonstrující, jako jednotlivci, stejnou možnost prezentovat své názory? Mají možnost se dostat do televize? Koupit si média? V parlamentu vést své proslovy? Nikoliv. Proto musí využít formu, která je do televizí, novin, do úst poslanců dostanou. Demonstrace nemají uhlazenou formu, ale jak je vidět dosahují svého.

P. Staronový 10.12.2019 11:37

Protestovat se v demokracii může, lhostejno proti čemu, pokud to nepřekročí hranice protestu. Stejně tak lze požadovat prakticky cokoliv, pokud to není vložený trestný čin. A je to tak správně, naopak, bojím se spíše toho omezování, netýkalo by se Bureše a podobných nešvarů, ale protestů proti řádění klimaalarmistů, greténů, socanů, gendernán ...

I. Schlägel 10.12.2019 9:07

Ohledně Bureše a jeho zátěže evidentně nevíte, která bije. Mimochodem, cca polovina národa opravdu nemusí Zemana. Jsou snad organizovány demonstrace s cílem zbavit ho funkce? Na západě by šel z funkce smykem. Až na výjimky typu Berlusconi.

J. Vlček 10.12.2019 9:41

Vy ještě stále vzhlížíte k západu jako k našemu vzoru, pane Schlägle? Já už ne, a v tom se liší i naše názory. :-)

I. Schlägel 10.12.2019 10:11

A co je Vaším vzorem, pane Valento? Možná žádný vzor nemáte? Přes všechny problémy s genderem, uprchlíky či zelenými (které pravděpodobně euroatlantickou civilizaci zdecimují) jsme stále za západem v mnohém pozadu. Z mnoha záležitostí vypíchnu jedinou. Třeba soutěžení veřejných zakázek. Zkuste třeba podplatit německého policistu. Nebo zkuste uvést pár příkladů z vrcholné politiky, kde bychom měli být my jako Češi západu vzorem. Nebo se na to radši vyprdněte. Českou podporu Izraele samozřejmě vítám. Díky za každou vlaštovku, i když jaro nedělá.

P. Staronový 10.12.2019 10:12

Kecáte.

Anarchie na zákony kašle, vyřvávání na náměstí je stále v rámci zákonů, ať už se mi vyřvávající líbí nebo nelíbí.

J. Vlček 10.12.2019 11:59

Nikde neříkám, pane Staronový, že je vyřvávání na náměstích protizákonné. Kdyby bylo, musela by přece policie zakročit.

Druhá věc je, zda to vyřvávání prospívá demokratickému ovzduší ve státě. Tvrdím, že přispívá pouze k rozhádanosti společnosti a tato rozhádanost lidí nepřispívá ničemu dobrému, natož ku prospěchu nás všech, a to platí i pro každého jednotlivce. !