20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Migrace a jedno pivko, to je TOP 09

7.11.2020

Zpravodajové Českého rozhlasu přistihli Miroslava Kalouska na pivku v jedné pražské restauraci. Kalousek se dokonce omluvil. To je ale jenom prkotina proti teroru ve Vídni.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg poskytl rozhovor jednomu rakouskému deníku. Tématem byla zejména „nevstřícná migrační politika“ států V4 a současného Rakouska. Více jsem o tom psal v poznámce Schwarzenberg, EU a Visegrád. Rozhovor v rakouském nedělníku, v němž Schwarzenberg kritizoval politiku států V4 a dožadoval se vůči nim sankcí ze strany EU, měl ale zcela nečekané, zato tragické zarámování. Sotva stačila uschnout tiskařská čerň na jeho rozhovoru, hlavním městem Rakouska zazněly výstřely teroristy, který zastřelil čtyři náhodné oběti. Útočníkem byl mladý muž narozený ve Vídni z prostředí albánských imigrantů, který spáchal zločin, k němuž se pak přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Ukázalo se, jak je vstřícná politika vůči islámu ošidná. Onen terorista prý dokonce absolvoval jakýsi „převýchovný“ kurs, ale vyšel z něj, jak se ukázalo, nejen nepřevychován, ale s odhodláním šířit islám a zabíjet nevěřící, respektive jinak věřící. Média psala i o tom, že jednoho střelbou zraněného zachránili dva Turci a jeden Palestinec. To snad abychom věděli, že kromě „zlých“ islamistů jsou i „hodní“. Podotýkám, stalo se v hlavním městě Rakouska, v němž bych očekával zejména rakouské občany. Jejich původ není v této chvíli vůbec důležitý, nicméně velmi signifikantní v dnešní době. Ještě před několika lety byl onen muž nezletilcem, o které bychom se měli dle návodu Karla Schwarzenberga společně ve všech státech EU podělit a pomoci jim k novému životu v naší společnosti. Záměr excelentní – jen ta realita je poněkud drsnější.

A TOP 09 se dokonce dostala do hledáčku zpravodajů ČRo. Restaurace jsou v současnosti uzavřené pro konzumaci jídla a nápojů ve vnitřních prostorách a mají fungovat jen v režimu výdejních okének. Nyní si ale šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek sám zašel do restaurace na Vinohradech, kde si dal pivo a kde ho přistihli reportéři Českého rozhlasu. Kalousek se za své jednání omluvil, podle stranické šéfky Markéty Pekarové Adamové by se měl omluvit na schůzi Sněmovny.

Prkotina? Zcela jistě, kdyby na podobnou „prkotinu“ nedojel bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten pobýval v restauraci dokonce po zavírací hodině a projednával tam se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem důležité otázky komunikace s veřejností. Kalousek se sice pokoušel o „černý“ humor tím, že by za pivko v restauraci měl dostat Řád Bílého lva, nicméně ve sněmovně se omluvil a uvedl, že případnou pokutu zaplatí.

Výše uvedené je však mnohem vážnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Předsedové ODS, lidovců a topky totiž podepsali společné memorandum k záměru vytvořit trojkoalici před volbami do poslanecké sněmovny v příštím roce. Schwarzenbergova kritika migrační politiky států V4 a Kalouskovo „jedno pivko“ tak už nejsou jenom záležitostí jedné strany, ale týkají se i ODS a lidovců. Když jeden ze známých lidoveckých europoslanců Tomáš Zdechovský vede kampaň proti obnovení profesionálního sportu (fotbalu a hokeje zvláště) pod heslem „sportovci podvádějí při testech na covid“, je i tato politika obrovskou zátěží pro celou možnou trojkoalici. ODS sice aktuálně nemá žádný mediálně známý problém, ale i nešvary poslanců ODS zcela jistě přijdou. Právě v tom tkví nebezpečí slepování malých stran, v nichž se kdejaký čelný zástupce považuje za natolik důležitého, aby se vyjadřoval ke všemu, co ho napadne. Volební blok tří stran bez jasného lídra a pravidel prostě nemůže fungovat, bude-li si každá zúčastněná strana hrát na svém písečku a dělat svou politiku. Tak se žádného synergického efektu nedosáhne, voliče těchto stran to naopak může odpudit od volby své strany v takto nesourodé koalici. Bez jasného programu (a to ne proti čemu, ale pro něco) nelze žádného výrazného úspěchu dosáhnout.

Nejvíce budou dle mého soudu trpět voliči ODS, protože těm se zřejmě ze všech nejvíce nebude pro trojkoalici s TOP 09 a lidovci snadno hlasovat. Lidovci s topkou se pohybují na hraně volitelnosti a tam je pochopitelná snaha přimknout se k někomu, kdo pomůže s průnikem do sněmovny. Když k tomu připočtu vyjádření Mariana Jurečky, že si přeje zvolení Joea Bidena americkým prezidentem, je patrné, že ani v zahraniční politice se tyto strany neshodnou. Přestože ODS už dávno není pravicová a Petr Fiala je takový český „Biden“.

Politika je velmi obtížná disciplína a je v ní příliš mnoho špinavosti, než aby dokázala spojit nesourodé programy a politiky. Proto nečekám žádný zázrak jak v pokusu o trojkoalici, tak v pokusu o koalici pirátů a STAN. I ta bude trpět nedostatkem všeobecně respektovaného lídra a rozplizlým programem, tentokrát o něco více nalevo než trojkoalice. Nevylučuji ale dokonce ani pokus o vytvoření vládní koalice ANO s ČSSD, budou-li preference ČSSD stále oscilovat u pětiprocentní uzavírací hranice. Čeká nás tak doba koalic?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz