25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
westík 21.12.2007 15:22

Re: Re: Re: deziluze

 a Vy racku, víte , jaké jsou pravomoci dozorčí rady ČSOB ?  Ono totiž záleží na stanovách, a tak některá dozorčí rada má větší pravomoci než předstvenstvo .. Jestli jste stanovy ČSOB nečetl, tak tady nedělejte ramena !:-P

čtenář zdrojů 21.12.2007 15:19

Re: Re: ...být tvrdým a neúprosným diskutérem

a právě proto Klaus naposledy veřejně diskutoval v přímém přenosu s oponentem v roce 2002. Bylo to se Špidlou a Klaus tehdy prohrál. ;-) Od chvíle, kdy je presidentem, diskutuje pouze sám bez oponetů, aby ho náhodou nerozhodila nějaká nezvyklá a nečekaná otázka.

čtenář zdrojů 21.12.2007 15:14

Re: ...být tvrdým a neúprosným diskutérem

A protože Klaus je podle Šlechty tvrdým a neúprosným diskutérem a nebojí se v patřičnou chvíli roztínat debaty razantním vstupem, tak proto dnes Klaus razantně odmítl se Švejnarem diskutovat.;-D

vikin60 21.12.2007 15:12

Re: ano...autor vystihl podstatu věci.

Barone,člověče voni so načisto blbej ,když věří na nápis na prezidentské zástavě !!  Pravda  vítězí ,ale čí pravda ,to nikdo neví!! Klaus je veřejný lhář!! Řekl,že nejmenuje žádnou vládu z přeběhlíky a nakonec to udělal!! Pravdu má ten kdo má peníze a politickou moc si koupí !

Richard III. 21.12.2007 15:10

Re: ...být tvrdým a neúprosným diskutérem

Všichni "okolní" prezidenti jsou lidé s jasnými politickými názory a dostatečně tvrdí diskutéři. Bez toho to nejde.

Bakunin 21.12.2007 14:50

Re: Re: Debata by prospěla republice !

Celé je to ptákovina - mezi ekonomy - nosileli Nobelových cen jsou jak monetaristé a zastánci trhu minimálně regulovaného tak různí keynesiánci a zastánci větší úlohy státu. posluchači vědci nejsou, z debaty si vyberou to, co chtějí slyšet. Pokud vy budete IT odborník, který trávil noci a víkendy studiem a analýzami a teď berete 120 tisíc měsíčně, asi vám bude sympatičtější monetarista. Pokud budete nedostudovaný sociolog, co se uchytil jako referent na detašovaném pracovišti MŽP, bude se vám líbit socializující koncept. To je všechno jen šaškárna, emoce na úrovni fandů Sparty a Baníku, bullshit a zbytečnost. ostatně jako celý tento stát i prezidentský úřad. Dobře bude tehdy, až vám politici nebudou kecat do života, až bude jedno, jestli je na Hradě Pavel nebo Šavel. Až budou politici klást věnce a střihat pásky a ne se montovat lidem, co o to nestojí, do životů.

Bakunin 21.12.2007 14:40

Re: Úspěšný Klaus?

Kdo blokoval privatizaci bank v devadesátých letech když ne levice všech odstínů? Soukromé banky by prošustrovaly své peníze. Stát je neměl sanovat z rozpočtu.

Ota 21.12.2007 14:36

...být tvrdým a neúprosným diskutérem

<cite>Prezident musí vyzařovat určité charisma, skutečně státnicky

vystupovat, musí být schopen zaujmout, být tvrdým a neúprosným

diskutérem, kritikem a nebát se v patřičnou chvíli roztínat debaty

razantním vstupem či neotřelou myšlenkou.</cite>

... a to všechno prosím proč?  Pro ctitele  VK jsou to možná všechno důležité osobní vlastnosti, které svému idolu závidí a rádi by je také měli, ale nejaký důvod, proč jsou potřebné pro výkon prezidentské funkce zde postrádám. Domnívám se, že je v našem okolí několik zemí, které mají prezidenty, docela úspěšné, a některé či většinu těchto vlastností postrádají, aniž by to jejich zemím bylo k újmě.

Snowy White 21.12.2007 14:31

Dobrej náhled :)

R^R^

F.VÍZEK 88.100.57 21.12.2007 14:26

Mít nabiflováno nerovná se užívat v praxi...

Každý kantor umí najít deset otázek z učiva prvouky a vlastivědy pro národní školu, které budou každému vzdělanci v ČR dělat problém...

O to ale nejde: PRAVDA VÍTĚZÍ:  Stačí znát, hlásit se k tomu, omílat to ?  Není důležitější chovat se podle toho v praxi ?  A tady můžeme srovnávat. Nejen pány Klause a Švejnara...

F.VÍZEK 88.100.57 21.12.2007 14:21

O něčem to vypovídá...

Na www.novinky.cz   se vede debata k odpovědi V.Klause J. Paroubkovi.  Nemusíme s tím souhlasit, můžeme kroutit hlavou, podivovat se nad jejich úrovní, ale zatím stovky účastníků diskuse se hlásí nejvíce k názorům, jejichž nadpisy naznačují leccos :

Arogance byla vždy Klausovi vlastní. Klimatolog má strach, že by se diskuze mohla vést i o ekonomii a té on vůbec, ale vůbec nerozumí. Klaus zbabělec byl , je a bude. Tak tohle gesto Klausovi moc neprospěje.  Rozumí prý všemu kromě ekonomie, z které má profesuru přes známé.

www racek 21.12.2007 14:14

Re: Re: deziluze

aha ... ondřeji, jestlipak víš, co dělá dozorčí rada? :-D a kolikrát se za rok schází?

I. 21.12.2007 14:08

Re: Debata by prospěla republice !

Ale, ale...Copak záleží na jejich názorech? Zelení Klause nechtějí apriori, ODS pro něj hlasuje jako jeden muž. TV debata by byla jen divadýlko, akorát že by Klaus možná narazil na tvrdou vodu, protože Švejnar by mu byl dobrý protivník. Ale není to třeba. Volba prezidenta je jen  o tom, co dohodnou a jaké hlasy nakoupí dva Bormani Dalík a Tvrdík, a co pak Filip a Dolejš nakáže svým soudruhům, a co za to kdo z nich dostane...To je nepřímá volba. Jenže kdyby byla přímá volba, tak ve zdejším Banánistánu by vyhrál ten, co slíbí zrušit 30 Kč poplatky u doktora, zvednout porodné nebo zregulovat cenu chleba.

www racek 21.12.2007 14:08

Re: ano...autor vystihl podstatu věci.

no, barone, myslím žes ani nepotřeboval se na cokoliv dívat, tys měl názor předem.

bohužel, budeš velmi klausem zklamán.

čtenář zdrojů 21.12.2007 14:08

ubohý jardaci

ty asi nemáš zrovna přehled o tom, jak funguje náš ústavní systém, když jsi schopen napsat takovou pitomost.;-D

yo-yo 21.12.2007 13:49

Re: kdo je švejnar

Presne tak. Este ste zapomnel - hlavne zadny cizaky. S nakejma zkusenostma ze sveta, este by nam zavadeli buhvijaky poklesly politicky moresy ze zemi, kde ta demogracyje nedej boze funguje. Na to nejsme este po 18 letech vubec pripraveny, zrovna tak jako na ojro, a hlavne na to nejsme vubec zvedavy. My si svoje profesory vychovame sami, a kdyz nejsou profesori, to by v tom byl cert abychom nejaky nevytvorili. To vsechno - a hlavne ta standarda, abych nezpomnel - ukazuje naprostou neznalost mistnichj pomeru cizaka z miciganu (a pani, za co von vubec vystudoval v ty emerycej, urcite ne za delnicky penize!). Ne ne, nase politicky pomery si rozvracet nedame!

Rudý Baron 21.12.2007 13:30

ano...autor vystihl podstatu věci.

Švejnarova neznalost našeho slavného hesla "Pravda vítězí" opravdu není jen "lehce doučitelná faktografická chybička"

Cituji :

"Obávám se, že jde o první neblahé znamení faktického nezájmu tohoto jedince o skutečnou vážnost a noblesu, jakou prezidentský úřad obnáší, připadá mi, že k tomu přistupuje čistě pragmaticky"

A to je právě to, co mnoho lidí doslova zvedlo ze židlí, když jsme to zaslechli na "vlastní ucho" ...

Jeden pán dokonce napsal, že "se neudržel a křičel sprostá slova" ( napsal to tak hezky, jako Slávek Šimek, budiž mu v nebi stále fajn ). U nás to bylo mírnější, moje žena prohlásila s vytřeštěnýma očima jenom ,že nafoukanějšího a hloupejšího šaška v životě nepotkala a já jsem se válel smíchy na koberci, jakéhože vola ze sebe "pan profesor z mičigenu" udělal...A pak jsem si ještě vzpomněl na scénku z filmu "4 vraždy stačí, drahoušku", kdy se pan Lipský ptá pana Moučky ( šéf jednoho z gangů ):   "a kde ty nože pořád berete???" A jeden z gangsterů rozevře sako a okolo vnitřních kapes vidíte upevněný jeden dranžírák vedle druhého a k tomu se ozve hláška " Ále, MÁM V MIČEGU NOŽÍŘSTVÍ" a dusil jsem se smíchy ještě víc, i když to místopisně nic neznamená...;-D;-D;-D

george 21.12.2007 13:04

k prezidentovi

Zveřejněný článek se mi zdá jednostranný a ne příliš fundovaný.

V tomto státě je po patnácti létech nadměrné množství negativních jevů, kriminalita, vláda sekretariátů politických stran, obrovská korupce, vláda hloupých a nevzdělaných úředníků nad obrovským potencionálem peněz z evropských fondů.

Hrozí podle mne totéž co třeba v Palestíně : přijdou obrovské peníze, spousta lidí zbohatne,silnice budou dál rozbité, podpora obrovských hodnot, které v sobě potenciál národa má, bude zanedbávána na úkor "modernosti", "být in" atd. Každému kdo bude mít pochopení pro potřeby sociálně slabších, nemocných, postižených bude máváno tržním hospodářstvím, přesto že po 15 létech každý z nás cítí, že trh není schopen opatřit řemeslníka na opravu čehokoli, zlepšit kvalitu třeba potravin, pokud se podnikatelský sektor přikloní k masovému okrádání kvality. Hroutí se základ státu a to právní systém, místo toho občan se dnes a denně dovídá o hrátkách mocných se soudy, prokuraturou, policií, tajnými službami atd.

Kdo žije souběžně v jiné evropské zemi / jako já / ví, že se to děje všude, ale výjimečně, zatím co u nás se z "nepráva" stáva standart dnešního života.

Nevšim jsem si, že by V. Klaus, proti kterému nic nemám, se podle svých možností, tedy hlavně ve veřejných projevech, těmito základními problémy zabýval. Jeví se mi jako sebou spokojený člověk, ke kterému mám jen omezenou důvěru. Možná, že by změna prospěla.

Ondřej 21.12.2007 12:59

Re: deziluze

Jak bylo psáno v článku, je úplně jedno, jak je kdo vnímán u odborné veřejnosti ve svém oboru, to na výkon prezidentské funkce nemá vliv. Vyčítáte Klausovi že jeho chybou se z bolševiků stali milionáři. Podle mě pořád lepší než Švejnar, který řekně, že komunisti jsou ok.

Co se týče "obecného blaha":

Prof. Švejnar aktivně pomáhal belgickým vlastníkům ČSOB vyždímat ze

státní pokladny co se dalo na základě zvorané smlouvy, kterou s nimi

uzavřela vláda ČSSD. Nyní hodlá sjednocovat národ a hájit zájmy státu.

polomis 21.12.2007 12:46

deziluze

Česká republika již ztratila kredit ekonomické štiky z poloviny devadesátých let a velký guru ekonomických reforem, prof.Václav Klaus na tom není lépe. Jeho obdivovatelé a oponenti se vzácně shodují, že je jediným kandidátem na udělení Nobelovy ceny za destruktivní ekonomii . Klausův model české kupónové privatizace se dnes na universitách ve světě přednáší jako příklad výrazného neúspěchu a sám autor je, občas i veřejně, mezi ekonomy a politiky terčem lehkých posměšků.Jedno prvenství však nelze našemu prof.Klausovi upřít, jeho experiment udělal z pár tisíc "rudých " správců státního majetku, pár desítek "rudomodrých" miliardářů.

Prof.Klaus patří mezi sortu lidí, která zaníceně hovoří o tom, co všechno pro obecné blaho ve svém životě udělali. Bližší pozorování však prozradí, že neudělali nic, či lépe řečeno, že to, co zdánlivě vytvořili, považují za výsledky své nadprůměrné inteligence, kterou sice původně vůbec neměli či nepotřebovali. Teprve vákua v jejich životě se začala plnit tou či onou činností, kterou nakonec dovedli k určité dokonalosti a která je vyzdvihla na společenském žebříčku.

jardac 21.12.2007 12:38

Paroubkův cíl je přece jasný!!!

Importovaný pan prezident by pobýval po většinu roku doma v USA a tady by ho zastupoval - hádejte kdo??? No přece Paroubek!!! 

ON by byl de facto hlavou státu (s nulovou odpovědností). A "papírový" prezident  by jen podepisoval panem Paroubkem vytvořená a do USA osobně dovezená rozhodnutí, výnosy, stanoviska atd. Bez řečí a možná i bez čtení, pokud by zrovna neměl čas kvůli jiným a důležitějším povinnostem , jako jsou třeba přednášky na univerzitě, či v jakémsi spolku.

Čistič Jirka 21.12.2007 12:37

Václav II. prezident z vůle rytířů řádu rudých třešní

se uzavřel do svých hradních komnat po vzoru císaře Rudolfa rovnež druhého, aby shlížel na hemžení toho hmyzu v podhradí, který není hoden, aby dýchal páru stoupající z jeho výsostného exkrementu, ajta, co nevidí? Jakýsi cizák odrodilý, drzoun jeden namyšlený chce se ucházeti o majestát, jenž patří jen a jen a jen a jen jemu? I dal Václav II.pokyn své hradní kohortě a ta dala příkaz pisálkům prohradním, aby pamflety svými ovlivnili onen hmyzí dav, jenž  lidem se nazývá a cizákovi hlasy své nedával anóbrž jedinému a doživotnímu vládci země je odevzdal. Leč už řve lev v Jelením příkopě a zvěstuje všem, že vláda Václavova ke konci se chýlí.

Psí vrah Čumil 21.12.2007 12:31

Tak tak, ale co je to platné, když se nám nechce a bojíme se...

"Prezident musí vyzařovat určité charisma, skutečně státnicky vystupovat, musí být schopen zaujmout, být tvrdým a neúprosným diskutérem, kritikem a nebát se v patřičnou chvíli roztínat debaty razantním vstupem či neotřelou myšlenkou..."

;-D;-D;-D

čtenář zdrojů 21.12.2007 12:27

Re: kdo je švejnar

;-D;-D;-D;-DR^

F.VÍZEK 88.100.57 21.12.2007 12:26

Jistě,

i já mám leccos na svědomí (kdo by neměl, že?), ale ministrem financí, předsedou vlády, předsedou Směnovny a prezidentem a předsedou strany a čestným předsedou strany jsem nikdy nebyl... Takže náskok pana V.Klause je obrovský:  ve všem ! 

PS: Už to nedoženu !

autor 21.12.2007 12:24

Re: Re: Re: Český nýmand Šlechta? Ne internetový sueprnýmand polomis

Nevykládejte nikomu nic o netoleranci a projevejch slabosti, když jste sám svým komentářem začal hrubě urážet, aniž jste se dotkl merita článku. A prosím už nereagujte s takovými jako jste Vy je diskuse ztráta času.

F.VÍZEK 88.100.57 21.12.2007 12:24

Debata by prospěla republice !

DEBATOVAT BY MĚLI ! Je potřeba přimět Václava Klause k debatě s každým nominovaným kandidátem .  Před zraky národa by se kandidáti měli "do sebe pustit" a řešit otázku: JAK V ČESKU DÁL !   O minulost (a její chyby a přednosti) a ani o zásluhy už tolik nejde.   Kandidát Jan Švejnar je profesor, je ekonom - pro diskuse před kamerami je celé moře témat.  Ať se ukáže, kdo je dobrý a kdo "až příliš"...

Může se ukázat, kdo z nich je za zenitem, kdo z nich "vyhořel", kdo bude pro ČR přínosem, kdo žije minulostí a kdo myslí spíše na budoucnost...   Volitelé (poslanci a senátoři) by poté měli snazší rozhodování... Reakce voličů by je lépe "nasměrovala".  

V.Klaus předem odmítl veřejnou debatu s každým protikandidátem a udělal to veřejně a "řádně" to i zdůvodnil, nic není ztraceno. Může svůj postoj přehodnotit !  Neřekl, přece, že  by se bál, že by "kašlal" na lidi, že by ignoroval moderní metody komunikace - nic z toho neřekl.  

Proto je šance, že svůj postoj změní...  Dejme znát, že si to přejeme!  

jasan 21.12.2007 12:24

Re: Úspěšný Klaus?

rozhodne daleko, daleko uspesnejsi nez Vizek.... a ne aby jste zase zacal o kamenolomu....

F.VÍZEK 88.100.57 21.12.2007 12:22

Úspěšný Klaus?

Po šesti letech jeho angažmá (v roce 1997) bylo Česko jedinou zemí Evropy, která měla hospodářský "růst" v mínusu. Krachlo  mu tehdy 17 bank a všechny velké banky musela Zemanova vláda poté zachránit privatizací a před ní je  "nahustit" stamiliardami ze státního rozpočtu.  Dodnes se ze splátek dluhů stát ne a ne vzpamatovat.  Také vyrovnaný rozpočet byl Klausův klam: dluhy byly ukryté v  České konsolidační bance, v České inkasní, v České finanční - odkud je "vytáhl" na světlo boží až Zeman, poté je přiznal a "přilepil" navždy k veřejným financím. Přesto má Česko zázračně nízký veřejný dluh: tak na polovině oněch povolených 60% vzhledem k HDP  (zhruba 30 - 35%).

Ostatně pád Klausovy vlády, odchod lidovců z ní, rozpad ODS i konec tehdejší koalice a předčasné volby 1998 a porážka Klause sotva svědčí o "úspěšnosti", že ?

Ale nyní nejde o minulost. Co se stalo, nemůže se odestát.  Jde o budoucnost - a tady by se mělo ukázat, kdo je mužem budoucnosti: Klaus? Švejnar ?  Kdo ví ?

jasan 21.12.2007 12:18

Re: Je tragedií této země, že zvolila a asi opět zvolí sebsestřednou,domýšlivou stvůru!

vase kviceni je zabavne.... jeste....