19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Méně než třetina obyvatel ČR živí zbytek

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik v naší zemi existuje spoluobčanů, jejichž příjem není závislý na státu, tedy na penězích, které byly někomu jinému prostřednictvím daní odebrány?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 24.1.2015 0:03

Výborný a velmi potřebný článek!

Ne ní k němu potřeba nic dodat. Jenom snad konstatování, že ti na státu závislí občané nejspíš nebudou volit politickou pravici.

M. Pivoda 23.1.2015 21:33

Cesta ke svobodě?

"... nadpoloviční část našeho výdělku padne na oltář státu, aby ji mohl často nehospodárně proplýtvat a aby z ní mohl financovat živobytí zbylých dvou třetin (či spíše tří čtvrtin, možná i čtyř pětin) obyvatelstva. ... Takový systém vyžaduje nekompromisní, radikální a urychlenou změnu, neboť je nespravedlivý a dlouhodobě neudržitelný."

O čem bude asi autor psát v roce 2045, kdy jen cca 10% populace bude zaměstnatelná nebo samostatně podnikající? Současná forma kapitalismu je skutečně dlouhodobě neudržitelná - tedy v současné koexistenci s demokracií. Něco se v nadcházejících letech nutně musí radikálně změnit: buďto kapitalismus nebo demokracie.

Strana tzv. Svobodných sice může správně upozorňovat na neefektivnost současného hospodaření se zdaněnými prostředky, ale určitě nás z mnohem hlubšího společenského dilematu nevyvede.

B. Rybák 24.1.2015 0:22

Re: Cesta ke svobodě?

K dosažení "dokonalosti" člověka i společnosti je naprosto nezbytná práce tisíců generací! I v roce 2045 by mohla a měla být zaměstnaná drtivá většina občanů. Ale ti nemusí být převážně závislí na státu, protože i služby mohou být soukromé!

Pokud se "západ" nedokáže dostat ze slepé uličky státy dotované, veškeré ekonomické vztahy deformující hospodářské války s ostatními státy a civilizačními okruhy, a vrátit se k tržnímu hospodářství, nebude tu ani kapitalismus ani demokracie!

M. Pivoda 24.1.2015 8:56

Být na státu nezávislí občané!

Býti na státu nezávislími občany? To se v technologicky, ekonomicky a občansky nejrozvinutější zemi, USA, daří zatím nejvíce asi lidem Amish (cca 200 000 populace). Nevím ale, zda by toto mohla být atraktivní alternativa i pro české občany.

Viz více o životní alternativě lidí Amish zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Amish

B. Rybák 24.1.2015 18:12

Re: Být na státu nezávislí občané!

Děkuji Vám za velmi zajímavý odkaz na křesťanskou sektu Amisch, která je patrně projevem stále znovu se objevující snahy části křesťanů o návrat k původnímu laskavému Kristovu učení (objevovalo se i v husitském hnutí). Většinové protestantské hnutí ale považovalo každý (ekonomický, technologický i vojenský) úspěch jednotlivce i společnosti za důkaz "Boží milosti". Většinou ale občany osvobodilo od nadvlády církevních institucí a přinejmenším svobodu svědomí požadovalo i od vlády.

Když jsem psal o svobodě zaměstnaných občanů, měl jsem na mysli jejich ekonomickou nezávislost na státu, která je pro většinu z nich teoreticky stále realizovatelná, ale vzhledem k současnému úspěchu, o sociální parazitismus se opírající neosocialistické levice je momentálně (možná na řadu generací) nerealizovalná!

V. Braun 23.1.2015 18:06

A jaký tedy máte návrh?

Docela by mne zajímaly návrhy autora jak tento stav změnit. Když se podíváme na několik skupin:

důchodci - státní důchod nahradit soukromým spořením? Víme jak dopadl i jen pokus o druhý pilíř.

žáci a studenti - chcete zavést školné a to hned od první třídy? Jinak obživu jim zajišťuje obvykle rodina, to je snad i podle vás v pořádku, nebo ne?

nezaměstnaní - žádná podpora nebo jen soukromé pojištění?

Sestavit tabulku umí každý, že.

J. Lepka 23.1.2015 18:52

Re: A jaký tedy máte návrh?

Nebudu plácat čas objasňováním vašich nesmyslů. jen se vás zeptám: položil jste si otázku PROČ levice od prvopočátku torpédovala II. pilíř ???

J. Kyselková 23.1.2015 20:50

Re: A jaký tedy máte návrh?

Já mám nápad. Ať si naši Romové vezmou příklad z Vietnamců ! Mají výhodu, že umí česky. Vyřídilku a energii mají řádnou. Ať podnikají. U paní Jílkové křičeli, že mají právo bydlet jako lidi a chtějí byt. A sociální poplatky jim nestačí. Ministryně Marksová to ví a uvažuje jak socialisticky to zařídit, ev. ke komu je zákonně nasadit. ( Aby to mohli vybydlet).  (!)

V. Vaclavik 23.1.2015 17:15

Z diskuze pod clankem je jasne

proc mame system, jaky dnes mame.

Pro autora - veci jsou jeste horsi, nez clanek nastinuje. Vsechny vyrobky jsou zdanene opakovane takovym zpusobem, ze to nikdo nevypocte. Dani se doslova vse, co se hybe a i finalni vyrobky urcene pro konzumovani/soukromou potrebu, jsou zdanene znovu, kdyz umrete a vas majetek prejde na nekoho jineho. Ale jak jsem napsal nize, dane jsou jeste to nejmensi, o co nas stat obira - ve skutecnosti prichazime i o to, co bez socialisticky pecovaciho a regulacniho statu mohlo byt, ale kvuli nemu nikdy nebylo. Prichazime o hodnoty, ktere by na volnem trhu jiste vznikly, ale ktere, kvuli nesvobodnemu trhu regulovanemu ku obrazu nasich socialistickych aparatciku, nikdy nevznikly. 

Par lidi tu v diskuzi vypichlo, ze ti statni urednici take tvori hodnoty a do urcite miry maji pravdu. Ovsem takovy nahled opomiji skutecnost, ze pokud ekonomika zeme jejich sluzby potrebuje, poskytla by si je na soukrome bazi sama a to dozajista vice vykonne. Naopak je nutne videt, ze vetsina te statni urednicke aktivity je soukrome ekonomicke aktivite kouli na noze, je ji skodliva, a ta skodlivost dozajista prebiji vsechno, i prinos tech urednickych aktivit, ktere ekonomika potrebuje (ale ktere by si obstarala sama a lepe fungjujici, pokud jsou vskutku potrebne).

Celkove vzato je statni aparat, co se ekonomicke aktivity zeme tyka, skodnou. Statem pokriveny trh nemuze dat vznik hodnotam, kterym by dal vznik, kdyby byl trhem volnym, svobodnym. To jsou hodnoty o ktere prichazime navrch toho zdaneni, o kterem clanek pojednava.

L. Novák 23.1.2015 17:50

Re: Z diskuze pod clankem je jasne

Škodnou jsou především politické partaje ovládající stát a směřující jej ke stále vyšším výdajům.

B. Rybák 24.1.2015 0:25

Re: Z diskuze pod clankem je jasne

Souhlasím s Vámi pane Václavíku!

V. Vaclavik 24.1.2015 7:32

Re: Z diskuze pod clankem je jasne

Dik.

M. Pechr 24.1.2015 10:54

Re: Z diskuze pod clankem je jasne

souhlas

O. Mayer 23.1.2015 15:24

na jedné straně se to tak může jevit....

.. na druhé straně je to obrácený princip "vystudovali jste za dělnický peníze" . Stát poskytuje svým občanům určité služby (nechci se hádat nakolik kvalitně) pomocí svých zaměstnanců (takto též daňových plátců), za které si účtuje cenu v podobě daní. Soukromý sektor čerpá z těchto služeb a neobejde se bez nich stejně jako ten veřejný. Čili tvrdit, že jedinou produktivní částí společnosti jsou zaměstnanci soukromého sektoru je tedy kravina (mohly bychom se hádat např. jakou skutečnou hodnotu vytváří dejme tomu dealer soukromé pojištovny). Jinak nijak nepolemizuji s tím že daňová zátěž je v celé západní společnosti obludná, ale to také bezpochyby souvisí s tím jak vysokou míru bezpečnosti a pohodlí tato společnost svým občanům poskytuje. Zhroucený stát typu Somálska od svých občanů žádné daně nevybírá (není toho schopen), ale zase jim kromě vzduchu také nic neposkytuje.

V. Vaclavik 23.1.2015 16:38

Re: na jedné straně se to tak může jevit....

Demagogie, jako ta vase, je trestuhodna. Somalci jsou, na rozdil od prumerneho Cecha, primitivni krovaci, nas stat by se nestal Somalskem kdyby dane byly nizke a sly jen na vojsko, policii a soudy, tedy slozky dohlizejici na nasi bezpecnost a dodrzovani zakonu. 

K tomu vasemu obracenemu principu "vystudovali jste za dělnický peníze" bych dodal, ano, ale 'delnickou skolu' dle osnov socialistickeho jednotneho statniho skolstvi. Za to vam nikdo inteligentni nepodekuje. Takovi jako vy, kteri nam tak radi strkaji sve 'k dobru pomahajici' spinave pracky do nasich zivotu, nas okradli o jiste lepsi soukrome skoly, pocinaje tou zakladni. Ale o co jsme prisli a prichazime, to nikdo nespocita, jsou to veci, ktere mohly byt, ale nikdy nebyly.

To nejvic zlocinne na nasem polo-socialistickem hospodarstvi je to, ze prichazime o hodnoty, ktere mohly vzniknout, ale nikdy nevznikly. Jak komunistum za byvaleho rezimu, tak vam pohunkum rezimu polistopadoveho by melo byt zapocitano k nahrade i to, co bez vas mohlo byt, ale co nikdy  nebylo.

V. Vaclavik 23.1.2015 17:32

Re: na jedné straně se to tak může jevit....

Osobni poznamku k tomu, co rezim vzal a co se nedalo restituovat - na malem mestecku byl podnikatel s cirka nejakymi desitkami zamestnancu, ktery byl po nastupu komunistickeho rezimu vyvlastneny, vezneny a vypovezeny z mesta... Moji rodice oba pro neho od zacatku pracovali, matka jako osobni sekretarka, otec ve vyrobe. Kdyby nebylo komunistu, nejspis urcite by rodice karierne stoupali vzhuru s tim podnikatelem a ja bych se byl byval narodil nikoli do chude delnicke rodiny, ale do rodiny prislusejici k nejake stredni tride. 

To je jeden priklad neceho, co mohlo byt, ale co nikdy nebylo. O takove veci nas komunismus okradl, a ten nas dnesni polistopadovy polosocialisticky system nas i nadale v principu stejnym zpusobem okrada i dnes, jen se to nedeje tak primitivnim zpusobem.

L. Harvánek 23.1.2015 15:00

Méně než třetina obyvatel živí ...

Ale to je naprosto logické,že tomu tak musí být.Pokud jsem pracoval,také jsem odváděl daně a všelijaké pojistné (říká se tomu solidarita) na ty,kdo již nebo ještě pracovat nemohou.A považovat zaměstnance státu za jakési vyžírky také není zrovna výstižné a pravdivé.I oni přinášejí pro společnost svůj přínos,bez něhož by společnost nefungovala.A to co ještě pracovat nemohou,musí se na své budoucí povolání připravit,aby jednou mohli živit ty,kteří daně platí teď a budou v neaktivním věku.Na závěr jedna dobrá rada:ten kdo má proti systému námitky,ať odejde do pralesa a žije si podle svého,daně tam určitě platit nebude a až bude neschopný vlastní obživy,postará se o něho dravá zvěř.

J. Kernal 23.1.2015 15:32

Re: Méně než třetina obyvatel živí ...

Nikdo nemluví o tom, že by se neměli  platit daně, ty se platili vždycky. Je potřeba zajistit ochranu,bezpečnost, vzdělání, důchodce, nemocné, postižené a pod. Ale čím víc úředníků, tím víc příživníků a s tím související další věci. Lenošení na úkor pracovně činných.

L. Novák 23.1.2015 17:54

Re: Méně než třetina obyvatel živí ...

Množství úředníků (a hlavně úřadů) vytváří vláda a politické partaje "legislativní smrští" probíhající u nás už od poloviny 90. let. Bez zbytečných zákonů a podzákonných předpisů by nebylo ani množství přebujelých úřadů a úředníků.

B. Rybák 24.1.2015 0:40

Re: Méně než třetina obyvatel živí ...

Od konce 90. let (po Sarajevském a na něj navazujících pučích ...) tu naše politické "partaje" o ničem podstatném nerozhodují!

J. Urban 23.1.2015 14:11

se jen divim, že to

může fungovat....

J. Kulheim 23.1.2015 12:23

Socialistický stát chudobným bere....

Z práce těch 30% lidí, kteří pracují v tzv. produktivní sféře, žije zbytek obyvatelstva. Přerozdělovací socialistický stát se snaží jim z kapsy sebrat i tu poslední korunu. Většinou jsou to lidé, kteří za odvedenou práci dostávají nejméně peněz. Jejich celkové daňové odvody nečiní pouze 50%, ale pokud k tomu připočítáme DPH v obchodě, spotřební daň, daň z nemovitostí, solární, povinné platby za rádio, ze psů, atd., tak je to kolem 80%.

Nenažraní socialisté stále vymýšlí, jak koho ještě okrást.

Služby pro obyvatelstvo jsou jistě potřebné, ale všeho s mírou. Občan musí platit i služby o které nestojí nebo je vůbec nepotřebuje. Občané placení z daní jsou stále nespokojení ze svým finančním ohodnocením. Stát si půjčuje peníze na důchody, soudci a politici rozhodují o svých příjmech. V období růstu ekonomiky dělá vysoké rozpočtové dluhy.

Socialistická vláda je něco jiného jako vláda, která dělá sociální politiku. Má snahu přerozdělovat čím dál víc peněz. Peníze od těch nejchudších, které vybere na daních rozdává bohatým ve formě pobídek, dotací, grantů a p. Peníze nejdou k lidem, kteří se dostanou do zdravotních nebo jiných životních problémů, ale rozdává je plošně bez ohledu na příjmy rodin. Lidem z peněženky tahá čím dál víc peněz a kupuje si za ně voliče.

M. Starý 23.1.2015 12:32

Re: Socialistický stát chudobným bere....

A když vládě chybí peníze, tak vydá dluhopisy. Třeba za 674 mld. Kč. Co se nepovedlo dneska, povede se zítra...

Jinak jak jste pocítili snížení DPH u léků a knih ?

J. Kernal 23.1.2015 13:06

Re: Socialistický stát chudobným bere....

ano zažili jsme to, jestli si pracovitej nebo línej, vzdělanej nebo nevzdělanej - všem stejně

K. Luboš 23.1.2015 13:15

Tak nefňukejte a odstěhujte se do Číny.

Příme daně nízké, žádné sociální nebo zdravotní a všechno cálovat na dřevo. Sice smrad a špinavá voda, ale jinak dobrý... A když budete držet hubu, tak vás stát rozhodně nebude nijak obtěžovat! Prostě ideál každého pravičáka!

V. Povolný 23.1.2015 12:10

řekl bych že někteří diskutující

vůbec nepochopili o čem je řeč. Tady přece nejde o to, jestli ty nebo ony státem placené profese jsou potřebné nebo ne. Jde o to, že stát odírá ty, kteří skutečně vydělávají peníze, aby pak mohl přerozdělovat mezi "zbývající" většinu. Přitom hospodaří tak špatně, že si kazdý rok musí ještě další peníze půjčovat.

A jde taky o to, že takový systém je sice dlouhodobě neudržitelný, ale ta dotovaná většina jeho změnu nikdy nepřipustí. Kapři si rybník nevypustí. Ta situace nema reseni, jedine snad ty islamisty.

M. Sedláček 23.1.2015 12:22

Re: řekl bych že někteří diskutující

Ale pochopili a moc dobře! Jenomže asi patří k té dotované většině, tak tu blábolí něco o neměřitelných hodnotách a pofidérní užitečnosti.

M. Starý 23.1.2015 12:27

Dluhopisy za 674 miliard Kč

Dluhopisy měly sloužit k úhradě loňského a předloňského schodku státního rozpočtu a na úhradu dluhů, které bude nutné splatit v letošním a příštím roce.

Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/neposlusna-koalice-babisovi-neprosly-dluhopisy-za-674-miliard-pt5-/statni-pokladna.aspx?c=A150123_102405_statni-pokladna_mctAno, "cestu" ukázali řečtí soudruzi...

Hurá do Řecka !!!

Jenom perlička na závěr: U prezidenta leží zákon, podle kterého již napříště nebude potřeba k vydávání dluhopisů souhlasu Sněmovny, vláda je bude moci vydávat sama. A pak že tato vláda nic nedělá...

J. Kernal 23.1.2015 12:43

Re: řekl bych že někteří diskutující

Politici potřebují občany závislé, lépe se snimi manipuluje a čím nevzdělanější tím lepší. Se svobodným člověkem, nezávislým na státu se hůře nakládá a proto  se neustále mění pravidla, vydávají se nesmyslná nařízení, zvyšují se daně a vymýšlí se další a další poplatky, tak jak Lorenc a Ferenc v pohádce Tajemství staré bambitky. Z minulosti víme, že vyspělé společnosti byli nahrazeny primitivnějšími, Zasáhl nás morální úpadek a pokud chceme něco zlepšit musíme začít každý u sebe a postupně se snažit ovlivnit okolí, musíme začít v rodině, ve výchově dětí  atd. Nemáme vzory, ale skusme začít u desatera, není jen pro věřící.

B. Rybák 24.1.2015 0:59

Re: řekl bych že někteří diskutující

Máte pane Povolný bohužel pravdu! O tom to v podstatě je! "Západ" padá nezadržitelně ke dnu a my musíme dělat všechno pro to, aby jsme se od toho dna dokázali odrazit (ani západořímská říše nepadla pár desítek let po prvních "krizích")!