Neviditelný pes

POLITIKA: Média záměrně poškozují Trikolóru

12.4.2021

Nevěříte? No, posuďte sami.

Ponechme pro tentokrát stranou, jak přesné, či nepřesné jsou průzkumy volebních preferencí. Ponechme stranou i to, že průzkumy někdy někomu záměrně „přisypávájí“, a to s jasným poselstvím, aby voliče motivovaly přidat se na vítěznou stranu, to totiž lidé rádi dělají, nebo naopak někoho záměrně „podstřelují“, přičemž tahle motivace je také jasná, tyhle nevolte, nemají šanci, do sněmovny se nedostanou, bude to vyhozený hlas.

Takže ponechme tentokrát stranou samotná čísla, ale podívejme se na jejich prezentaci a interpretaci. Tam se totiž také otevírá úžasný prostor pro nejrůznější manipulace. To se už ale od průzkumnických agentur musíme přesunout do médií. Na prvním obrázku jsou čísla z posledního průzkumu agentury Ipsos, jak je prezentuje Česká televize.

obrazek_1

Účelové spřeženectví ultralevicových Pirátů s plastelínovými Starosty stejně tak jako koalici krajního středu Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) graf respektuje, ohlášené spojenectví pravicových stran (Trikolóra, Svobodní a Soukromníci) nikoli. A to přesto, že Trikolóra na všechny adresy poslala výzvu, aby nebyla prezentovaná samostatně. Kdyby se totiž jejich čísla sčítala, graf by hnedle vypadal jinak. Viz obrázek č. 2. Trikolóra a spol. by rázem přeskákala některé parlamentní strany (ČSSD, KSČM) a posunula by se na páté místo mezi subjekty, které překračují pětiprocentní uzavírací limit. Zkrátka opticky by to vypadalo úplně jinak a také poselství by bylo jasné: Hlasy pro pravici nepropadnou!

obrazek_2

V některých redakcích ale jdou ještě dál. Třetí obrázek je ze stránek Aktuálně.cz. Tam Trikolóru a spol. z výsledků ušmikli úplně. To by tak hrálo, aby se čtenář dozvěděl, že jeho hlas pro pravici nepropadne.

obrazek_3

Stejné je to s interpretací výsledků. Autorem textu převzatého různými redakcemi k průzkumu agentury Ipsos je ČTK. Skoro se mi chce napsat veřejnoprávní ČTK. I zde je vše při starém. O Trikolóře či spojenectví pravicových stran ani slovo, ani slovo o tom, že Trikolóra a spol. je nad pěti procenty, ani slovo o tom, že hlasy pro pravici nepropadnou.

Suma sumárum. Přestože čísla, a zvláště pak ta poctivě interpretovaná, jsou jasná, řada médií a Česká televize na prvním místě nadále Trikolóru záměrně prezentují jako nějakého outsidera a podle toho také vypadá frekvence výskytu jejích představitelů na televizní obrazovce. Zatímco politici z jiných stran, jejichž preference jsou obdobné a také se pohybují mírně nad či dokonce pod hranicí pěti procent (ČSSD, KSČM, TOP 09, KDU-ČSL, STAN), z obrazovky prakticky neslezou, pravicové politiky z Trikolóry v České televizi nespatříte, jak je rok dlouhý.

A propos. Jaké že to dle zákona o České televizi má být vysílání veřejnoprávní televize? Jojo, pamatujete si to správně. Vyvážené, objektivní a všestranné, zkrátka pluralitní. Prostě padni komu padni. Co myslíte, plní Česká televize, kterou si všichni platíme, tohle zadání?

www.petrstepanek.cz



zpět na článek