25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Masaryk i Havel doufali v „Babiše“

Miroslav Kalousek vyzval ke vzdoru vůči predátorům, kteří chtějí zničit demokratický systém T. G. Masaryka a Václava Havla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Loucký 27.10.2017 21:29

Babiš je "antisystémový" jen mluvením, jinak na systému, který tak kritizuje, vybudoval svou ekonomickou a nyní i politickou moc. Na Babiše určitě Havel ani Masaryk nečekali.

K. Kořinek 27.10.2017 19:29

Havel ? Skoda slov, samoliby erotoman .

J. Plíva 27.10.2017 10:43

Kalousek a Masaryk

Je dobré si takto připomenout Havla s jeho "samopohybem" se kterým si nevěděl rady, a domníval se, že když založí jakési společenství "světových mozků", tu svou Iniciativu, že se v ní vyklube nějaké řešení, podobně jako si Masaryk nevěděl rady s demokracií ( a tak měl ty své "pátečníky").

Nic takového jako "demokratický systém T. G. Masaryka a Václava Havla" neexistuje. Kalousek a jemu podobní se Havlem a Masarykem ohání jako svatým písmem - ale "samopohyb" už se posunul jinam.

P. Rada 27.10.2017 12:38

Re: Kalousek a Masaryk

K tvrzení: .. "Nic takového jako "demokratický systém T. G. Masaryka a Václava Havla" neexistuje."...

Mám za to, že se v preciznosti výroku mýlíte.

Existovat to nejen může ale bývá to pravidlem a to proto, že všechny organizační struktůry (poitické, státoprávní i soukromé/firemní..) pravidelně vede vyselektovaná elita společnosti. Takto vytvářená elita se může chovat/nemusí o něco racionálněji jak je v průměru běžné u dominantně intuitivního chování většinové společnosti.

Souhlasím tedy jen v tom smyslu, že vzhledem k výzvám doby se může jevit nadhled a vlivnost dnešních elit nedostatečná. Jen takto pojato pak jaksi "neexistuje".

B. Rameš 27.10.2017 10:40

Demokracie stokrát jinak

"Demokracie není pouze formou státní, nýbrž také metodou všeho veřejného a soukromého života, je názorem na život; podstata demokracie je shoda lidí, jejich mírné obcování, láska, lidskost."

Obávám se, že tady bylo přání otcem myšlenky. Demokracie je pouze metoda rozhodování v lidských společenstvích, spočívající ve většinové volbě.

P. Rudolf 27.10.2017 10:18

A doba jim oběma dává za pravdu

To ale rozbíječům všeho vybudovaného a pozitivního, majícím sto let staré klapky na očích, jakými jsou u nás "svobodní", nevysvětlíš.

P. Rada 27.10.2017 12:45

Re: A doba jim oběma dává za pravdu

Vysvětlení by v případě "svobodných" mohla přinést odpověd na otázku kam se poděla druhá strana mince s názvem "svoboda" - tedy "odpovědnost"?

P. Rudolf 27.10.2017 13:08

Re: A doba jim oběma dává za pravdu

No, někde se mrška po Čechách toulá, ale ani jednu z těch stran vaší mince bych u "svobodných" nehledal.

P. Rada 27.10.2017 13:45

Re: A doba jim oběma dává za pravdu

Hledat "svobodu" je možné snad i kýžené - ale nemusí to být životně nutné. Primitivní národy takový pojem totiž ani nemívají ve svém slovníku prostě proto, že jako svou podstatu spíše chápou přirozenost řady nutnosti.

Pěkně tu "mršku", která se častěji zjevila až s nárůstem lidských možností a nadhledu a kterou se tomu příznačně snaží leckdo s moci-chtivých doposud zneužívat, popsal Gibrain - viz stat o svobodě:

http://proroctvi.sweb.cz/

M. Prokop 27.10.2017 17:07

Re: A doba jim oběma dává za pravdu

Oni to Svobodní hlásají. Nejen tu svobodu, i tu s ní spojenou zodpovědnost.

Proto je taky agent Rudolf tak nenávidí.