19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Modráček 28.5.2007 23:23

Jedině modrý

Jediný správný názor je modrý názor. Co není modré od ďábla jest. Kdo vypustí z huby slůvko sociální budiš proklet.

DJ Bobo 28.5.2007 23:21

Životní úroveň

Pokud nechceme srovnávat jen základní ekonomické ukazatele jako je HDP (a v kterých je USA před EU jasně napřed), můžeme se podívat např. na ukazatel rozvoje osobnosti (human development index), který používá OSN. Tento ukazatel bere v úvahu další ukazatele jako je průměrná délka života,gramotnost, vzdělání a životní úroveň. Ve stručnosti tento index měří zdraví (délku života, tj. zdravý životní styl), vzdělanost, a výši příjmů s ohledem na to co si za tyto příjmy můžeme pořídit při cenách v dané zemi.

USA v tomto žebříčku jsou 8. na světě. 1. je Norsko. 2. Island. 3. Austrálie Z EU je na tom nejlépe 4.Irsko a 5. Švédsko. Tedy vesměs bohaté severské a ostrovní státy s čerstvým povětřím,málo zalidněné a s nezkaženou přírodou.6.je Kanad, 7.Japonsko.  Ostatní EU země jsou až za USA, ,např. Německo je až 22. Snad nás potěší, že Česko se prokousává žebříčkem vzhůru a je již 30. 

Takže zdravotní pojištění/nepojištění asi zase tak velký vliv mít nebude.A co pan Pick srovnává, bez jakýchkoliv uvedených fakt, je mi trochu záhadou.:-/ Pokud ještě uvážíme, jaký imigrační nápor musejí USA zvládnout z podstatně chudších regionů, tak klobouk dolů.

http://en.wikipedia.org/wiki/UN_Human_Development_Index

kamil 28.5.2007 22:55

pane bartoni-vy nás už nemůžete překvapit-vaše servilita je únavná-neotravujte lidi-jste jen ubohý pisálek placený za lži,urážky,zkreslování a denunciace-dejte si pohov

DJ Bobo 28.5.2007 21:28

Srovnání nejsilnější evropské ekonomiky-Německa a USA

HDP na obyvatele USA(pořadí 10)/GER(26), USD 43 500/31 400, růst HDP (2006) : 3,4% vs. 2.2%, růst průmyslové výroby 4,2% vs 4,4% (ČR 9,5%!!) nezměstnanost 4,8% vs 7,1%, inflace 2,5% vs. 1,7% . Porodnost  USA 2,2%/ EU 1,5%/GER 1,4%/ČR 1,22%. Průměrná délka života USA 78 /EU 78,7/GER 78,95/ CR 76,42

Americkou populaci (301 mil) činí celkem 31 etnických skupin (je jich více, ale přehled zahrnuje jen ty skupiny alespoň s 1 mil. obyvatel) .Bílých je 75%, 12% černochů, 5% asijského původu, 6% ostatní . Z bílých (cca 225 mil) je 50 milionů původem z Německa, 40 mil z Irska, 36 mil .Hispánců , 24 mil z Anglie, 16 mil. Italů,  9 mil Poláků, 8 mil. Francouzů,4,5 mil. Holanďanů,  3 mil. Rusů, 2 mil. Čechů a Slováků, 1 mil .Ukrajinců....

DJ Bobo 28.5.2007 21:44

Re: Srovnání nejsilnější evropské ekonomiky-Německa a USA

Proti tomu Německo je etnického hlediska méně pestré: 82 mil. obyvatel, z toho 7% cizinců (z toho 2,5 mil. Turků, zbytek jsou většinou ostatní evropané, Italové, Srbové, Poláci...).

V  USA kromě 301 milionů obyvatel žije odhadem dalších 12 mil. nelegálně přistěhovalých (bez dokumentů). Americká ekonomika navíc utáhne stále rostoucí legální imigraci- v letech 90-2000 se přistěhovalo, 10 mil., v 80.letech 7,5 mil. v 70. cca 5 mil. 

kaythoom@seznam 28.5.2007 20:41

všeho s mírou

sociální systém je proti přírodním zákonům, takže opatrně s ním

Petr B. 28.5.2007 19:07

Co ten Bartoň zase píše za bláboly?

Miloš Pick se dlouhá léta zabývá touto problematikou mj. v Prognostickém ústavu a na veřejných fórech se s nim málokdo odvažuje polemizovat. Nazývat ho marxistou  může pouze naprostý idiot. Západní Evropa byla vždy před USA, ale nesmíme přitom samozřejmě poukazovat pouze na několik vybraných ukazatelů viz komentář p. Vízka pode mnou. A navíc o ekonomický a sociální vzestup v USA posledních 80  let se postaraly většinou "levicové" vlády Demokratické strany.

DJ Bobo 28.5.2007 19:19

Re: Co ten Bartoň zase píše za bláboly?

V čem byla Západní Evropa vždy před USA? V technologiích je napřed USA, odhaduje se rozdíl tak deset let. možná více, v HDP je USA také napřed. Obnova Západní Evropy po 2.SV,(zejména Něměcka) probíhala hlavně díky americké pomoci a ne naopak. O ekonomický vzestup USA se zasloužila hlavně místní podnikavost a ne ať Demokratická či Republikánská vláda či vlády. Když, už, tak ekonomika USA rostla výrazně zrovna za Reagana a Bushe staršího, což byli republikáni. 

pidbul 28.5.2007 20:31

Re: Re: Co ten Bartoň zase píše za bláboly?

usa má asi lepší podmínky pro podnikání,ale v západní evropa je napřed v dostupnosti zdravotní péče,vzdělání(v západní evropě je mnohem menší problém negramotnosti)atd.

DJ Bobo 28.5.2007 22:03

Re: Re: Re: Co ten Bartoň zase píše za bláboly?

Může to být dáno historicky (porovnat vývoj gramotnosti Evropy a Ameriky na konci 15.stol. , tedy po jejím objevení) a imigrací. Přece jen, dějiny USA jsou takové, že se tam stěhovali lidé z oblasti kde nemohli sehnat práci (Itálie, Česko/Slovensko, Ukrajina) , kde byl zrovna hladomor (Irsko), nebyly to nejzvdělanější vrstvy. Nyní Hispánci z Mexika, latinské Ameriky, Číňani, Vietnamci, obyvatelé Pacifiku atd. Nehledě na domorodce (indiány), který je však malé %, a bývalé otroky z Afriky (13% populace) - ti samozřejmě ještě před 100 lety neuměli psát. Zatímco ČR je gramotné od kdy ? Možná už někdy od Marie Terezie.

Na druhou stranu, věda, výzkum, vysoké školy (univerzity) jsou v USA před Evropou napřed. Totéž se týče množství vynálezů, patentů atd. Tu dostupnost zdravotní péče bych zase tak zle neviděl. Stačí se podívat na vybavenost nemocnic, lékařský výzkum, vývoj léčiv atd. Nebo třeba na chrup průměrného američana a stav chrupu průměrného Evropana (i tzv EU evropana). Myslím, že si rychle všimnete rozdílu.

Ježek 1 28.5.2007 22:03

Re: Co ten Bartoň zase píše za bláboly?

Naprostý idiot jsi ty, Petře.  Marxista Pick zřejmě slintá pouze  na veřejných fórech, kde se vyskytují  jen jeho soukmenovci. Kdyby přišel třeba do CEPu,  dopadl by podobně jako Jiří Havel, tj. byl by zesměšněn.

F.VÍZEK 28.5.2007 18:38

Dvě poznámky z textu novináře Martina Hekrdly... Má - nemá pravdu?

1)... Experti nám (rozuměj Evropanům) neustále doporučují aspoň špetku té amerikanizace, abychom „nežili na dluh“ a byli alespoň trochu pružní, a tedy konkurenceschopní. Zapomínají dodat, že „pokrok“ na této cestě - doveden do konce, až nadoraz -skončil by vposled v „kýžených“ amerických poměrech: 40 miliónů lidí bez zdravotního pojištění a řádné lékařské péče (konzervativní odhad); od roku 2000 snížil se v USA počet zaměstnanců, za něž firmy toto pojištění platily, o 10 procent. Pružný trh práce nikomu na zdraví nepřidá. Zákon tam nijak nepřekáží uplatnění známého hesla hire and fire (najmout a propustit). No ovšem, v dostizích o život vítězí nejlehčí žokej. A na pružné trampolíně vyskočí nejvýš trpaslíci...

2) ...Už před dvěma lety konstatoval profesor John Komlos, že za poslední půl století jsou Evropané „stále vyšší“, zatímco Američané „přestali růst“ - nikoli však v HDP, nýbrž v centimetrech. Už tehdy zdůraznil, co nyní zopakoval: že tato změna v USA a odlišný vývoj na obou březích Atlantiku spočívají ve velkých rozdílech v oblasti sociálního zabezpečení, zdravotní péče (zvláště o děti a těhotné ženy). A také v podmínkách pracovního procesu a trhu. „Domníváme se, že evropský zdravotní systém a vysoké sociální zajištění vytváří lepší podmínky pro růst populace než systém používaný v USA,“ napsal. Ach, ta plýtvavá, tuhá a byrokratická Evropa! ...

DJ Bobo 28.5.2007 19:37

Re: Dvě poznámky z textu novináře Martina Hekrdly... Má - nemá pravdu?

Pane Vízku, doufám, že nejste tak naivní abyste čísla o průměrné výšce Američanů a Evropanů dával do souvislosti s HDP, zdravotním systémem atd. Zde hrajou roli hlavně faktory geografické (USA jsou jižněji než Evropa, lidé žijící více na jih jsou obvykle menší) a etnické - americká společnost je mix smíchaný z mnoha etnik a mají v ní oproti Evropě výraznější podíl právě ta etnika menšího vzrůstu z jihu atd. (Hispánci, Italové, Mexičané, Asiaté, Židé.......)

A že by byla tam byla nedostupná lékařská péče díky tomu, že si neplatí pojištění, to snad nemyslíte vážně (pokud neplatím zdravotní pojištění, to ještě neznamená, že si nemohu zaplatit zdravotní péči). Pokud je Evropa v medicíně o tolik lépe (zdravější), proč je prúmerná doba života v USA srovnatelná s těmi "nejzdravějšími" zeměmi západní Evropy (a ve před proti evropskému průměru jako je ČR). Navíc, americká populace roste rychleji než evropská.

Olina 28.5.2007 17:27

Hlupáci

Sem opravdu píše jen parta hlupáků,kteří vidí černě nebo bíle. Lidí,kteří si pletou slovo sociální a socialistický. Lidé otrocky oddaní svým vůdcům a proto stejně nebezpeční jako komunisti. Prostě kdo není s námi je proti nám a pryč s ním

Martin 28.5.2007 16:28

To víš...

Hospodářské noviny už nějakou dobu nejsou solidní deník. Přestal jsem je číst už před několika lety. Jejich správné jméno by bylo (Rudé) Právo 2, čili druhá hlásná trouba čssd a dalších příbuzných bolševiků. Buď v redakci HN panuje naprostý chaos a nebo se prostě vydaly na cestu zpět do sovětského svazu. Mají zhruba 50 procentní podporu v obyvatelstvu, tak proč ne. Jenom je škoda, že "my" (všichni ne-bolševici a jejich ne-obdivovatelé) jsem se k nim zachovali lépe než tenkrát oni. Kdybychom je po revoluci rozprášili jejich vlastními metodami, tak by dneska neotravovali vzduch.

tyro 28.5.2007 14:44

To jsou šoky!

 Pročítám diskuzi a narazím na Bubeníka. Že má někdo tak sprostou povahu a bezostyšně sprostě lže do očí lidem, kteří socialistický ráj zažili? To je neskutečné a mělo by se to, jak tu kdosi napsal, trestat stejně, jako popírání holokaustu. Takovému ho-adu sbalit kufr a vystěhovat ho do některého socialistického ráje a zakázat mu navěky vstup do republiky. Jediné, co bylo na těch časech socialismu pěkné bylo to, že jsme byli mladí a jinak nic!

Martin 28.5.2007 16:36

Re: To jsou šoky!

Přesně tak. R^ Jenomže oni jsou o svý pravdě bytostně přesvědčeni. Zrovna včera jsem vedl rozhovor (naštěstí velmi krátký) s tchýní. Došla řeč na to, proč bolševici (tedy i ona) stříleli lidi, kteří jen chtěli odejít ze země. Dostalo se mi odpovědi - je to prý diskutabilní, není to prokázáno, ti lidé si to mohli vymyslet. Čili ano - totéž co popírání holokaustu - kriminál.

Olina 28.5.2007 17:23

Re: Re: To jsou šoky!

Co vám tchyně udělala.? Dala malé věno. Nenašetřila při těch komunistech dost? Asi špatně mířila

Jiri Busik 28.5.2007 14:35

a pri tom za penize je vse,

hlavne arogance moci a opovrhovani slabsim.

 

Čuk 28.5.2007 11:24

Blábol

podle autora: seriózní = pravicový. Dobrý vtip. Vládní deformu může podporovat opravdu jen deformovaná mysl dementních provládních pisálků.

Ladislav N. 28.5.2007 11:37

Re: Blábol Čuk

Co podporujete vy? "Reformu" rudé opozice, kterou neprovedla ani za 8 let svého vládnutí? ;-)

Cedr 28.5.2007 20:45

Re: Re: Blábol Čuk

Pane LadislaveN, pokud jste to stále vy. Před lety jsem si Vašich vyargumentovaných názorů vážil. Teď však stále prezentujete výkřiky. Za osm let se firemní daně snižily z cca 36 procent na 24, efektivně se započtením odečitatelných položek 17 procent - to samé Slovensko. Byl rozkryt a zaplacen bankovní socialismus Klausových vlád (600 miliard), překonány povodně.

Navrhovaná deforma okrádá stát, který by měl mít peníze na silnice, soudní budovy, školky, které podrukou prodal soukromníkům apod...

Měl bych jednu otázku - kolik platíte na zdravotním pojištění jako velký soukromník? Zaplatí si vůbec Vám poskytovanou péči? 

Ladislav N. 30.5.2007 1:03

Re: Blábol Cedr IP: 147.32.80.xxx

Plácáte nesmysly. Fakta o výběru peněz státem a jejich "využití" např. na stavbu a opravy silnic a dálnic  už byla dávno diskutována i zde na NP. Jestli jste si ani z toho neodnesl žádné ponaučení, je zbytečné vám je opakovat stále dokola. Vaše účelové matení jasně ukazuje, jaký cíl sledujete. (Y)

Ladislav N. 28.5.2007 11:07

Pěkně napsáno, socialistům se to určitě líbit nebude... :-D

Není co dodat. Snad jen to, že skutečnou reformu s poměrem vláda/rudí 1:1 ve sněmovně  provést nelze.

Jiri Busik 28.5.2007 14:18

Re: Pěkně napsáno, socialistům se to určitě líbit nebude... :-D

spravne my si kapitalismus bourat nenechame

Alfred 29.5.2007 15:24

Re: Re: Pěkně napsáno, socialistům se to určitě líbit nebude... :-D

Proč se proboha socani naváží do kapitalismu? Není povinný, socani mohou mít družstva, nechodit do Mc Donalda ani supermarketu, zaměstnat je může Paroubek nebo Škromach, byty jim postaví poslanec Křeček - ví jak na to. Mohou mít všechno společné, milovat se a být šťastní - proč ale otravovat ty, co socialismu nevěří a raději spoléhají na sebe? kdyby se byl kupónově zprivatizoval veškerý státní majetek, mohli dostat polovinu levičáci, zařídit se podle svého a ostatní nechat na pokoji. Pravičák levičáka nepostrádá, levičák bez pravičáků nemá co rozkrádat.

Ježek 1 28.5.2007 11:00

Co za vola je ten Bubeník ?

Co za vola je ten Bubeník ? Není to ten Havlův poskok, co byl svého času zadržen s Pilipem na Kubě ? Ale to byl řece "pravdoláskovník", tento Bubeník je ryzí komouš ...

Ježek 1 28.5.2007 10:56

Soudruh Pick

Překvapilo mě, že tento skalní marxista ještě publikuje,  už jsem pár let žádný jeho slint nikde neviděl a domníval jsem se, že je již na (v jeho případě nezaslouženém) odpočinku.  Ale soudruh Štěch se asi bez jeho rad neobejde.

Frant. Lukeš 28.5.2007 10:48

Několik poznámek k článku

      1) Pan Bartoň: "V dynamice růstu HDP pak USA vykazovaly v posledních letechvyšší procentický růst z vyššího základu a tak se logicky Evropě o něco vzdálily". Evropa a USA se v poválečné době v relativním růstu ekonomiky střídaly a rozdíl mezi ekonomickou (a životní) úrovní mezi USA a Evropou je nyní nesrovnatelně nižší než byl např. po r. 1945. Navíc počet obyvatel USA roste v posledních několika desítkách let zhruba o 1% ročně  (u Evropy je prakticky nulový), takže např. loňský růst ekonomiky USA o 3.5% je veskutečnosti asi 2.5%, což je přibližně stejně jakov Evropě. Přitom ekonomický růst v USA  se současné spíše snižuje, v Evropě spíše zvyšuje.

      2)"Obyvatelům by podle vlády měly ve 100% klesnout daně z příjmu, některým o stokoruny, některým o tisíce korun". Tak ono by bylo seriozní říci, že některým o desetitice či statisíce korun. Např. fyz. osobě s příjmem 100.000 Kč měsíčně (a s tímto a vyšším příjmem jich není málo) by klesly daně alespoň o 60.000 Kč (např. skupina vedoucích pracovníků ČEZu, která má údajně za letošní rok obdržet kolem půl miliardy Kč,by přiodhadovaném počtu možná 50 lidí ušetřila na daních kolem 80 milionů Kč Co by těm, kdo by ušetřili nominálně stovky Kč (a těch je většina) vyplynulo je snadné si domyslet.

     3)"Naše zadluženost je nižší, neboť soc. dem. vlády dostaly příležitost tuto zemi zadlužovat zatím pouze 8 let". Autor jistě ví, že zadluženost státu během soc. dem vlád stoupla především proto, že pro privatizaci bank bylo nutné převést stamiliardové dluhy bank (důsledek zpackané privatizace z doby Klausových vlád) do portfolia státu, tedy navýšit státní dluh.

Zdeněk Kříž 28.5.2007 11:05

Re: Několik poznámek k článku

A jaképak banky sanovali komanči v roce 2006 když "zatnuli sekeru"?