20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Marťani na Hrad?

16.9.2017

V pondělí 11. září uplynul právě měsíc ode dne, kdy na nejvyšší českou horu Sněžku vystoupal v rámci Svatovavřinecké pouti i bývalý prezident České republiky Václav Klaus. Při té příležitosti okomentoval aktuální politickou situaci doma i ve světě.

Podle serveru denik.cz ho u prezidentských voleb někteří kandidáti děsí. „Prezidentem by měl být někdo, kdo tuší, o co v politice jde. Neměl by to být Marťan, myslím vůči politickému systému,“ řekl doslova v narážce na kandidáty pohybující se dosud mimo politiku, zejména Michala Horáčka a Vratislava Kulhánka. „Pořád předpokládám, že Miloš Zeman bude kandidovat,“ připojil.

Je přirozené, že zodpovědný volič se bude snažit shromáždit o kandidátech - nebo o těch, kteří svůj záměr kandidovat zatím pouze vyhlásili - maximum informací. A nejen z jejich vlastních webových stránek. Bude přemýšlet o tom, zda to nutně musí být někdo, kdo tuší, o co v politice jde, jak řekl Václav Klaus, nebo zda to může být i někdo, kdo má „jen“ rozumné názory.

Údaje o jednotlivých zájemcích o nejvyšší ústavní funkci nejsou nijak unifikovány, a tak je potřeba prolistovat více stránek. Tím nejdůležitějším tématem je to, jak chce jeden každý kandidát hájit naše národní zájmy.

O Michalu Horáčkovi se dočteme např. na Wikipedii, o Vratislavu Kulhánkovi třeba na iDnes.cz a o Jiřím Drahošovi opět na Wikipedii.

U Michala Horáčka se mi nelíbí jeho podpora založení Liberálně ekologické strany (LES) Martina Bursíka, nesouhlasím s jeho vyslovením se pro ekonomické sankce vůči Rusku a s jeho podporou vzniku Centra proti terorismu a hybridním hrozbám.

Vratislav Kulhánek se v mých očích diskvalifikoval svou automobilovou loterií. Možná, že se inspiroval u svého dříve oblíbeného hnutí, které volil a jehož lídr svého času nabízel potenciálním voličů koblihy.

Ale Škodovka je holt Škodovka.

U Jiřího Drahoše mi vadí, že by v mezinárodní politice nerušil sankce proti Rusku a podporuje ukrajinskou územní celistvost, že spojuje dnešní Rusko se Sovětským svazem a s invazí v roce 1968. Že v srpnu 2015 podepsal petici Vědci proti strachu a lhostejnosti, která reagovala na protiimigrační a protimuslimské nálady v české společnosti, a že odmítá právo referenda občanů České republiky vyjádřit se k vystoupení z Evropské unie.

I když ve volebních programech těchto zájemců o Hrad najdeme i několik rozumných názorů, jako celek mě neuspokojily postoje ani jednoho z nich.

To raději dalších pět let s Milošem Zemanem. Jeho stanoviska, např. na přijímání migrantů, vydírání naší republiky Evropskou unií kvůli kvótám, inkluzi a na trest smrti, jsou mi velmi blízká. A navíc nejenom tuší, ale velice dobře ví, o co v politice jde. A to je důležité.