29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Janus 13.1.2010 13:47

Re: Kdo za tím stojí?

Když tak čtu Váš příspěvek, tak jsem si vzpomněl na ono - dnes už téměř historické - rčení: "Čo sa babe chcelo, to sa jej aj snilo".

vltava 13.1.2010 14:17

Re: Kdo za tím stojí?

Kdyby se měřilo IQ, a nakreslilo do grafu, tak dostanete Gaussovu křivku. Už z definice IQ plyne, že polovina bude nadprůměrná, polovina podprůměrná.

Další problém je, že vzdělání je dnes úzce specializované a všeobecný rozhled je malý. To vede k tomu, že v parlamentu bude zákonitě vždy jen minimum těch, kteří rozumí problematice, o které se právě hlasuje, jedno jaká problematika to je. Parlament volí tedy už z principu bez znalosti věci. To je ovšem příležitost pro lobbysty.

Bývalí komunisté představují hlavně jeden problém - byli zvyklí o všem jednat skrytě, vše tajit. Tento zvyk si bohužel přinesli až do dneška. Z toho plyne neprůhlednost státní správy, která je bývalých komunistů plná.

Deon 13.1.2010 15:00

Re: Kdo za tím stojí?

Troufnul bych si odhadnout, Kličko, že k volbám nechodíte, se svým IQ se sám samozřejmě řadíte do jedné z prvních dvou skupin a z toho vyvozujete, že ostatní s podobným IQ nechodí k volbám. Já mám zkušenost opačnou. Netroufám si sice odhadovat IQ svých bližních, ale v mém okolí chodí k volbám spíš lidé s vyšším vzděláním.

Klička 13.1.2010 18:37

Re: Kdo za tím stojí?

Své IQ jsem si nechal změřit pro vlastní uspokojení a jeho výše zde vůbec není důležitá. Není důležitá stejně tak, jako není souměřitelné vzdělání s jeho výší. Znám několik vysokoškoláků s IQ nižším než 100 a zrovna tak dosti lidí vyučených s IQ 125-140. Jen jsem tak nadhodil téma k diskusi, aby se zde poněkud odlehčilo.

Lojza 13.1.2010 16:36

Re: Kdo za tím stojí?

Snad byste nechtěl nějaké kvalifikační testy na voliče? To by byla dyškriminace! Jak by k tomu přišli "poctiví pracující"? O nepracujících nemluvě.

Klička 13.1.2010 18:50

Re: Kdo za tím stojí?

 Možná se budete divit, ale soudíme-li podle skutků, potom velmi mnozí "poctiví pracující", ba i nepracující mají IQ mnohdy vyšší než poslanci, senátoři a jiní politici.

mackie 13.1.2010 10:18

Nedostatky poměrného systému

Poměrný systém vede k vytváření stranických mafií, které ovládají sestavování kandidátek. Pětiprocentní kvóta pak brání vzniku rozumných alternativ, naopak nebrání vzniku zkorumpovaných přeběhlíků, kteří mění výsledek voleb. Poměrný systém zesiluje vliv extremistů a historicky se ukázal jako málo odolný vůči totalitním tendencím (Hitlerovo Německo, Gottwaldovo Československo). Stranické programy jsou na papíře skvělé, ale důležitější to, jací lidé je budou uskutečňovat. Lepší kontrolu nad politiky tak může zajistit jen většinový systém, který se historicky lépe osvědčil. Ovšem zavádění většinových prvků do poměrného systému jenom zesiluje jeho nedostatky. Pokud chceme zachovat poměrný systém, pak naopak zrušme hranici 5%, která mumifikuje současný stav.

P. Čech 13.1.2010 10:34

Re: Nedostatky poměrného systému

Ať jsou programy stran na papíře jakékoliv, nikdy v současném systému nemůže dojít k jejich naplnění z jednoho prostého důvodu. Z nutnosti tvorby vždy impotentních koalic, jejichž program je vždy vzdálen programům původním. Tato nutnost je ovšem pouze výsledkem (zákonitým) špatného volebního systému, kdy menšinová vůle vždy vítězí nad většinou a jakákoliv vláda z ní vzniklá je a bude vždy nedemokratická. Chyba je v systému jako takovém a ne v tom, kdo koho volí.

mackie 13.1.2010 11:20

Re: Nedostatky poměrného systému

V zásadě s Vámi souhlasím, tento nedostatek poměrného systému jsem neuvedl. Možná jsem to nenapsal dost jasně, jsem v prvé řadě pro klasický většinový systém, podobný tomu jakým se volí do Senátu. Dokud takový systém nebude, jsem pro odbourání pětiprocentní hranice v poměrném systému. Rozhodně jsem proti různým přepočítavacím fíglům v poměrném systému, které zesilují vliv některých stranických mafií. Naopak by mi nevadilo posílení role přímého výběru kandidátů formou kroužkování.

P. Čech 13.1.2010 11:46

Re: Nedostatky poměrného systému

Odbourání 5% hranice v poměrném systému nic nevyřeší. Pouze koalice budou početnější a vznikne ještě větší zmatek. Politici se už nedomluví vůbec na ničem a vznikne nekontrolovatelná anarchie.Posílení přímého výběru kandidátů formou kroužkování opět nic neřeší. Je nutná možnost volby ze všech kandidátek a ne pouze z jedné. To je diktát.Svoboda volby je o něčem jiném. Nic jiného než přísně většinový volební systém s naprosto svobodnou a přímou volbou jednotlivých kandidátů nic nevyřeší.Pokusů v této věci bylo na celém světě již mnoho, žádný znich však nevedl ke smysluplnému výsledku. Jedinou žábou na prameni je moc politických stran. Tyto nechť navrhují kandidáty a dost. Dále má jejich role končit. Vše ostatní má být v zastupitelské demokracii v rukou zvolených kandidátů - skutečných zástupců občanů. Dále je nutno zakotvit v právním řádu institut referenda a to v otázkách, týkajících se opět většiny občanů, ve věcech, které nebyly před volbami obsahem předvolebních programů většiny kandidátů. Jinudy cesta nevede, o čemž se dnes a denně přesvědčujeme na celém světě, snad kromě příkladu Švýcarska.

mackie 13.1.2010 14:30

Re: Nedostatky poměrného systému

Odbourání 5% může zvýšit konkurenci mezi stranami. V současné době volič nemá alternativu. Záleží pak na agenturách pro výzkum veřejného mínění, jestli někomu předpoví vyšší preference a tím mu vlastně naženou hlasy, tak jak to udělaly minule zeleným. Pro mě je přijatelnější větší rozdrobenost parlamentu, než přeběhlíci. Samozřejmě bych chtěl většinový systém, ale mám strach, že se ho nedožiju, tak bych chtěl alespoň mít alespoň nějakou alternativu. I když vím, že řečeno s Haškem, každá nová strana prohlašuje "Prodali nás, ale my jim ukážeme!"

P.Čech 13.1.2010 19:09

Re: Nedostatky poměrného systému

Také nevěřím, že bych se většinového systému dožil, doufám však, že se jej dožijí mé děti a vnuci. Většinový systém jako takový žádnou jinou smysluplnou alternativu nemá. Nevím koho nazýváte přeběhlíky. Máte-li na mysli pány Pohanku, Melčáka, Tlustého, Kalouska Wágnera a j, někteří z nich přeběhlíci opravdu jsou, někteří ne.Aby mohl být někdo nazýván přeběhlíkem, musí odněkud někam přeběhnout. Melčák sice přeběhl z KSČ do ČSSD, ovšem stejně tak přeběhl pan Paroubek do ČSSD z ČSS. Pro mne jsou to poslanci, kteří vykonávají svůj mandát podle svého ústavního slibu a podle jiných článků ústavy a to tím, že nesrážejí paty před sekretariáty svých stran, protože jako poslanci jsou povoláni hájit zájmy všech občanů a ne pouze svých straníků a voličů. Jsou-li např. návrhy zákonů z dílny ČSSD či ODS podle jejich nejlepšího vědomí a svědomí odporující zájmům většiny občanů, není se jim co divit, že hlasují s opačným táborem. A tak by to mělo být u poslanců všech. Bohužel naprostá většina poslanců hájí zájmy pouze své strany ( vždy menšinové) a tím se zpronevěřují svému ústavnímu slibu. To je ovšem zase chyba ústavy, jejíž články si v mnoha případech protiřečí a některé nelze plnit vůbec, aby nebyly zároveň porušeny články jiné. Každý rozumný člověk (a to nemusí být ani JUDr), který si ústavu pozorně přečte na to musí přijít.

S.Š. 13.1.2010 10:05

Není pravdou, že ...

Samozřejmě, že ODS si podrobné rozbory nechává vypracovávat. Veřejně známá je kupř. analýza volební porážky z r. 2008, která m.j. upozorňovala na ztrátu statisíců středových voličů, viz

http://domaci.ihned.cz/c1-31115640-kompletni-zneni-analyzy-podle-ktere-uz-ods-nemusi-nikdy-vyhrat-volby

Jinak O.K.

S.Š. 13.1.2010 10:55

Je ovšem pravdou, že ...

Paroubek má voličské nálady a preference zmáknuty mnohem lépe. Je známo, že kupř. před podzimními volbami r. 2008 věděl, že - cit. HN (8.12.2008) - "Skoro dvě pětiny voličů ODS si totiž myslí, že poplatky ve

zdravotnictví by se měly zrušit. A celých 42 procent chce zrušit rovnou

daň z příjmu." ČSSD tak bylo předem známo, že lidé chtějí, aby předmětem voleb byla reforma financí, a snadno tak udělala z voleb referendum o vládě. Věděla rovněž, že při slibu zrušení poplatků u lékaře je ČSSD ochotno volit až 50pct. lidí. Socialistům tak stačilo vsadit na drtivou kritiku těchto klíčových témat a přebrat tak ODS desetinu voličů. Jak prosté, milý Watsone ! :-)

Povolební analýza ČSSD se pak shodovala s tím, co se o sobě dozvěděla (viz výše) i ODS : k volbám nepřišli nejmladší voliči, volby rozhodli důchodci a střední vrstva (již ztratila ODS !) a ODS nezachránila ani vysoká účast nejbohatších lidí.

A nakonec : pravdou je ale i to, že ODS před volbami r. 2008 podobná data neměla. Dnes jsme ovšem o dva roky dále, snad podobnou chybu již nezopakují. Pokud ano ... nu, kdo chce kam, ...ect.

televizní divák 13.1.2010 9:29

reálný kapitalismus

Reálný kapitalismus systémově vytváří nezaměstnané, chudé, prostitutky a bezdomovce.Lidé ohrožení chudobou : ČR 6%, Německo 11%, USA 18%.

Neviditelná ruka trhu (spekulativní kapitál) často devastuje mezilidské vztahy .Zvyšuje se potřeba policistů, soudců a nových věznic.

Konec světového liberálního kapitalismu v březnu 2008 - dvě velké, zahraniční, krachující banky byly zachráněny znárodněním.

EU usiluje o solidární společnost (viz Evropská sociální charta)a vychází z reálné ekonomické situace. Bohatší se přesto mnohdy zvýhodňují.

PS      Jan Pavel II.(bývalý papež): kapitalimus je zlo, zvýhodňuje malou část lidí a odírá ten zbytek.

Kolumbo 13.1.2010 10:01

Re: reálný kapitalismus

Jistě - proti reálnému kapitalismu nasadíme surreálný socialismus - ten v Číně, KLDR, Burmě, na Kubě generuje lidi šťastné, usměvavé, radostně hledící vstříc zářivé budoucnosti plné práce, solidarity, lásky, ostnatých drátů, sadistických dozorců, hladu a rezignace.

Londýn 2009 13.1.2010 10:09

Re: reálný kapitalismus

Londýn - Rychlá privatizace - masivní nezaměstnanost - chudoba a stres - větší riziko nemocí - smrt.

Takovou posloupnost kreslí autoři studie o vlivu privatizace v postsovětských republikách na zdraví populace, která vyšla v britském lékařském časopise Lancet.

Tým pod vedením oxfordského profesora Davida Stucklera došel k závěru, že překotná privatizace si vyžádala v bývalém komunistickém bloku životy přibližně jednoho milionu mužů v produktivním věku.

Česko bylo mezi zeměmi, které údajně dopadly nejlépe, jednou z nejvíce postižených zemí bylo naopak Rusko.

j 13.1.2010 10:14

Re: reálný kapitalismus

u Rusů bych to spíš typl na chlast

VL 13.1.2010 10:29

Re: reálný kapitalismus

A chudoba tady byly od války vždycky.

L 8/09 13.1.2010 11:12

Re: reálný kapitalismus

Tisíce cizinců padly v Česku do otroctví, úřady otrokáře kryjí      6. srpna 2009  14:40

PRAHA - Za svou práci nedostávají zaplaceno a stále více se zadlužují.

Pokud chtějí z otrockého zaměstnání odejít, musí utéct nebo se draze

vykoupit. Desetitisíce zahraničních dělníků živoří v Česku v otřesných

podmínkách.

PetrM 13.1.2010 12:12

no

ja si myslim, ze na snehu je nejlepsi se rozjizdet na druhy rychlostni stupen, mene prokluzuji kola.

Eva D. 13.1.2010 13:07

Re: no

:-))))) Ano, tahle odpověď dává smysl, IMHO. Gratuluji.

know-how ChH 13.1.2010 15:35

Re: no Nový obraz budoucnosti

V polovině 90.let ve Strakově akademie se v čekárně válela pro novináře brožura "Nový obraz budoucnosti", vydaná v Management Pres  "s laskavou podporou britského KNOW HOW FUNDU".

Na straně 42 tam Charles Hardy"největší filozof podnikatelství" píše:

"Kapitalismus je závislý na tom, že lidé v naději, a to časté v klamné naději, na zbohatnutí velice usilovně pracují, a přispívají tak ke zbohatnutí jiných lidí". 

Eva D. 13.1.2010 13:06

Re: reálný kapitalismus

Jen pro názornost : http://www.youtube.com/watch?v=FJ6E3cShcVU&feature=response_watch

lucinapes 13.1.2010 12:04

Re: reálný kapitalismus

6 % lidí ohrožených chudobou je opravdu slušný výsledek, když uvážíme, že jsou v tom bezdomovci, lidé nezaměstnatelní (nevzdělaní a neochotní se cokoli naučit, navíc líní) a lidé neschopní se uživit z objektivních příčin - pro nemoc či postižení. Asi to bude spíš velkorysou sociální sítí, než kvalitou obyvatelstva. Prostitutky jsou kategorie sama pro sebe.

Eva D. 13.1.2010 13:04

Re: reálný kapitalismus

Píšete nesmysly, počínaje tím, že neviditelná ruka trhu, na rozdíl od Vašeho tvrzení, NEROVNÁ se spekulativní kapitál.

Zkuste míň koukat na televizi a něco si dostudovat, diváku. I o té chudobě.  

vltava 13.1.2010 14:39

Ctrl C + Ctrl V

Od doby vynálezu kláves Ctrl C a Ctrl V se přispívá tak snadno...

lubošek 13.1.2010 15:20

Re: reálný kapitalismus

Nejsem proti,ale srovnávat chudé u nás a v USA  nebo v německu je zavádějící.U nás jsou chudí pracující tak jak v USA nezaměstnaní.

LBX/09 13.1.2010 15:27

Re: reálný kapitalismus / dnes je realita v A.příznivější

Americký zdravotnický průmysl vydal stamiliony dolarů ve snaze zabránit zavedení státního zdravotního pojištění v USA a ochromit další reformy, které přislíbil Barack Obama. Kampaň proti prezidentovi byla částečně vedena prostřednictvím velkých finančních darů klíčovým politikům.

Stoupenci radikální reformy amerického zdravotnictví poukazují na to, že legislativa, která teď vzniká v americkém Senátu, odráží obrovskou finanční moc podnikatelských zájmů - zejména pojišťoven, farmaceutických společností a nemocnic.

Tyto firmy zablokovaly podstatnější změny, které by ohrozily jejich zisky.

Lobbistické skupiny a zdravotnický průmysl vydaly v minulých měsících 380 milionů dolarů na ovlivňování tvorby zdravotnického zákonodárství prostřednictvím lobbování, reklamy a prostřednictvím přímých finančních příspěvků na politické strany pro jednotlivé poslance v Kongresu.

Největší finanční částku, celkem skoro 1,5 milionu dolarů, dostal předseda senátního výboru, který připravuje nový zákon o zdravotnictví.

lubošek 13.1.2010 20:18

Re: reálný kapitalismus / dnes je realita v A.příznivější

Uniká mi souvislost.