18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLITIKA: Malthusem inspirovaná ODS?

18.3.2010

Možná si čtenář vzpomene na někdejší předvolební nápady ODS typu rovná sociální dávka či rovný důchod pro všechny občany ČR od narození, od kterých pak ODS samozřejmě musela ustoupit. Nyní tato strana přichází s dalším, již na první pohled nereálným návrhem. Její adept na funkci ministra financí, Martin Kocourek, prozradil plán ODS podpořit zaměstnanost vyplácením podpor po dobu pěti měsíců těm nezaměstnaným, kteří se rozhodnou podnikat. ODS si tak tradičně začíná připravovat vlastní porážku ve volbách.

Představuje pětiměsíční podpora v nezaměstnanosti dostatečný kapitál pro rozjezd jen trochu sofistikovanějšího byznysu? Nebo se jedná jen o pobídku pro to, aby se lidé nebáli přijímat různá multi-levelová zaměstnání na IČO, či aby kývli na „švarcsystém“? ODS chápe podnikání jako nějaký proces sám o sobě, k jehož úspěšnému rozvoji stačí nastavit co nejnižší daně, odstranit byrokratickou regulaci a nejlépe i dohled. Inspirují se zřejmě v zemích východasijských „tygrů“ nebo Číny, kde by většina lidí nechtěla žít ani vteřinu.

Vždy před volbami přijdou vysocí představitelé zmíněné strany s něčím „revolučním“, co nemá ve vyspělém světě ekvivalent. Je to asi věčná snaha ODS zcela se vymezit vůči ostatním. Zatímco v sousedním Německu je mezi pravicovou CDU-CSU a levicovější SPD v přístupu k hospodářské politice rozdíl vyloženě v nuancích, tak ODS se snaží být zcela „převratná“. Do voleb navíc ještě nějaký čas zbývá, takže se nemusíme bát nedostatku nových originálních nápadů a převratných řešení z dílny českých liberálů. Navíc, jakou to má věrohodnost, když s podobnými návrhy přicházejí vždy před volbami a nakonec z nich nezrealizují de facto nic?

Budou si lidé při realizaci tohoto programu otevírat nová solární a nehtová studia, bary nebo přibude jen více zaměstnání zaměřených na prodej bankovních a pojišťovnických produktů na IČO? Na mnoha prohlášeních ODS je vidět, že je inspirovaná Smithovou klasickou ekonomií z 18. století, znamenající ve své době naprosto převratný krok vpřed v myšlení. Přitom jakoby nechápala, že dnes žijeme v jiné době a v jiných podmínkách. Opomíjení spolupráce a neustálé poukazování na soutěživost a dravost po vzoru Thomase Roberta Malthuse, který otevřeně přiznával, že není možné odstranit chudobu mas, dělají z ekonomie a života „ponurou vědu“. Podobně jako byl bývalý generální ředitel fotbalové Slavie Vladimír Leška dlouhá léta pro svou politiku považován za největšího Sparťana, dělá ODS opět vše proto, aby nahrála svým soupeřům.