25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Malé zemětřesení

5.6.2017

Zemětřesení, sopečné erupce, vlny tsunami jsou jevy, které obvykle vyvolává něco nenápadného, obvykle nevelké pohyby kontinentálních desek.

Katastrofy sice jsou efektní, přesto pouze ilustrují menší posun někde hluboko v základech světadílů, který je tou skutečnou změnou a obvykle je jenom součástí trendu, probíhajícího desítky tisíc a možná miliony let. Obdobné to je s politickými převraty, konflikty a skandály, které jsou často projevem něčeho jiného, hlubšího.

Pochopitelně neilustrují dlouhodobé geologické změny přesahující celé epochy, ale změny ve společnosti, které se měří v jednotlivých rocích, volebních obdobích, nejvýš v desetiletích. Exemplárním jevem se nedávno stala vládní krize, při níž se do konfliktu dostali sociální demokraté a hnutí ANO.

Spor o ministra financí, který byl sám na štíru s odvodem daní, vyvolala sociální demokracie a nakonec ho také vyhrála, i když se za hnutí ANO a jejího šéfa Andreje Babiše postavil prezident Miloš Zeman. O výsledku se obvykle říká, že ztratili všichni. Sociální demokracie přes strategický úspěch přišla o voliče, nějaké ztratilo také ANO, nejvíc však poklesla obliba prezidenta.

Úplně nejvýznamnější však byl pád důvěry v politiku, který zaznamenala agentura CVVM. Po vládní krizi klesla spokojenost na 10 procent, nespokojenost vyrostla na 67 procent. Propad byl hluboký, skoro na úroveň období před volbami v roce 2013, kdy politice nedůvěřovalo 70 až 75 procent lidí.

Není třeba připomínat, že tehdy byla nespokojenost mimořádně vysoká a že to vedlo k překvapivému volebnímu výsledku, který značně překopal politické poměry, na které jsme byli desítky let zvyklí. Objevily se nové strany a hnutí a zároveň se do značné míry rozpadla celá politická scéna.

Od té doby se poměry uklidnily, což bylo zásluhou pragmatické dohody mezi dvěma vítězi voleb, tedy sociální demokracií a hnutím ANO. Tato dohoda opět skryla pod povrchem trend, který mění polistopadovou společnost a který nedokážeme úplně dobře interpretovat. Přes tři roky jsme měli stabilní vládu, jejíž relativně klidné vládnutí patřilo k předpokladům mírného ekonomického růstu. Nebyla to velká sláva, minimálně na práci však byl klid.

Teď se zdá, že klidné časy skončily a že lidé jsou stejně podezíraví a nejistí jako někdy před čtyřmi lety. Pozoruhodnou ilustrací byl průzkum agentury Median, který ukázal, jak ubývá věrných voličů ANO i sociální demokracie a jak mnozí z nich hledají přístav jinde. Najednou má deset stran šanci vstoupit do sněmovny, přitom předpovídat budoucí koalici je jako věštit z letu ptáků.

Nadcházející volby se tak stávají opakováním či reparátem voleb minulých a uplynulé volební období jen odkladem skutečného rozhodnutí. Získat může ten, kdo na ty nejhlubší a dosud špatně formulované otázky dokáže odpovědět.

Zřejmě budou hodně obecné. Bude se rozhodovat o tom, jestli má Česko zůstat zastupitelskou demokracií, jestli se máme snažit udržet sociální stát, jestli stále patříme k Evropě a její unii, případně jak nastartovat ekonomiku uvízlou na mělčině laciné práce a použitých technologií.

Pokud se najde rozumná odpověď, mohou být tentokrát volby opravdovou cestou z nejistoty. V každém případě se podle volebního výsledku dozvíme, kam se posunuly základy české společnosti.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus