25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Mají zelení právo na klub?

13.9.2006

Strana zelených, jež má šest poslanců, navrhla změnu zákona o jednacím řádu, aby se snížila stanovená hranice deseti poslanců pro vznik klubu.

Jakkoli se to zdá logické, aby každá parlamentní strana měla svůj klub, zcela samozřejmé to není. Hranice deseti členů v jednacím řádu komory má opodstatnění. Jde o to, aby pravidla umožnila Sněmovně efektivní jednání, aby ji malá skupina nemohla ochromit. To se v období 1996-1998 nejednou dařilo Sládkovým republikánům. Při posuzování požadavku zelených je třeba brát v úvahu i poznatky ze senátní praxe. Poté, co se snížil počet senátorů KSČM ze čtyř na tři, komunisté požadovali snížení hranice pro vytvoření klubu z pěti právě na tři, což je v relaci k hranici deseti členů ve Sněmovně. Většina pravicových senátorů jim však nevyhověla. Senátoři za KSČM pak vytvořili zvláštní klub spolu s nezávislými (mj. s Vladimírem Železným).

Senát je jistě samostatnou komorou s vlastními ústavními pravomocemi, ale je to komora parlamentu. Demokratická pravidla parlamentního provozu by měla platit přiměřeně v obou komorách. Připomínám to proto, že představitelé ODS i KDUČSL po vytvoření trojkoalice se zelenými podpořili snížení hranice pro vznik poslaneckého klubu. Byl to doklad, že postupují podle toho, jak se jim to hodí.

Když nechám stranou materiální výhody, poslanecký klub má zvláštní práva stanovená zákonem o jednacím řádu. Jeho předseda může vystoupit na schůzi kdykoli, dva kluby mají možnost znemožnit doplnění pořadu schůze, mohou navrhnout přerušení schůze, znemožnit třetí čtení zákonů v jiný než stanovený den apod. Zejména však klub má nepsané, tj. zvykové právo požádat o přestávku na jednání klubu při schůzi komory. Toho kluby dosud hojně využívaly. V předvolební kampani až tak, že to téměř znemožňovalo normální fungování Sněmovny. V minulém období poslanci USDEU také v začátku neměli potřebných deset členů, nežádali však o změnu jednacího řádu, ale „vypůjčili“ si dva nezávislé a dosáhli požadovaného počtu. Nyní taková možnost neexistuje, protože poslanci KDU-ČSL mají pouze 13 členů, takže, i kdyby snad tomu taková vůle byla, nedá se v praxi uskutečnit. Poslanci zelených však mají možnost působit v dohodě s vedením KDUČSL v jejich klubu, a tak jejich působení ve Sněmovně není nikterak omezeno.

Autor je poslanec za ČSSD