18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Machovi Svobodní

Kde se vzali, tu se vzali, Svobodní Petra Macha. Budou zase volby, tak jako postarší pravičák jsem zatoulal do jejich programu. Hmm. Nepochybně své ekonomické propočty mají spočítané dobře, určitě jsou v souladu s nejnovějšími ekonomickými poznatky a vysokoškolskými příručkami a mají jistě i kladná doporučení mnoha renomovaných ekonomů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 3.9.2014 21:29

Volby dnes vyhrávají

prachy nalité do propagandy a drzost prezentovat nesplnitelné sliby. Usmívající se ksichty a volební guláš. A pak pošetilost oblbených voličů - nejen těch třicetikorunových - kterou autor v článku nazývá emocemi.

Je fakt, že Svobodným propaganda a bezbřehý populismus spolu s neohraničenou slibotechnou chybí. A je taky fakt, že volební programy málokdo čte a z těch čtoucích jim ještě málokdo rozumí.

Na druhé straně - jak tak čtu odsudek autorův, tak mně přichází, že volební program Svobodných je určen inteligentním lidem. Neoblbuje emocemi. S tím se ovšem u nás volby vyhrát stěží dají.

Výtky, že program neřeší to a neřeší ono jsou pošetilé. Papír, na němž je volební program napsán, snese cokoliv a sliby nikdy nezarmoutí. Ovšem z praxe zjevno, že strany, co slibují ve volebních programech vyřešení všech palčivých otázek, dostanou-li se k moci, vyřeší kulové. Buď jsou sliby "mimo reálný ekonomický rámec" nebo jim to "torpédují koaliční partneři" či jim to "zablokuje nekonstruktivní opozice". Nebo se na to potichu vykašlou - od voleb do voleb si volič stejně bude kulové pamatovat. V nejlepším případě se jenom pokusí, přičemž neomylně zvolí tu nejpitomější variantu. A pak dál stejně nic.