Neviditelný pes

POLITIKA: Luxus přímé volby zbytečně rozděluje společnost

3.2.2023

Tak máme to za sebou, nový prezident České republiky je zvolen. Pro pořádek nutno připomenout, že nový (další) prezident Petr Pavel složí svůj prezidentský slib až 9. března 2023. Z čehož plyne, že dosluhující hlava státu pan Miloš Zeman má ještě do 8. března všechny své pravomoci. Doufejme, že na konec svého desetiletého působení na Hradě, nevyvede nějakou extrémní „ptákovinu“ a zásadněji si nepokazí svůj historický obraz v učebnicích.

Nicméně v principu si český lev může odechnout, že naprosto zbytečně vyhrocený prezidentský souboj, má již za hřbetem.

K jádru věci – každý trochu přemýšlivější občan se musí zeptat: stálo to vše vůbec za to? Několik týdnů byla ochromena jakákoliv vážnější diskuze ve veřejném prostoru, rozhádaly se pracovní kolektivy, někde dokonce i rodiny. Byly zaznamenány případy, kdy „mladí“ zastrašovaly a možná i splnily své výhružky, že když prarodiče budou volit jednoho z kandidátů, tak už nikdy neuvidí svá vnoučata.

Přímá volba je spoluzodpovědná možná až za desetitisíce rozhádaných sousedů, kamarádů a řadu dalších zbytečných lapálií. A to vše jen proto, aby se zvolil „politický gigant“, který nemá v zásadě žádné větší samostatné kompetence. Jmenování členů bankovní rady České národní banky (jedna z mála pravomocí bez povinné kontrasignace premiéra) sice není maličkost, avšak stojí to za skoro dvě miliardy českých korun, kolik nás stála přímá volba? A hlavně zejména druhé kolo vede ze své prapodstaty k rozdělení české společnosti. Dokonce i chudáci nevoliči, byli a jsou zahlcováni perfidními ataky ve stylu – kdo nevolí, volí zlo. Nebo slovy – Nevoliči a nevoličky , že vám není hanba, kupříkladu v Kanadě někdo musí jet přes dva tisíce kilometrů, aby hodil obálku do volební urny, a vy máte hlasovací místnost na „základce“ za rohem...Prostě nátlakový morální kýč, jak ze špatné politické telenovely.

Proč myslíte, že nás politici a političky nyní od rána do večera bombardují řečmi o spojování společnosti a zasypávání příkopů? Samozřejmě, jelikož jsou si vědomi, jak moc a vlastně zbůhdarma společnost rozdělili. Kdyby tomu tak nebylo, tak by logicky taková spojující prohlášení nemuseli přece opakovaně činit!

Závěrečný povzdech

Sečteno a podtrženo – přímá volba, i když jí teď propadly jako droze mnozí i jinak rozumní lidé, je ze své prapodstaty u funkce českého prezidenta absurdní. Volit kompetenčně slabého prezidenta v dramatické dvoukolové volbě bylo a je systémově naprosto, ale naprosto špatně!
Copak opravdu nevidíme, že je to pověstný kulatý čtverec, který jak víme z hodin geometrie, nelze nikdy správně nakreslit.

Nezbývá než doufat, že až opadnou emoce, tak se zákonodárci (resp. ústavodárci) vrátí k seriózní diskuzi o návratu nepřímé poklidnější civilnější volby prezidenta, která mnohem více sedí našemu ústavnímu systému. Jednejme racionálněji i v oblasti ústavního práva a státovědy. Máme na to nyní pět let, nepromarněme zase tuto šanci.

vyšlo v LN, 2.2. 2023

autor je právník a VŠ pedagog



zpět na článek