25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Luxus přímé volby zbytečně rozděluje společnost

Tak máme to za sebou, nový prezident České republiky je zvolen. Pro pořádek nutno připomenout, že nový (další) prezident Petr Pavel složí svůj prezidentský slib až 9. března 2023. Z čehož plyne, že dosluhující hlava státu pan Miloš Zeman má ještě do 8. března všechny své pravomoci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Kožušník 3.2.2023 7:52

HI, považuji za jednoho z hlavních rozeštvávačů společnosti krasomluva Fialu - ten si neodpustí v kterémkoliv slovním projevu rýpnutí do Babiše, a činí tak roky

L. Novák 3.2.2023 7:34

Systémově je možná přímá volba prezidenta špatně. Ale když si vzpomenu, jaké čachry kolem volby prezidenta probíhaly mezi partajemi v Parlamentu ČR, jakými nechutnými manipulacemi si partaje spočítaly počty hlasů, typicky ODS v době, kdy Policie ČR zadržela gaunera Miroslava Sládka (důvod už si nepamatuju), většinou jednoho jediného hlasu nutného ke zvolení sice Havla na Hrad pustila, ale ODSsácká propaganda pak vytrubovala, že Havel nechal blba Sládka zavřít, aby byl zvolen prezidentem převahou jediného hlasu... O Klausovi a Zemanovi při jejich pouti na Hrad ani nemluvě.

Letošní volební kampaň byla díky LŽÍM šířeným Babišem a jeho omezenými fanoušky sice nechutná, ale na druhé straně se veřejně propíraly životopisy kandidátů až do morku jejich kostí, nikdy předtím jsme se o nich nedozvěděli víc. :-) Snaha podpořit lepšího kandidáta nakonec i v zimě přivedla desítky tisíc občanů na náměstí a průběh shromáždění např. v Ostravě a Brně mi připomněl události po 17. 11. 1989.

Takže nakonec si okrajově připouštím myšlenku, jestli by nebylo lepší přejít na většinový prezidentský systém vládnutí jako v USA, a nebo, při zachování systému současného, prezidentský úřad zrušit a nechat vládnout jen vládu a přepracovat volební systém na většinový ve smyslu vítěz bere vše. Na co nám jsou všechny ty partaje, které nejsou pro voliče programově k rozlišení a všechny pohání jen nesplnitelné sliby a populizmus? ? [>-]

V. Mokrý 3.2.2023 8:08

Systémově špatně je jenom to, že při té volební podpoře, by měl mít prezident o něco víc pravomocí.

Jaké - to je téma k diskusi.

L. Hančar 3.2.2023 9:13

Naprosto nevyvážené hodnocení dějin. Když gauner a blb Sládek, tak spravedlivě i gauner a blb Havel. A tak to má biť!

L. Novák 3.2.2023 10:52

Když to prohlásí houno jako ty, tak to bude pravda. :-)

J. Majzlík 3.2.2023 11:24

Když se vracíme o dvacet let zpět, předstírajíce, že zůstáváme nepoučeni nejnovějším událostmi, pak je nutno zde připomenout, že při volbách V. Klause parlamentem ČR se bez důkazů tvrdilo, že byly doprovázeny rozličnými nátlakovými akcemi, a to výhradně ze strany ODS. Kdo zaručí, že nešlo o cílené provokace proti V. K.? Pak se zapomíná na zavedení otevřené volby, zavedené pro tento případ zcela účelově, na Bursíkovu péči o doporučené hlasování jeho poslanců a pod.

Podobně nikdo nevyšetří, kdo komu a s jakým záměrem posílal před týdnem písemné a symbolické výhrůžky. Zůstávají jen ničím nepodložené dohady. Tyto špinavé praktiky by se v předvolebních půtkách tak často nepoužívaly, pokud bychom se apriorně tázali na to, komu slouží.

V. Vérosta 3.2.2023 6:50

ano, demokracie je naprosto absurdní šaškárna. Nejlepší je, když o státu rozhodují partajní šíbři, resp. ústřední výbory nějakých partají. Pak je lid v klidu nebo spíš u ledu!! :-)

L. Novák 3.2.2023 7:43

:-)

J. Majzlík 3.2.2023 15:21

Ještě vyššího stupně demokracie se dosáhne, když o státních záležitostech budou rozhodovat nepartajní šíbři, resp. jejich zahraniční ústřední výboři. Pak je lid v klidu či spíše v limbu.

Nic nového pod Sluncem.

M. Kanda 3.2.2023 6:30

Zeman nejspíše v učebnicích vůbec nebude a pokud přece jen ano, pak pouze jako odstrašující příklad.

A rušit volby, které mají nejvyšší účast ze všech, by asi nebylo příliš moudré rozhodnutí. Rozdělení spoječnosti je dané jen a pouze netolerancí, kterou máme každý v sobě. Nosíme jí v sobě neustále a u těchto voleb byla jen víc vidět.

T. Kohout 3.2.2023 4:06

1) Dav miluje hysterické hry. Proč mu je nedat? Odvede to pozornost od jiných věcí.

2) Mluvit o "spojování" je hezká agitka. Ale ani vláda, ani president zvolený (elect) svými činy nic takového nedělá. Naopak si myslí, že toto vítězství nutno dotáhnou to finálního konce. Asi jako když Gottwald "zvítězil" v únoru 1948, tak říkal, že získanou moc již nikdy nepustí", jinak by byli "hlupáci".

Z. Joukl 3.2.2023 2:48

TO POTOM OVŠEM KAŽDÉ VOLBY ROZDĚLUJÍ SPOLEČNOST. PODLE MNE SPOLEČNOST ROZDĚLUJE NETOLERANCE K NÁZORŮM A K VOLBĚ DRUHÝCH.

Kdo nás rozděluje?

Viníka, toho již dlouho hledám,

nerozděluje nás Miloš Zeman,

ani hezká žena či peníze v bance.

Co nám škodí, to je malá tolerance!

R. Langer 3.2.2023 5:31

Ano, to jsi dostatečně dokázal za kovidu. :-P

K. Machala 3.2.2023 1:39

Souhlas naprostý.

Z. Jemelík 3.2.2023 0:51

Jojo, zákulisní intriky a roznášení igelitek v Parlamentu byly nepochybně lepší. A přímo zvolený prezident by mohl mít více pravomocí, jen kdyby to dovolily straničky, za kterými stojí pár voličů.

P. Han 3.2.2023 0:57

Takže jste zastánce prezidentského systému?

L. Hančar 3.2.2023 9:20

Menší škody už by udělalo vylosování českého Pepka Vyskoče, jeho svatořečení a svěření mu dědičných práv na stolec. Poslance bych také ráčil losovat, ovšem měnit je pravidelně dalším losováním a to nejen z tlupy elitní , ale z celého spektra gaussovy křivky: z idiotů, lopat, netáhel, inženýrů, profesorů a ženských. Nakonec i ten Pavel by měl dost dobrou šanci 1/10 500 000.

L. Žaloudek 3.2.2023 0:41

Njn, pane Kolmane, máte v zásadě pravdu. Na druhou stranu považujete za správné nechat opravdu všechno rozhodování na zastupitelích? Neměli bychom zkoušet víc prvků přímé demokracie? Ale hlavně by měli polotici být odvolatelní, co vy na to?

P. Han 3.2.2023 1:04

Hm, odvolatelnost je trošku problém. Kdo by měl odvolání politika navrhnout? Kolik by bylo potřeba podpisů, jak takové v podstatě nové volby uspořádat? Měli by odvolávat pouze voliči, kteří politika volili (jak to v tajných volbách zjistit), nebo aspoň jen ti z příslušného okrsku, nebo kdokoliv? To by nakonec každý odvolával každého a ani by se mezi samým odvoláváním nestihly normální volby.

K. Machala 3.2.2023 1:42

Přesně. Než odvolávání, to raději lidové veto zákonů, viz program Svobodných, nebo viz Švýcarsko, Lichtenštejnsko.

T. Kohout 3.2.2023 4:11

Odvolávání politiků, třeba presidenta, premiéra, vlády, ministra - to by byla nová úžasná show! Kesselbuntes by zbledl závistí, to by bylo vyvrcholení lidových zábav. A těch úžasných demonstrací, co by to přineslo! Juj!

R. Gramblička 3.2.2023 9:56

problém to je, ale nikoli neřešitelný

Z. Joukl 3.2.2023 2:49

Souhlas.

J. Majzlík 3.2.2023 12:03

Odvolatelnost je pitomý, nerealizovatelný a destruktivní a stokrát jednoduše vyvrácený nápad.