16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Luxus přímé volby zbytečně rozděluje společnost

Tak máme to za sebou, nový prezident České republiky je zvolen. Pro pořádek nutno připomenout, že nový (další) prezident Petr Pavel složí svůj prezidentský slib až 9. března 2023. Z čehož plyne, že dosluhující hlava státu pan Miloš Zeman má ještě do 8. března všechny své pravomoci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 3.2.2023 11:19

Vydržte - lid zvolil, jsa veden lidovou moudrostí a pochybuji, že by - třeba v referendu - odhlasoval, že takové právo nechce. Ba dokonce, demokracie je posvátná a zastupitelská demokracie - je to vůbec demokracie - ta se neodváží toto svaté právo lidu vzít - dopadli by jak sedláci u Chlumce. Nakonec: o tak mnoho zase nejde.VRv

R. Meišner 3.2.2023 11:09

autore, a to vyšlo v LN i s těmi hrubkami? mladí zastrašovaly a splnily? vy jste vážně vysokoškolský pedagog?? ;-D jinak s obsahem článku souhlas. R^

J. Jurax 3.2.2023 13:11

Je právník ...

D. Polanský 3.2.2023 11:00

Já to vždy říkal, že přímá volba je šílenství. Jenomže politické strany, neměly odvahu říct ne. Raději populisticky ano. A máme, co jsme nechtěli.

K. Křivan 3.2.2023 11:41

Bylo by šílenství přenecht voldy pétikolce. Tomu hnusu podvodnickému.

P. Brich 3.2.2023 13:31

Vyšlo to nastejno.

K. Křivan 3.2.2023 10:27

Společnost nerozdélují volby, ale kovaný a prověřený komunista a vyškolený špion.

L. Novák 3.2.2023 10:46

A prolhaní grázlové jako jsi ty, Křiváku! Rv

P. Urban 3.2.2023 10:15

Pokud je česká společnost rozdělena, tak to není kvůli prezidentovi. To je zástupné téma. Které to rozdělení zviditelnilo; ale to je spíš plus než mínus.

Pokud kompetence českého prezidenta jsou slabé, pak jeho přímá volba je přinejhorším zbytečná (což si nemyslím), ale rozhodně ne zásadně systémově špatná.

Pokud nejsme vyznavači hesla "není důležité, jak to funguje, důležité je, jak to vypadá".

J. Majzlík 3.2.2023 11:54

Bohužel, naše společnost je rozdrobena, což je horší, než kdyby byla rozdělena na dva bloky, které by bylo možno definovat nějakými určujícími nebo kvantifikačními znaky nebo charakteristikami. Na příklad při radničních a krajských volbách se obvykle houfují do společných kandidátek osobnosti, které prošly velmi často složitým ne/stranickým vývojem. Podobně vznikla zcela z nouze i pětikoalice. Paradoxem zůstává, že jí opovrhují lidé, kteří se v minulosti podíleli na dekonstrukci zavedených, politicky jakžtakž čitelných stran.

Právě tato bezbarvost, neochota, ba i obava z toho vytvořit si a přiznat svoje zaměření nás dovedla do situace, ve které si po zvolení P. Pavla nevíme s výsledkem našeho rozhodnutí rady. Naší vinou se při předvolebních debatách chodilo v neškodných, někdy i docela pitomých tématických okruzích kolem horké kaše a na důležité problémy nezbývalo času. Nyní hledíme na výsledky naší laxnosti či neschopnosti se důrazně ohradit proti takto vedené diskusi jako vyoraný krtek na modrou oblohu.

J. Vrška 3.2.2023 9:53

Když vrátíte volbu prezidenta idiotům, co si říkají poslanci budou tito skákat podle toho, jak budou neziskovky, lobisté a korporace pískat

K. Křivan 3.2.2023 10:17

R^ R^ R^

J. Jurax 3.2.2023 13:15

Ano.

To pískání se koneckonců dá podpořit peněžním i nepeněžním plněním. Proti nutnosti ovlivňovat všechny voliče v případě přímé volby je řádově levnější a spolehlivější.

R. Gramblička 3.2.2023 9:49

Prezidentské volby pouze zvýrazňují již existující rozdělení společnosti. Tu rozdělují prakticky všichni politici napříč polit. spektrem a funkcemi, stejně jako většina veřejně činných osob (novináři, umělci, internetoví ovlivňovači, atd atd). Původní pravo-levé rozdělení/členění se smazává na úkor nové dělící linie mezi progresivním a konzervativním viděním světa. Je to důsledek ze západu k nám pronikajících kulturních válek, jejichž vliv je zesilován charakterem všudypřítomného internetu a sociálních sítí, které umožňují vznik sociálních bublin, v nichž se scházejí lidé s totožným pohledem na klíčové aspekty života a které umožňují veřejně prezentovat vlastní názory, často v bezpečí anonymity.

Prakticky každý, kdo má jaký taký vliv a dovolí si prezentovat své názory na cokoliv nutně rozděluje společnost (přesněji k polarizaci přispívá). Už delší dobu mně fascinují deklarované snahy některých politiků spojovat společnost, aniž by si uvědomili, zda je to vůbec možné. Pokud chcete spojovat, musíte o všem mlžit, vyhýbat se vlastnímu názoru, pak je ale otázka, jak chcete takhle přispět k řešení společenských otázek. Anebo vyslovíte na cokoliv vlastní názor a tím nutně rozdělujete, nakolik se vždy najde početná skupina, která s vámi nebude souhlasit. Nutně z toho plyne, že osočování druhých z rozdělování společnosti je pokrytecké a že jakákoliv snaha o její sjednocení je nereálna. Společnost, jak se zdá, lze sjednotit jen krátkodobě a to skrze akutní hrozby jako jsou válka, epidemie či velká přírodní katastrofa

V. Kučer 3.2.2023 8:40

Při nepřímé volbě by byla zvolena za prezidentku s největší pravděpodobností Miroslava Němcová. Miliardy by se ušetřily kdyby se zrušil senát a jeho pravomoci by získal přímo volený prezident, při současném pro vládním by to snad šlo.

V. Mokrý 3.2.2023 8:51

:-):-)

L. Hančar 3.2.2023 9:10

A ještě jeden pozitivní efekt. Spouta občanů by přestala nadávat na prezidenta, například mě by bylo paní Němcové líto. Kam až to může zajít. A moje drahá polovička by se začala víc stydět, že je ženou. K mému pobavení. Stop! Stačí i jedno fonjourové lejno.

P. Diviš 3.2.2023 9:34

To by nebylo ještě tak hrozné. Zvlášť ve srovnání se Zemanem.

K. Křivan 3.2.2023 9:51

Já bych zastropil platy politiků, ministrů, poslanců, výší platů lékařů v nemocnici. Nebo platem středoškolských učitelů. I ti odvádí (většinou) kvalitnější práci než politici.

Zeman a Babiš, dávali své platy na charitu.

J. Jurax 3.2.2023 13:17

A z čeho chudáci platili složenky?

L. Novák 3.2.2023 22:51

:-) Ty za ně samozřejmě platil stát. Domov důchodců s nadstandardní lékařskou péčí by Zemana finančně zruinoval.

K. A. 3.2.2023 8:19

Když volili prezidenta poslanci, tak to byla obrovská špína. Teď se ta špína přelila do ulic. Vzpomeňte třeba, jak ODS uplácela a zastrašovala poslance opozice, aby volili Klause, resp. aby nepřišli a umožnili ho zvolit. (Případ poslance Snítilého za ČSSD, na něhož něco našli a začali mu tím vyhrožovat, takže on změnil přes noc názor, podobně Zubová.)

F. Navrátil 3.2.2023 8:19

Přímá volba lidi opravdu v mnohých případech rozhádala. Ale jak ukazují první kroky jenerálského pretendenta, postupně je sjednotí v odporu proti fialové vládě.

P. Diviš 3.2.2023 9:36

Možná by sjednotila, ovšem kdyby zde existovala lepší alternativa.

ANO i SPD jsou jednoznačně h͇o͇r͇š͇í͇ alternativy.

V. Petr 3.2.2023 9:51

ANO i SPD jsou jednoznačně LEPŠÍ alternativy, protože nehodlají zničit českou ekonomiku šíleným grýndýlem. EU je absolutní ZLO!

Ale nevěřím, že Češi mají tolik inteligence, aby svrhli Slepenec. Podívejte se na slabomyslné "argumenty" jeho voličů a úrovni "vyžehlené flanelové košile..."

K. Křivan 3.2.2023 9:58

Znám jednu mladou holku, učil jsem ji matematiku, ... byla to fuška, ... bude volit špiona Pavla. Důvod: "Je tak hezkej, a Babiš je ošklivej".

Když něco TAK bllbého má volební právo, tak je něco shnilého ve státě českém.

L. Novák 3.2.2023 10:48

;-D Jasně, a ty jsi génius, který volí Babiše...

P. Urban 3.2.2023 10:17

Jak by vzdorovala tlaku nejen Bruselu SPD, těžko říci. Jak mu vzdorovalo ANO v čele s tehdejším premiérem Babišem, už víme.

V. Mokrý 3.2.2023 8:05

NO,

když ČR přináší zahraničním firmám dividendy ve stovkách miliard ročně už 30let -

tak si může dovolit i ten luxus přímé volby prezidenta !!

P. Diviš 3.2.2023 9:37

Měl jste nějakou tu firmu koupit, investovat do ní peníze i knowhow a mohl jste pobírat dividendy zde.