Neviditelný pes

POLITIKA: Loterie pro šestnáct procent statečných

16.10.2018

Z té řady ponaučení ze senátních voleb si všimněme tří. Při prachbídném množství občanů, kteří se vypravili k urnám, může rozhodnout ledacos.

Například schopnost kandidáta vzbudit rozruch. To se povedlo například Jitce Chalánkové.

Rozešla se sice s TOP 09, kandidovala coby nezávislá navíc proti dosavadní senátorce Boženě Sekaninové (ČSSD), která měla solidní pověst v regionu, avšak lidé si tradicionalistku Chalánkovou zapamatovali jako bojovnici z norské kauzy dětí Michalákových.

Voliči mohli být motivováni také silnou pozicí ANO ve Sněmovně. Vyvažování mají v krvi. Nadto o Senát se zajímají spíš ti fandící středopravému spektru.

Podstatná část levičáků horní komoru dodnes nepřijala za svou. Komunisté jsou tudíž bez senátorů a sociální demokraté letos obhájili jediné křeslo ze třinácti – jednak proto, že dlouholetý starosta Bohumína Petr Vícha je na Karvinsku fenomén, navíc se ve druhém kole potkal s komunistkou.

Babišovci by měli být vděčni i za to jedno jediné získané křeslo (na Šumpersku). Ani to nemuselo být. Jenže se ukázalo, že lidovci nejsou tak pevní v kramflecích, jak se ještě nedávno zdálo. Ukázalo se to zejména na jejich soubojích s ODS na Náchodsku a Chrudimsku, což pohřbilo naděje Pavla Bělobrádka a Daniela Hermana.

Občanští demokraté prožívají hvězdný podzim. Voliči je přijali za vůdce opozice, začali tudíž luxovat příznivce příbuzných stran. Pokud nezašantročí své mandáty v Senátu a obecních zastupitelstvech a zabodují i v evropských volbách, budou mít slušnou šanci též ve sněmovním klání 2021.

Slabina všech podobných úvah je jejich opření o nějakých 16 procent statečných voličů. To je věrný obrázek zájmu o Senát. Lidé si nevzali k srdcím ani rady, aby volili menší zlo. Když je neosloví někdo obzvlášt pozoruhodný, třeba jejich oblíbený starosta, zůstanou doma nebo na chalupách.

Rušit kvůli tomu Senát by bylo nezodpovědné. Ale úvahy o změně volebního systému od věci nejsou. Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) navrhuje kopírovat australský model, v němž jdou občané do volebních místností jen jednou a rovnou seřadí adepty podle svých sympatií. Odpůrci tvrdí, že je to moc složité.

Vážně? Pro těch 16 procent uvědomělých sotva. Ti se zorientují rychle. A ostatní by tato novota buď přilákala, nebo by vše zůstalo při starém.

Leč ani v Senátu o českou Austrálii podle posledních zpráv nestojí a Dienstbierova předloha v nejbližších dnech pravděpodobně padne pod stůl. Takže loterie jako ta letošní se bude dál opakovat co dva roky.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek