Neviditelný pes

POLITIKA: Logistická operace

27.2.2021

Televizi doma nemáme, rozhlas poslouchám jen dvakrát denně, což bohatě stačí. Protože dostačovala jen podvečerní půlhodinka na Radiožurnálu dne 23.2., aby bylo špatných zpráv hodně. Ta trochu lepší byla, že prý nám Izrael věnuje tuším pět tisíc vakcín. To potěší, podle všeho jich má dost. Koupil si je sám, a to, jak se opakovaně píše, dráž. Zřejmě si to spočítal, co bude výhodnější. My nasazuje psí hlavu Evropské unii, zvlášť paní von der Leyenové, že to doslova pohnojila. Omlouvám se, na internetu jsou i silnější výrazy. Skutečně přiznala, že to nebylo úplně povedené, ale současně uvedla, což asi mnohým uteklo, že představitelé členských zemí požadovali nízkou cenu za vakcíny.

To je dost těžké, protože farmaceutické firmy nejsou lidumilná Armáda spásy; chtějí si vydělat a, bohužel, tohle je šance. Pro mnohé. Tím spíš, že za čas může být více firem, tedy hodně vakcín a cena půjde dolů. Každý podnikatel chce vydělat. Dobročinnost není běžná, s výjimkou takových jako je Bill Gates, který věnoval nejednu miliardu na výzkum všeho možného. Třeba na hledání léků na AIDS. Není sám, je víc štědrých miliardářů. Nevím, jak u nás, ale prý někdo je.

Ještě k Izraeli. Tam, když viděli vývoj pandemie, zavedli tvrdý lockdown s vědomím, že dva až tři týdny přijdou hospodářství hodně draho. Ale podle všeho se to vyplácí, protože pandemii zvládají a hospodářství nejspíš ožije. Ne dokonale, ale rozhodně lépe než zatím u nás. Teď uvažuje i naše vláda o tvrdém lockdownu, a to poté, kdy, jak pravil jeden odborník, tu byl několik měsíců takový poloviční. Něco jako chytrá horákyně. Něco zavřít, něco ne. Logika rozhodování se hledá obtížně. Pokud si vybavuji, prosím případně mne opravte, obchody se zbraněmi zůstaly otevřené, stejně tak květinářství. Jiné prodejny zas ne. Jsme specialisté na výjimky, ty pamatuji už z éry minulé. Pugét je jistě milý dar, ale v květinářství sotva koupíte dětské botičky. Po těch je, jak slýchám, podstatně větší sháňka (my už máme děti dospělé, ale vnoučata …).

Když tohle píši, vůbec nevím, zda bude ten tvrdý lockdown nebo ne. Mám jen pocit marnosti, že je to jedno, protože nevím, kolik desítek procent občanů prostě vládě nevěří. Nepřekvapuje to, když slyšíme co chvíli jiné zprávy, když se plány mění doslova za pochodu. Týkají se skoro všeho, takže pak to mnozí řeší tím, že se sejdou v hospodě. Tajně, hospoda má být zavřená. Ale nakonec, proč tajně, když si mocní užívají na oslavách, posedávají na tribuně, kde zjišťujeme, kolik je fotbalových fanoušků.

To úterní vysílání Radiožurnálu přineslo rozhovor, necelých dvacet minut, s jedním z organizátorů aktivity mladých praktiků, tedy praktických lékařů. Napsali panu premiérovi minulý týden a nabídli se, že budou očkovat, a co víc – vakcíny si dovezou sami. Tedy ze skladu, kde leží a nikdo pořádně neví, kolik jich je. Ten rozvoz by zajistili sami a nabízejí se jim dobrovolně firmy, které mají mrazírenské vozy. Naprosto typicky pan premiér nejdřív nic a pak odpověděl přes media, že praktici budou očkovat od března. Argument, že v téhle situaci, kdy je každý den prodlevy drahý, jaksi nebral ně vědomí.

Rozhovor v radiu však byl ještě otřesnější, a to nejen tím, že se lékaři dozvídají mnohé přes media. Pan doktor byl dotázán, zda by měli k očkování všechno vybavení, tedy jehly a injekční stříkačky. Odpověď mnou otřásla. Zase spíš vedlejší cestou se lékaři dověděli, že tohle si musí opatřit sami. Odkud? Jak? Ale i to by prý nakonec zvládli. V téhle době s touto vládou už snad nemůže nic překvapit, ale tohle přece jen. Vypadá to skoro tak, že když si od firmy objednáte nové auto, dodají vám ho a na váš dotaz poznamenají, že motor není součástí dodávky.

Mladý praktik také zdůraznil přednosti očkování v ordinacích vcelku jasně tím, že tihle doktoři znají své pacienty, jejich případné neduhy, a netřeba tudíž dlouze pátrat v záznamech. Pokud vůbec. Kromě toho, jak lékař dodal, problémem očkovacích center, zvlášť na venkově, je to, že tam beztak budou hojně ti stejní praktičtí lékaři. Jen pacienti, mnozí z nich, nasednou do autobusu, kde jich bude padesát (byla to od pana doktora nadsázka, ale důležitá je podstata), pojedou někam hodinu, načež se zas autobusem dopraví domů. Hromadná doprava se uvádí jako jedno z ohnisek nákazy.

Takže, pan premiér vlastně nereagoval a pokud ano, tak negativně, ministr zdravotnictví ani nevím, zda odpověděl. Mladý praktický lékař jen připomněl, že tohle je logistická operace. Pan premiér už to ani neříká – poznal to, oblast, o níž nemá potuchy. Odmítl někdy v lednu nabídku specialistů na logistiku, kteří by dokázali reagovat i na výkyvy v dodávkách vakcín, a to není vůbec snadné. Andrej Babiš se doslova holedbal tím, že jako jeden z mála dokáže řídit firmu. Jistě, ale tohle není firma, nýbrž deset milionů těch, jejichž zdraví, v horším případě život, jsou v ohrožení.

Takovou logistickou operaci dokáže snad řídit jen tým špičkových odborníků, a to na plný úvazek. Pan premiér se pasoval na hlavního koordinátora očkování, ve skladech leží vakcíny, jejichž distributor se hledal na poslední chvíli. Andrej Babiš, asi ve slabé chvilce, přiznal, že zajištění vhodné firmy „nestihnul“. On, hlavní koordinátor? Nepřekvapí to, protože on nedělá koordinátora na plný úvazek, ale řídí vládu, kde je řada resortů, stará se bezpochyby také o Agrofert, který mu údajně nepatří. Ale v téhle složité době by mohl začít prodělávat.

Zaznívají hlasy, že by měl odstoupit, stejně tak ministr zdravotnictví. Bohužel, na tohle řešení je pozdě, protože pak by vystoupil z hluboké ilegality hradní pán z Lán, aby měl zas jednou příležitost vyřídit si (dosud ne zcela vyřízené) účty s těmi, kdo se mu znelíbili. Řešení je, jak to vypadá, v nedohlednu. Pravděpodobnost, že by všichni začali najednou dodržovat všechna opatření, je po týdnech lavírování (zavřít, nezavřít – třeba výroky ministra Havlíčka) zřejmě mizivá. Respirátory mizí z obchodů. Nedávno jsem tu napsal, že jedna naše firma vyváží respirátory vlastní výroby do Anglie. Asi jsou dobré. My dovážíme z Číny.

Tak snad to očkování, ale kdo a jak to zvládne, je skoro ve hvězdách. Omlouvám se, že zas kritizuji především premiéra, ale on se přece jmenoval hlavním koordinátorem, i když teď hází odpovědnost na hejtmany. K tomu nové mutace, i když firmy nepochybně horečně pracují za vylepšení vakcín. Patrně budou dražší. Firmy také platí odborníky a ne málo.

Sklízíme plody roční chaotické práce vlády, ale většina voličů dala hlas hnutí ANO. To teď začíná občas zvát k poradám opozici, ale co ta může poradit? Asi ten tvrdý lockdown, do něhož se nikomu nechce. Stačí se podívat na schodek státního rozpočtu. Do nekonečna se nedá zvyšovat.



zpět na článek