28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Liška na špatné stopě

21.11.2006

Poslanec za Stranu zelených Ondřej Liška si potřeboval plivnout na prezidenta republiky. Slina mu ale uvízla na vlastní kravatě.

V článku nazvaném velmi silně Prezident nám dělá ostudu (HN, 14. 11.) se nesnaží polemizovat s nějakým výrokem či názorem prezidenta Václava Klause. Asi si je vědom svých vlastních limitů. Koneckonců mohu pana poslance i jako očitý účastník summitu EU v Lahti ujistit, že prezident rozhodně České republice ani panu poslanci Liškovi ostudu nedělal a že naopak jeho vystoupení byla mezi evropskými státníky přijata s velkou pozorností a respektem.

Protože se pan poslanec nezmohl na žádnou věcnou kritiku, přišel s velmi originálním tvrzením: totiž že prezident republiky na podobnou akci „formálně a fakticky nepatří“ a přirovnal účast pana prezidenta v Lahti k hypotetické situaci, ve které by se „Blair omluvil ze summitu … a poslal tam za sebe královnu Alžbětu“.

Britská zvyková ústava oprávnění k zastupování státu navenek neřeší, proto není vůbec namístě spekulovat, jaké zmocnění by v Liškově hypotetickém případě potřebovala královna Alžběta. My ale máme ústavu českou a podle ní platí tyto tři jednoduché věci – citováno doslovně: „prezident zastupuje stát navenek“, „vláda je vrcholným orgánem výkonné moci“, a „předseda vlády vystupuje jejím jménem“. Na summitech EU je třeba zastupovat stát, což přísluší prezidentu republiky, a nikoliv vystupovat jménem vlády, což by příslušelo předsedovi vlády.

V naprosté většině případů se v mezinárodních jednáních prezident nechává zastupovat předsedou vlády, ministrem či velvyslancem, kteří vystupují z hlediska ústavy jako prezidentův zástupce. V posledních dvou případech summitů EU ne že se předseda vlády omluvil, ale prezident konal přímo a nikoliv prostřednictvím svého zástupce.

Ostatně, sama smlouva o EU ve svém článku 4 říká jasně „Evropská rada se skládá z hlav států nebo předsedů vlád“ členských států a předsedy Komise EU. Z jaké ústavy či smlouvy tedy čerpal Liška své úsměvné tvrzení, že zrovna hlava českého státu na vrcholné jednání EU nepatří? Z žádné. Čerpal jen ze své těžko ovladatelné nelibosti vůči prezidentu Václavu Klausovi. Pak se ovšem měl podělit se čtenáři o důvody této nelibosti a pokusit se je obhájit.

Možná by neuspěl, ale aspoň by si teď nemusel čistit kravatu.

tajemník prezidenta republiky