24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jarda 2.7.2009 18:54

autorovi

tipická ukázka zupáckýho deformovanýho klišé-vaše dílo

Mgr. Milda 29.6.2009 21:43

Tohle je dost silný heřmánkový čaj

kdo toho Klause volil a proč? Koho Klaus zastupuje, ČR nebo ČEZ, případně ČNB? Možná dokonce jakousi zahraniční firmu? President Beneš byl jedním z opravdu podstatných zakladatelů republiky Česko-Slovenské. Václav Klaus je pouze ctižádostivým úředníčkem ČNB, dítko nomenklatury, posedlé kariérou. Za totáče byl tím nejpřizpůsobenějším z přizpůsobených, nikdy se politicky neangažoval, naopak, svojí kandidaturou podporoval oficiální linii Strany. Jinak by také nikdy nemohl být na stáži v USA, nebo Rakousku. Jeho postoj k ruské okupaci 1968 je obecně známý, prý měl jiné starosti. A takový chameleon má být presidentem republiky?

JaS 29.6.2009 18:47

Vidím, že tady umíte každého "spravedliově" zhodnotit,

hlavně když jde o to ho shodit. Klause hodně často nemusím, ale pan Heřmánek má pravdu.

seneca 29.6.2009 17:53

Já žasnu,

jaké odborníky má takový Absurdistán, kteří zde publikují své i opsané názory, co slovo to perla, které zde házíte, víte komu. Jen tak dál a za chvíli zase budeme Protektorat und Böhmen se vším všudy.

divitel 29.6.2009 17:30

Jiří,

v tom závěru ses nám nějak rozvášnil.

A co se mne týká: Beneš byl mstivý slaboch (fyzicky i intelektuálně). Nikomu nic nezapoměl. A byl to typicky salónní politik, který ve všech nepohodách selhal. Jeho jednoznačná zásluha o Společnost národů je nesporná, ale snad u ní mělo zůstat.

A klaus je mstivý silák. To je celý rozdíl.

divitel 29.6.2009 17:13

je to svéprávný politik s tou nejvyšší pravomocí a zodpovědností ve státě?

Podle ústavy není.

Anonym 29.6.2009 10:20

Proboha

Nemohl by alespoň autor článku něco nastudovat? Podle tehdy platné ústavy nemohl prezident Beneš demisi nepřijmout. Takže paralela nesedí ani náhodou. Vonost postupu nespočívala v přijetí či nepřijetí demise, nýbrž v dalších krocích, které neudělal.

Pokud jde o Klause, ohledně LS mu fandím a jsem rovněž toho názoru, že není ničím omezen než Ústavou a odpovědností ke státu. Z toho také vycházím, když si nepřeji ratifikaci LS. Uvidíme, zda Klaus politický a mediální nápor udrží.

Ovšem pokud jde o soudce, je to trochu komplikované. Prezident rozhodně nemusí soudce jmenovat, souhlasím, že není prostý úředníček. Jsem rozhodně pro to, aby soudci nebyli mladší třiceti let. Kdyby bylo po mém, věkovou hranici  posunu ještě výše, nejspíš na 40 let.

Problém nejmenovaného čekatele je  něčem jiném:

Zákon stanovil podmínky, za kterých splňuje kandidát na soudce všechny předpoklady. Ta věková hranice tam opravdu uvedena nebyla, ačkoli Klaus neustále na Ministerstvo spravedlnosti tlačil, aby změnu v tomto smyslu navrhli. No, a protože ministerstvo si myslelo, že jim Klaus nic nemůže, tak se na to vykašlali, takže jim prezident předvedl, že může. Jenže v rámci vyřizování účtů zůstal mezi mlýnskými kameny někdo, kdo opravdu nemohl nic vlastní pílí, vytrvalostí a ničím dalším chod věcí ovlivnit. Jenom byl mladý. A tady nastávají dvě roviny problému. Jednak prokazatelná diskriminace z důvodu věku. Kdyby Klaus svůj postoj nezdůvodnil, nedalo by se prokázat, že je to z tohoto důvodu a právně by to bylo v pořádku. Druhým problémem je, že justiční čekatelé opravdu nemají na růžích ustláno. Za velmi nízké mzdy pracují mnoho hodin denně (skutečně, o somihodiové pracovní době se jim může jen zdát!), a když mají být jmenováni a mají si začít vydělávat (v 28 není nikterak brzy), tak jim to někdo změří proto, že nastavil pomínky jinak, než byly, když do toho jako absolventi právnické fakulty šli. A to se mi opravdu nezdá spravedlivé.

JJ 29.6.2009 10:41

Re: Proboha

40 let? Vite jak je to tristni, kdyz komunismem vyskoleny soudce rozhoduje obchodni spor?

ZaZu 29.6.2009 10:42

Re: Proboha

Oni to nastupující učitelé, lekaři, projektanti atd. atd. taky nemají lehké, ale potíž je v tom, že se s nimi nikdo nebaví, natož aby o nich někdo napsal do novin. A za komunistů. Já jsem např. nastoupil své první místo v roce 1977, s čerstvým diplomem a dva roky ženat, za úctyhodných 1380,- Kč. a pokud vím tak V. Klaus ještě před revolucí jezdil v Trabantu (s VŠ a znalostí několika jazyků). Takže hoši více skromnosti. V životě nejde všechno hladce spíše naopak.

Čtenář 1 29.6.2009 12:46

Re: Proboha

On p. autor je jenom neuvěřitelně plodný.............Že p. Klaus ingnoruje soudy mu vůbec nevadí, hlavně, že píše a píše.........

kocour 29.6.2009 15:28

Re: Proboha

Beneš demisi přijímat nemusel - viz § 70/1 ústavy z roku 1920, tehdy ještě platné.

Stát se to dnes, bylo by to jednodušší: Bylo by na delší rozbor, jestli VK musí či nemusí přijmout demisi: Ministr dnes není jakýmsi prezidentovým "nevolníkem", jakým byl podle § 70. Ale i kdyby se řeklo, že VK demisi přijímat nemusí, dnešní premiér by prostě navrhl odvolání nepohodlného ministra - to Gottwald nemohl. A dnešní prezident by takovým návrhem byl vázán a neměl by na vybranou - viz čl. 74 dnešní Ústavy.

Anonym 29.6.2009 22:30

Re: Proboha

Vámi uvedené ustanovení zní: (1) Předsedu  a členy  vlády (ministry)  jmenuje a  propouští

president republiky.

Stejně jako dnes ani tehdy nebylo možné, aby prezident nepřijal demisi. Budete si muset Ústavu z roku 1920 opravdu přečíst.

F. Čech 29.6.2009 10:14

Vy jste Heřmánku nebezpečný magor, stejně jako váš hradní idol!

Prezident je v naší zastupitelské demokracii opravdu jen formálním vykonavatelem vůle vlády a obou komor sněmovny. To přece ví všichni a opakovaně to zdůrazňuje Ústavní soud. Tento základní fakt nerespektuje jen sebestředný maniak Klaus, který se už hodně dlouho pohybuje mimo realitu a jeho poskokové k nimž nepochybně patříte! Monarchie na našem území skončila v roce 1918 a ani anglická královna nemůže dnes udělat nic proti vůli vlády a parlamentu. I každý ředitel akciové společnosti , pokud chce zůstat ve funkci musí podepsat to, co mu uloží představenstvo. Což jste už  všichni vy klausofilové ztratili zdravý rozum?

JJ 29.6.2009 10:42

Re: Vy jste Heřmánku nebezpečný magor, stejně jako váš hradní idol!

A je zajimave, jak se jeho nazor posunul spolu se zmenou pozice premiera na pozici prezidenta.

František I. 29.6.2009 13:16

Re: Vy jste Heřmánku nebezpečný magor, stejně jako váš hradní idol!

Blbočech piští, Klaus kráčí dál. Nepomohou ani pohůnci z ústavního soudu či pí. Holubová. Je to chůze po tom světě, že? A všichni jmenovaní a mnoho nejmenovaných mohou jen prskat vzteky. Milé.....

divitel 29.6.2009 17:20

Re: Vy jste Heřmánku nebezpečný magor, stejně jako váš hradní idol!

Klaus založil všeobecné přesvědčení, že na zákony je možno s...

Klaus prohlásil, že nerozezná špinavé peníze,

Klaus blokoval 6 let ustavení senátu, přestože byl v ústavě a mnohé další.

Takhle se formát nechová. Je to usmolenec. Pracovitý, chytrý, charizmatický, ale usmolenec.

Veničan 29.6.2009 21:01

Re: Vy jste Heřmánku nebezpečný magor, stejně jako váš hradní idol!

Prezident není figurka, to je prosím hloupý názor.

Dušan Streit 29.6.2009 9:57

Prezident není razítko

Prezident ratifikuje, tedy je na jeho úvaze, zda a kdy:

http://streit.blog.idnes.cz/c/90467/Hodte-na-Gajduskovou-sit.html

A to srovnání s Benešem sedí, tady se pozná, kdo unese hidtorickou chvíli. Uvidíme...

LS je konec demokracie a začátek úpadku.

Saul 29.6.2009 9:39

Výborný článek

Věcný, jasný článek ... ale mnohým je to zřejmě nepochopitelné. Škoda.

Pavel41 29.6.2009 10:49

Re: Výborný článek

Tak, tak...R^R^R^

IH 29.6.2009 8:19

Nemáte pravdu

Přijmutí demise ministrů v roce 48 byla asi chyba, ale bylo to právo prezidenta Beneše. Klaus žádné právo na nepodepsání LS nemá, protože předtím a na rozdíl od situace v roce 48 o schválení rozhodl parlament. Prohlášení, že LS smlouvu podepíše jako poslední, je dětinské a vůbec nic neřeší. Spíš by potřeboval pomoc psychiatra. Ten nejmenovaný soudce chce být soudcem, slyšel jsem ho na vlatní uši. Tady už jde o zlé a posedlé jednání prezidenta, protože už je soudci dávno přes třicet.

Tatar 29.6.2009 8:57

Re: Nemáte pravdu

Ústava říká, že prezident republiky "b) sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy; sjednávání mezinárodních smluv může přenést na vládu nebo s jejím souhlasem na její jednotlivé členy" ta povinnost podpisu se asi někam vytratila, že?

jasan 29.6.2009 9:01

Re: Nemáte pravdu

ach jo... parlament o nicem NEROZHODUJE.. parlament dava SOUHLAS s ratifikaci...

Kdyby jste si aspon tu ustavu precetl, nez zacnete blabolit...

IH 29.6.2009 12:16

Re: Nemáte pravdu

Dosti blábolíte Vy. Několikrát jsem slyšel odborníky na ústavu a žádný z nich nepochybuje o tom, že prezident nemá právo si vybrat zda bude či nebude LS neratifikovat. Musí ji neprodleně ratifikovat. Podle mého názoru nelze nikoho nutit něco podepsat, ale pak má Klaus jedinou možnost odstoupit a tak účinně demonstrovat svůj názor. Přece není možné, aby jeden šílenec zmařil úsilí 27 států a jejich obyvatel. Děsí mne, jak by se zachoval prezident, kdyby opravdu o něco šlo a ne o cár papíru, kterou je LS, když teď zcela neomaleně nerespektuje vůli parlamentu a tím i nás všech a pošlapává ústavu i rozhodnutí soudů (vyhraný soud soudního čekatele)

nnnn 29.6.2009 16:37

Re: Nemáte pravdu

President v tomto případě nemusí - ze znění ústavy povinnost podepsat neplyne. Když tvrdíte něco jiného Vy - tak OK, ale když ten, kdo to tak blbě napsal (V.Cepl), tvrdí něco jiného, než co černé na bílém napsal (na míru V.Havlovi), je to opravdu tristní úpadek.

jasan 29.6.2009 17:26

Re: Nemáte pravdu

jojo... a umite jenom poslouchat nebo take cist? co kdyby jste si tu ustavu precetl... a skusil tam najit to "musi"....

3směsi 29.6.2009 10:13

Re: Nemáte pravdu

IH : R^ !

čtenář 29.6.2009 10:23

Re: Nemáte pravdu

Naše vláda se chová jako kolaboranti,sněmovna a senát též.Lidé,není jich málo s LS nesouhlasí,ale zpupnost našich politiků je taková,že neberou v potaz přání lidí.Kdyby se lidé prostřednictvím referenda zvolili,pak by to bylo v pořádku,ale zvolit a nedbat na přání lidí je svinstvo a arogance.Prostě lidé pro ně jsou jen jako voliči a pak čtyři roky jen plebs.Aspoň,že Klaus jejich řiťolezectví zpomalí.

JJ 29.6.2009 10:52

Re: Nemáte pravdu

Kdyby vsichni chteli podepsat jako posledni, tak se to nikdy neda do kupy. Na druhou stranu, cekani rozhodne neoslabuje pozici CR, naopak muze byt pro CR vyhodne. Mame cas, neni problem jej panu prezidentovi poskytnout.

hamar 29.6.2009 6:52

A já si vždy myslel, že president je vrcholný představitel ČR ...

... a on to vlastně může být vrcholný představitel sebe sama a jen náhodou placený z našich daní! P.S. Jak dlouho by vydržel generální ředitel akciové společnosti dělat to, co předvádí "náš pan" president? ;-(