Neviditelný pes

POLITIKA: Lidská práva? Hlavně že na ně máme ministra

15.12.2007

Vážený pane premiére, milá paní ministryně Stehlíková, myslím, že dnes je vhodná příležitost napsat o lidských právech, když už mají dneska ten den.

No, uznávám, že MDŽ to není a ani žádný pořádný svátek spojený s jedním dnem volna, ale asi možná vzpomenete na ty nadšence, co v roce 1988 pořádali demošku na Škroupově náměstí v Praze, možná taky proto, že tak nějak chtěli ta lidská práva, a pak přišla sametová revoluce, svobodné volby, soutěž politických stran a nakonec i další demokratická vláda, vláda, jejímiž jste členy.

A že máme svobodu slova - i když byste někdy zavřel těm pisálkům klapačku, viďte, Mirku -, tak si kladu otázku, co jsme (všichni obyvatelé České republiky) v tomhle roce za Vaší vlády na lidských právech udělali.

No tak předně se musíme pochlubit, milá paní Džamilo, že máme ministra přes lidská práva, protože bylo potřeba naplnit koaliční počty.

No, je to trochu jak ministerstvo pro kontrolu pravopisu, ale už jsme daňovým poplatníkům popustili žilou různě, tak proč ne i tady. A navíc komický rozměr žlutých samolepek a jiných lahůdek z Vašeho mozkového trustu přispívá alespoň k obveselení obecenstva.

No ale k věci.

Když člověk mrkne na Vaše veřejná vystoupení, tak se oba věnujete v oboru lidských práv spoustě zajímavých témat. Usilujete o zákazy a příkazy všeho druhu, na všechno hned zákon a k malému problému hned nějaký ten výbor. Inu svoboda je sice co nejméně státu, tedy komisí, zákonů a příkazů, ale když on to nějak nechce ten obecný lid pochopit, a tak se musí přísnou rukou vše posoudit.

A pak tady máme tu Evropskou socialistickou unii. Já vím, že není socialistická, ale nějak mi tak vychází a tohle je osobní dopis, tak tam můžu psát, co si myslím. Moc se mi líbí, jak se chopíte kdejaké pišišvorárny z bruselské dílny, a hup sem s ní. Antidiskriminační zákon, co zakazuje lidem myslet si a říkat si, že je někdo tlustý, ošklivý nebo nedejbože že je žena či muž, a jaké úsilí Vám dalo politicky jej protlačit! Milá je i aktivita okolo různých menšin a sociálních skupin, jinakých, než jaký je většinový daňový poplatník. Tak to skoro vypadá, paní Džamilo, že ve Vašem podání jsou lidská práva totéž co práva na sociální podporu a výhody pro ty, kdo nechtějí nic moc dělat. Já vím, že Vám to kazí Čunek a jeho xenofobie. Ale když ve většinové společnosti vytvoříte dojem, že lidská práva rovná se sociální příspěvek, tak tu brzo budeme mít nějakého Le Pena, proti němuž je hlavní lidový bratr čajíček.

Ale vedete si oba moc dobře na poli lidských práv a hlavně jste přímo na špici myšlenkového kvasu a předem upozorňujete na skutečné problémy. I když je pravda, že jsem nikdy neslyšel ani od jednoho z Vás, jak je právo na soukromí v moderní západní civilizaci pěkně zašlapáváno pod přihlouplými argumenty o terorismu do země. Co třeba unifikované sbírání otisku prstů při použití letecké dopravy, soudem nepovolené i povolené odposlechy, sledování bankovních účtů, mobilních telefonů a jejich prostřednictvím pohybu osob, masové odběry DNA, vytváření sdílených úředních, ale i soukromých databází plných soukromých údajů (kolik dlužíte, jak jste nemocný, kolik máte dětí, jak bydlíte atd.) bez možnosti jejich kontroly a efektivního odstraňování údajů z nich? Nebo ty krásné kamery, co nás sledují na každém kroku, a báječný program, co odhalí podle chůze identitu a bude znamenat totální kontrolu pohybu? Záznamy o bankovních transakcích, čtení e-mailové pošty a SMS, povinné uchovávání dat o nákupech bankovní kartou desítky let, a tudíž kontrola osobních návyků a pohybu. Nebo ty skvělé programy, co sledují počítače na dálku. A kombinace se zákazy tu držet pornografii, tu kouřit marihuanu. To je lahůdka, ještě že máme různé bezpečnostní úřady, co nám všechny informace zjistí a předají nám je v pravou chvíli.

Taky ochrana soukromého vlastnictví Vám nedá spát. Jestli náhodou nějaká kuňkalka žije zrovna na Vaší louce, šup tam rezervaci, bude tam stát dálnice, šup sem s vyvlastněním, a hlavně těm soudům sebrat pravomoci, úředníci, co je platíte z přerozdělovaných daní, to udělají líp.

Matně si sice vzpomínám, že dokud jste byl v opozici, tak jste, Mirku, málem vzteky puknul, když Vás odposlouchávali, ale když máte v parlamentu většinu, tak nic, žádný plamenný projev o ochraně soukromí nevidět. Přesto ale k dalšímu desátému prosinci, tomu v příštím roce, hledím s optimismem. Přestal jsem platit kartou, e-maily a mobil omezím na minimum, možná přestanu pracovat a obalen sociální sítí budu myslet na Vánoce. Big Brother pro mě bude jen soutěž v TV. To bude Báječný nový svět.

LN, 10.12.2007

Autor je advokát



zpět na článek