Neviditelný pes

POLITIKA: Lidovci táhnou SPOLU dolů

29.3.2021

Několik zajímavých a poučných výroků pronesli všichni zástupci koalice SPOLU. Bezkonkurečně ale vyhrávají lidovci Bartošek a Jurečka.

Předseda lidovců Marian Jurečka si „ulevil“ na adresu SPD, respektive jejího předsedy Tomio Okamury. SPD chtěla podobně jako SPOLU nouzový stav neprodlužovat a použila k tomu i zdržovací taktiku v podobě přestávky na jednání klubu. V podvečer klub SPD o přestávku skutečně požádal. Okamura ji zdůvodňoval tím, že se SPD chce poradit, jak přesvědčit jiné poslance, aby pro prodloužení nouzového stavu nehlasovali. „V našem poslaneckém klubu není žádný pitomio. Víme, jak budeme hlasovat,“ opáčil Okamurovi předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který se pak ale Okamurovi za tento výrok omluvil. „Odvážný“ Jurečka pochopil, že velmi, ale velmi přestřelil, a omluvil se.

Zajímavě vystoupil na jednání pléna sněmovny i předseda ODS Petr Fiala. „Nouzový stav v tuto chvíli slouží vládě jako fíkový list, který má zakrýt, že vláda nemá žádný plán. Zpožďuje se očkování, neobjednávaly se vakcíny tak, jak bylo možné. Nechceme asistovat u podezřelých nákupů, které se v době nouzového stavu dějí,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Fiala přijal tezi TOP 09, že „neobjednáváme vakcíny“, a samozřejmě mu ušlo, že se mezitím na jednání Evropské rady rozhodlo o tom, že se vyrovnají dodávky tak, aby odpovídaly počtu obyvatel té, které země, přesně tak, jak požadovalo Rakousko i Česko. Fialovo „zpoždění v očkování“ je samozřejmě pokus vinit vládu z něčeho, za co fakticky může v očích SPOLU „slavná EU“. Žádné zákazy exportu vakcín z EU nebudou, což ostatně avizoval už zpravodaj ČT z Bruselu Lukáš Dolanský. Nejsou k tomu totiž žádné právní možnosti a EU doplácí na špatně sepsané smlouvy o dodávkách vakcín. I přesto německá kancléřka obhajuje postup EU a „jednotný“ postoj všech států EU. Nic to však nemění na faktu, že mezi západními státy je EU na chvostu očkování, a proto vymýšlí další a další restrikce, které by v případě rychlosti očkování srovnatelné alespoň s USA nebyly nutné – viz covidpas.

Na největší pitomost, kterou ale lidovci vymysleli a prezentovali, však bezesporu aspiruje prohlášení předsedy lidoveckého poslaneckého klubu Jana Bartoška. Netýkala se sice nouzového stavu, nicméně svědčí o tom, že „když se daří, tak se daří“. V kuloárech sněmovny se totiž ještě více než covid probíralo oznámení ministra a místopředsedy vlády Karla Havlíčka o tom, že ruská firma Rosatom bude předběžné oslovena pro dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. I Ivan Bartoš si zaspekuloval v Událostech o tom, že podpora komunistů pro pokračování nouzového stavu mohla být podpořena právě tím, že Rosatom bude mezi oslovenými pro dostavbu.

V Událostech 26.3.2021 zaznělo Bartoškovo prohlášení o tom, že pozvání Rosatomu do výběrového řízení pro dostavbu Dukovan je na úrovni „zvacího dopisu“, který byl poslán před invazí sovětské armády do Československa v srpnu 2021. Připomeňme, že „zvací dopis“ je obvyklé označení nedatovaného dopisu, který v srpnu 1968 poslali Alois Indra, Drahomír Kolder, Oldřich Švestka, Antonín Kapek a Vasil Biľak Leonidu Brežněvovi. Obsahoval výzvu k pomoci všemi prostředky proti údajné hrozící kontrarevoluci v Československu. Dopis se stal pro sovětské vedení záminkou pro invazi do Československa 21. srpna 1968. Byl psán rusky. Tak nás tedy Bartošek straší. Tento pán se narodil v roce 1971 a straší hezky, ale na špatném hrobě. Podobně ostatně straší i Markéta Pekarová Adamová, chtělo by se říci čím mladší, tím víc Ruskem straší.

Údajné „předání plánů Rusku“ je asi takové tajemství, že Slunce vychází nejprve v Rusku a až pak u nás. Že bychom tím byli na Rusku více závislí? Uran si snad můžeme koupit i jinde. Je vůbec zajímavé, že pokud jde o „závislost“, našim progresivním silám ve spolku zvaném SPOLU vadí Rusko, a přitom páni a dámy vzhlížejí k EU jako ke svému zachránci a Německo, hlavní šofér EU, chce další desítky let spojit svou energetiku s dodávkami plynu z Ruska. Úsměvné, že ano. Osobně bude pro mě překvapením, když SPOLU překročí 15 %. Tento spletenec upletený z programu eurohujerské topky, lidoveckého „pragmatismu“ a „konzervatismu“ ODS si počíná v komunikaci naprosto tragicky.



zpět na článek