Neviditelný pes

POLITIKA: Lidovci na rozcestí

6.12.2006

Už v sobotu rozhodnou delegáti mimořádného sjezdu KDU-ČSL o novém stranickém vedení. Volbu předsedy a místopředsedů chtějí lidovci zcela netradičně stihnout v jednom dni. Přitom o 4 resp. 5 funkcí v předsednictvu strany se uchází 27 kandidátů a počet to nemusí být zdaleka konečný. Budou mít tedy v sobotu v Brně lidovci opravdu co dělat, aby večer mohli veřejnosti oznámit, kdo je provede těžkou patovou situací letošních sněmovních voleb.

Protože v předsednictvu strany nezůstal po rezignaci předsedy Miroslava Kalouska kámen na kameni, vyslechnou si delegáti brněnského vrcholného setkání jen projev úřadujícího předsedy Jana Kasala. Hned poté se vrhnou na volby. Na lídra lidovců kandidují čtyři politici – vsetínský starosta a senátor Jiří Čunek, předsedkyně poslanců KDU-ČSL Vlasta Parkanová, šéf lidoveckých senátorů Adolf Jílek a bývalý poslanec Jiří Karas.

Veřejnosti z poslední doby asi nejznámější Čunek má dosud nejvíce nominací. Médii je proto považován za favorita volby. Zajímavé je, že až do letošních senátních voleb neznal jeho jméno i leckterý lidovec. Nicméně předseda ČSSD Jiří Paroubek je podobného názoru jako média a s Čunkem už se sešel. Zvláštní je že to, co stálo Kalouska politickou pozici – možná spolupráce se sociálními demokraty a potažmo komunisty – u Čunka, který se svým směřováním netají, zdá se nevadí.

Parkanová, někdejší exponovaná politička ODA, drží dnes přední příčku popularity. Když Celostátní konference KDU-ČSL po letním odstoupení předsednictva volila prozatímní vedení, neuspěla Parkanová na funkci stranické místopředsedkyně. Dnes by si ji v čele strany přáli středočeští, ústečtí a pardubičtí lidovci. Předsedkyně-žena by u konzervativních lidovců znamenala skutečnou revoluci. Jenže lidovci prožili v poslední době nejeden šok, a tak už zřejmě ustojí leccos.

Jílek patřil jako šéf senátorů do Kalouskova grémia. I on po rezignaci bývalého předsedy složil svou funkci. V senátních volbách ale znovu uspěl a do funkce předsedy senátního klubu se vrátil. Karas je známý především svými konzervativními postoji k potratům a registrovanému partnerství. Veřejností byl proto vnímaný jako přinejmenším kontroverzní politik.

Na prvního místopředsedu a statutárního zástupce lidovců je pět kandidátů, o funkci řadového místopředsedy se uchází 15 mužů a 3 ženy. Jako na každém sjezdu ale mohou přijít i další nominace přímo od delegátů. Každopádně se lidovci v Brně určitě nudit nebudou. Mezi stranickými volbami budou diskutovat o aktuální politické situaci.

Na webových stránkách KDU-ČSL není v programu sjezdu uvedeno vystoupení hostů. Přitom loni přijel na sjezd do Plzně lidovce pozdravit i prezident Václav Klaus. Jenže v Brně je sjezd mimořádný, a tak se na něj hosté zřejmě nehrnou. Ostatně až jeho volební výsledek ukáže, zda čestnějším hostem bude předseda strany zprava či zleva.

(Psáno pro Česká média)



zpět na článek