Neviditelný pes

POLITIKA: Lidovci mezi Čunkem a vírou

19.12.2007

Krize uvnitř menších koaličních stran se podle některých pozorovatelů promítne do výsledků dalších parlamentních voleb, po nichž zůstanou ve Sněmovně jen tři subjekty – ČSSD, ODS a KSČM. Může být. Šlo by pak o stěžejní test vyspělosti zdejší politiky.

Žádná kaše se ovšem nejí tak horká, jak se uvaří. Problémy SZ a lidovců jsou odlišné. Špičky prvních se vzdalují autentické členské základně, nikoliv voličům. Třebaže případné tolerování Čunkova návratu do vlády zelenými by mohlo už namíchnout i je. Vedení KDU-ČSL se od řadových straníků neodchýlilo, spíše hazarduje s důvěrou vlažných sympatizantů.

Přesto věštit, že v příští Sněmovně lidovci nezasednou, by bylo tuze odvážné. Tvrdé jádro voličů KDU může potřebných pět procent obstarat. Kde však skončily ambice Josefa Luxe, který snil sen o české CDU… Křesťanští demokraté otevírající se světu jsou minulostí, dnes tu máme opět jen naše malé lidovce, s xenofobií říznutým lídrem okresního formátu.

Není náhodou, že Jiří Čunek nenachází zastání ani u „služebně mladších“, volnomyšlenkářštějších lidovců (Petr Pithart, Vlasta Parkanová), ani u protřelých mazáků (Miroslav Kalousek, Pavel Severa, Jan Kasal…), kteří vědí, že mediální bitvy o „křišťálovou průzračnost“ politikovy pověsti nelze vyhrát. Kdo mu ale tedy dodává sílu kromě lidoveckého proudu, jemuž jde toliko o to vyšachovat ze hry pragmatika Kalouska?

V sekulárním českém prostředí občas zapomínáme na nezbytnou výbavu člena křesťanské strany: víru. Typický lidovec má obdivuhodný sklon věřit – nejen v Boha, ale i v čestné slovo a nejlepší záměry svých bratří a sester. A když Jiří Čunek tvrdí, že je nevinný, ničeho se nedopustil a všichni se mu pouze lačně sápou po krku, proč si myslet něco jiného?

Nastává pak etapa, kdy se politická strana začne chovat coby sekta. Ohrožení vůdce je ohrožením všech jejích příslušníků. Vzrůstá pocit křivdy a nutkání sebevědomě se vzepřít nepřátelskému okolí. Vadí Čunek ve vládě zeleným? Ať si jdou! Stavějí se na zadní protikorupční sdružení? Nechť si povšimnou očistných verdiktů státních zastupitelství! Rozporují novináři Čunkovy příjmy? Vždyť nikdo nebyl tak důkladně prověřen jako on!

Chybí-li soudnost partajnímu předsedovi, těžko ji chtít po jeho ovečkách. A protože na poli stran bažících po hlasech věřících schází lidovcům konkurence, dá se očekávat, že semknutá a nedůtklivá KDU-ČSL bude tuzemské politické spektrum zpestřovat i nadále. Včetně takových zvláštností, jako je zpívající ministryně obrany či ministr pro místní rozvoj, který může v Bruselu lobbovat za finanční podporu pro ČR leda pantomimickými scénkami. A že lidovecké priority - např. rodinnou politiku - kabinet sabotuje? Koho by to vzrušovalo…

Vládnout bez lidovců se nedá. Přestože v druhé půlce volebního období tradičně inklinují k rozkladu koalice a námluvám s opozicí. Pokud budou na Čunkovi trvat, nehne s nimi ani Bursík, ani Topolánek.

Právo 17.12.2007



zpět na článek