24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Liberálové.cz

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Prof.Hašek L. 11.1.2009 23:08

Liberálové maji velkou šanci

Liberálové určitě jednou nahradí ODS,maji velkou šanci.

Jura Jurax 5.12.2008 23:21

Nová strana to nevytrhne

pidistran je na rozdávání. Jenže jejich členstvo s bídou naplní jednu hospodu, a to ještě musí přijít i s příbuznými. A nikdo o nich neví, netuší co chtějí (tedy s výjimkou koryt, to se tušit dá), neví co by kdyby ... a tucet navzájem se hanících straniček pravici nevytrhne. Není totiž dost pravicových voličů.

L'ego 5.12.2008 14:33

Od začátku chybná premisa

Já nevím, Vy jste všichni už úplně zmagořili. Historicky nebyly na území dnešní ČR pravicové strany od zavedení všeobecného volebního práve r. 1907 nikdy úspěšnější než levice (a rozdíl byl vždy velmi výrazný - ostatně dnes má taky levice půlku parlamentu a ods asi 70 křesel či kolik, navíc ods není pravice). V Československu v podstatě neexistovala autentická pravice, pouze autentičtí pravicoví politici v Národní demokracii, která hrála marginální úlohu. Vytvoření nové euroskeptické strany na tom sotva něco změní. Její voliči se totiž (převážně) nebudou rekrutovat z řad KSČM (i když by se našly styčné body, např. postoj k Rusku a EU), ale z řad ODS. A ta strana stejně nebude provádět pravicovou politiku.

Olin 5.12.2008 14:51

Re: Od začátku chybná premisa

 - Národní demokracie nehrála marginální úlohu, ale naopak jednu z titulních rolí.

 - ODS je pravicová strana. Kdo si to neuvědomuje, je to proto, že je pravicový extrémista, jemuž je všechno levice, podobně jako echt komunistovi jsou zase socani pravice.

Jura Jurax 5.12.2008 23:16

Re: Od začátku chybná premisa

ODS je pravicová strana akorát hubou, činy už méně. Pravdou ovšem je, že těžko činit pravicově a vůbec jakkoliv se závažím lidovců, dřív uhelných skladů a zčásti i ODA, dnes aktuálně zase zelených. Pidistrany v koalicích se mohou zviditelnit akorát okopáváním kotníků mocnějšího, protože souhlas s ním by jim politické body nepřinesl - byli by vnímány jako přívěšek; ten mocnější se ale zase bez nich díky nevhodnému volebnímu systému neobejde.

Takže jsme odsouzeni buď k slabým vládám závislým na pár odpadlících a doprošujících se pár jedinců, co "mají problém", aby ukázali, jací jsou mravní politikové, co vstávajíce lehajíce myslí na blaho lidu. Nebo ještě k horšímu - k vládě KSČSSD.

Olin 6.12.2008 0:00

Re: Od začátku chybná premisa

Ale houby! Kompromisy s partnery nebo i opozicí jsou běžná součást politiky a žádný skutečný politik si na něco takového nestěžuje. Spíš jde o to, že běžný obraz pravice-levice je už zastaralý. Taky strašení koalicí socdem s komunisty je akorát pro králíky.

Dneska jsme to konečně viděli v přímém přenosu: jak zralí politici všech barev bezvadně vyškolili prezidenta. Ten si může hlavu ukroutit. Já nejsem žádný antiklaus - aby bylo jasno - ale přesně tohle naší zemi a osobně jemu přeju. Naše politická scéna s prezidentem coby reprezentantem je tak vidlácká! V samým strašení pravicí nebo levicí nestíhají, když se setkají se skutečně sebevědomou demokratickou reprezentací.

A vy - občane - je ještě podporujete tímto fňukáním a negoušskými řečmi!

L'ego 6.12.2008 20:11

Re: Od začátku chybná premisa

V čem a kdy hrála národní deomikracie titulní roli? Tedy když odhlédneme od prvních let republiky... Ve vládách hrali prim agrárníci a soc. demokraté - a autentická česká pravice (jestli tedy vůbec kdy byla) se rozpadla někdy koncem 20. let.

ODS, nezlobte se, opravdu není pravicovou stranou. Má pravicovou rétoriku, to ano, ale v praxi její kroky nijak zvlášť pravicové nebyly (bankovní socialismus a la Klaus, sanace neúspěšných podniků, oposmlouva atd.). Možná, že Topolánek (resp. Julínek) se teď snaží dělat pravicovější politiku - a podle toho jsou také příjmáni. 

Olin 6.12.2008 21:31

Re: Od začátku chybná premisa

Česká pravice prohrála na hodně dlouho v r. 1918. Po válce tu byl zprvu jen jeden pravicový politik, a toho zastřelil anarchista. Ale pod hrozbou levicových ideálů všudy přítomných se společnost začala štěpit znovu. Během pár let se velká část obyvatelstva všech národností v republice začala přiklánět buď k fašismu nebo ke komunismu. Za této situace se dala dohromady zvláštní, vzájemně se respektující koalice republikánských  politických sil. Jedna z nich byla Národní demokracie. Každá z těchto skupin samostatně by byla marginální, kdyby byla sama. Ale skutečnost, že tato zvláštní koalice uzavřená mezi Hradem a Pětkou fungovala skoro dvacet let ukazuje, jak byla každá z těchto sil vlivná a mocná. Slabé nikdo netrpěl! To všechno se stalo za předpokladu, že pravicovost-levicovost v názorech byla považována za něco druhořadého. Za těchto okolností se stalo, že z mladočechů, tedy Národní demokracie, prostě nacionalistů, kteří původně nebyli českou pravicí, se stala jejich náhražka. Kramář pod traumatem z ruské revoluce zpravicovatěl. Copak Kramář byl idealista a vrták. Ale i jiní nacionalisti se přikláněli k pravici a tuto stranu nakonec přijali na milost i pravicoví voliči, kterých mimo statkářský stav nebylo u nás mnoho. Jak to s touto znouzepravicí dopadlo, víme. Zlikvidovala se proněmeckým aktivismem, antisemitismem nebo rovnou kolaborací. Spláchla je nová válka.

Odpor ke komunismu proti všemu očekávání pravici vzkřísil v podobě ODA a ODS. ODA nepřežila, protože neměla vůli k životu. ODS je autentickou pravicí na naší politické scéně ne proto, že dělá co se vám třeba líbí, ale prostě proto, že je v ní v drtivé převaze soustředěno skoro všechno liberální nebo konzervativní, co se v naší společnosti politicky projevuje. Quodlibet liberálů s konzervativci, namíchaný tak, aby jedni druhé nevyštvali, je dnes nejspíš jediná přijatelná pravice. To ukazují i zkušenosti ze západních zemí. Komu je to málo pravicové - ať si zkusí založit něco auteničtějšího.

 

Olin 6.12.2008 21:31

Re: Od začátku chybná premisa

Ještě:

Milé lego, myslím že vím o čem to mluvím. Mám přátele mezi rozhodnými neokony (ačkoli jím sám nejsem) a ti se snaží - tak rádi by založili něco echt americko-křesťansky pravicovýho, ale nejde jim to. mají hlouček nadšených fandů zvící podobného počtu, jako má fanklub jedné známé, prozměnu liberálně-pravicové hrdinky a zcela neúspěšné předsedkyně... 

L'ego 7.12.2008 14:16

Re: Od začátku chybná premisa

Nevím, nepřesvědčil jste mne, že by Národní demokracie byla nějak významná. Furt trvám na tom (na základě toho, co jsem vyčet v Kárníkovi), že prostě v ČSR nehrála autentická pravice nikterak významnou roli. A tvrdím také, že současná Topolánkova politika je rozhodně pravicovější než politika Klausova, která byla pravicová hlavně rétorikou a možná tak ještě nacionalismem (ale co je na nacionalismu pravicového?).

Jinak s vámi souhlasím, že v českých podmínkách dál než současná ODS jít nemůžete, protože tu na to prostě není elektorát (teď mám na mysli spíš velmi liberální voliče - něco na způsob mému sdrci celkem milé německé FDP - a nikoliv konzervativce, kterým vadí homosexuálové a nesezdané matky -  těm nicméně voliči naštěstí chybí taky).

 

Olin 7.12.2008 15:29

Re: Od začátku chybná premisa

Jo, s Kárníkem bych asi nepolemizoval, protože ten ví, o čem píše. Autentická pravice tu mezi válkami nebyla, především proto, že si z ní skoro celá prvorepubliková elita dělala nehoráznou prču. Je dobrý se podívat třeba na filmy Vlasty Buriana. Pravice v tý době se musela tvářit přiměřeně nepravě, aby nebyla směšná. A Národní demokracie jako nepostradatelná součást kruhové obrany republiky před polovinou vlastních občanů mohla hrát jednu z "titulních rolí" jenom proto, že dlouho vůbec netoužila se jako česká pravice osamostatnit. Až na konci třicátých let - a to byl její osudový omyl a cesta do pekel.

Uvědomte si jednu důležitou věc: Po celou existenci této první republiky se mnozí nejvlivnější politici i kulturní osobnosti snažili přesvědčit lidi, že na pravici a levici se dneska nehraje. A proč? Protože měly z obojího strach. Kdo se ostentativně hlásil k levici, byl komunista nebo byl z toho podezřelý. Kdo se hlásil k pravicovým ideálům, obdivoval fašisty veřejně nebo soukromně. "Budoucnost nepatří demokracii. Budoucnost patří totalitním diktaturám." soudil veřejně Josef Pekař, jedna z nejvlivnějších pravicově orientovaných osobností. A Oldřich Kinský, mj. člen čs.olympijského výboru a vlivný pravičák, se ostentativně hlásil k nacismu, aniž by nacistou byl.      

L'ego 7.12.2008 16:55

Re: Od začátku chybná premisa

No já nevím, já mám pocit, že spíš jaksi v té době prostě pravice s fašismem koketovala (a to i v neskonale kulturnější Británii) a v tom byla do značné míry směšná, stejně jako byl třeba směšný Jiří Stříbrný (i když to asi nebyl typický pravičák) Myslím, že zrovna Pekař je podle mě dobrý příklad takového vzdělaného  jemného antisemity (u nás se to nerado slyší). Jinak ta naše česká pravice byla samosatná až až - a podle toho také ve volbách získávala něco kolem 5 % hlasů. Nezapomeňte taky, že tu pravici vedl dlouho Kramář, ctitel panslovanských myšlenek...Na levici existovala i autentická nekomunistická soc. dem. (na kterou komunisté tvrdě útočili) a která se účastnila celé řady vlád (vůbec první premiér po Kramářovi - Kramář však nebyl zvolen nýbrž dosazen - byl sociální demokrat Tusar). Co tím vším chci říct je, že prostě reálně tady za první republiky pravicovým stranám fandilo kolem 10 % populace

Olin 7.12.2008 17:42

Re: Od začátku chybná premisa

"tady"..."tady" ale znamená kdy? Po první válce. a "tady" znamená kde? Mezi Čechy. Většina obyvatelstva s vyjímkou těch prvních poválečných let nefandila ani pravici, ani levici, protože fandila podle nacionalistických hesel. Stejně jako to bylo před válkou. Bohužel - situace se po té socialistické smršti prvních poválečných let stabilizovala na podobných pozicích jako kolem r. 1900. Nacionalismus byl silný atraktor. A u lidí, u nichž hrála rozhodující roli pravolevost, se to projevovalo příklonem ke komunismu nebo fašismu. Tato situace nám může dnes připadat tak nenormální, že se ji pokoušíme vysvětlit dnešním politickým jazykem. Marně, protože dnes je pravičákem nebo levičákem jedině mimoň. To všechno je pasé, protože politika se odideologizovala. Ne že by pravice a levice již neexistovaly, tak jsem to nemyslel, ale za to se lidi nebijou.  A my nepochopíme co se to za první republiky vlastně dělo, pokud budeme věřit chimérám o tehdejší demokracii, která se vyžívala v zápasech mezi pravicí a levicí. Musíme pochopit tehdejší podřízenou roli tohoto slovníku nacionalistickým ideálům. Musíme rozumět tehdejšímu diskursu. Vždyť to není tak dávno, mluvily tak ještě naše babičky. PROTO není podstatné, kolik tu bylo před válkou pravicových voličů.

Nero 5.12.2008 12:49

Pomohla Vás založit levice?

A je to tu jako obvykle.Vznikne spousta nových,neuspěje žádná.Proboha domluvte se a založte jen jednu!!!!!!

Hobo 5.12.2008 12:26

Pravicových stran je dost

Základním problémem české politiky není dostačující či nedostačující počet pravicových stran, ať již liberálních či konzervativních. Zprava jen tak zpaměti lze jmenovat Právo a spravedlnost či Korunu českou.

Problémem je spíše nastavení volebního systému, který nadměrně ztěžuje stranám zatímně mimoparlamentním, aby se do parlamentu dostaly. Zejména výsledek oposmlouvy je přímo tristní. Výsledek je dobře vidět na minulých kampaních a nejlépe na Straně zelených, která překročila 5% hranici jen po důkladné mediální masáži. U zelených sice nelze mluvit o pravici, ale dobře dokumentují, jak si kluci, co tam už jsou a mluví spolu, rozdali karty, aby jim nikdo do hry nekecal. Mluví-li se o nové "klausovské" straně, možná proleze, ale zase to bude nikoliv na základě znalostí, ale po mediální masáži.

Tento systém je nazýván demokracií.

Ludva 5.12.2008 13:29

Re: Pravicových stran je dost

Můžete vstoupit do parlamentní strany a pokusit se změnit její politiku. Těch programových variant zase není tolik, aby tady musely být desítky stran. I když si myslím, že řada malých stran je zakládána účelově právě proto, aby se nějaká nedostala do parlamentu. Například množství republikánských stran v době Sládka, nyní národních stran.

Olin 5.12.2008 14:48

Re: Pravicových stran je dost

Co je to za problém, hobo? Je to problém toho, komu se nepodařilo vytvořit politickou stranu a zůstalo mu torzo anebo klub jako to co jsi jmenoval. To ale přece není problém těch, kterým se podařilo politickou stranu vytvořit.  A taky to není problém nastavení volebního systému pokud myslíš 5% hranici. Ten je nastaven v zásadě správně. Taky se to správně nazývá demokracií. Nikdo nikomu v ničem nebrání, stačí získat 5% hlasů. Podmínky mají všichni stejné jako na stadionu.

Jestli je něco problém, tak je to skutečnost, že drtivá většina obyvatelstva se nechce anebo se bojí zabývat veřejnými záležitostmi, politikou obzvlášť.  Viděli jsem to také v těchto posledních volbách: SNK (ED) dalo dohromady celkem reprezentativní kandidátky vesměs z venkovských starostů,  tj. lidí, kteří veřejně pracují na plný plyn. A propadli. Proč? Protože kromě sestavení kandidátky neudělali pro volební úspěch VŮBEC NIC! Alespoň u nás v kraji. Nemají na to čas, obtěžuje je to...prostě si myslí, že politická strana vznikne sama a zadarmo. No tak budou dál venkovští starostové, protože tam jim není zatěžko něco pořádnýho dělat.

jan 5.12.2008 10:27

hmmm

dám hlas hybáškové.cz

www racek 5.12.2008 10:11

no jo, iluzemi živ je člověk

i autor.

Kecal. 5.12.2008 13:57

Re: no jo, iluzemi živ je člověk

Alespoň není zapšklej.

Ludva 5.12.2008 9:23

Pálení dobrého bydla

Zajímavé, jak se vše opakuje. Vládnoucí strany nemají nic jiného na práci, než se rozhádat uvnitř a pohřbít své naděje v příštích volbách. Proč to dělají ? ČSSD nepochopitelným způsobem odmítla svého kandidáta na prezidenta a zvolila si předsedu ODS. Neuvěřitelné. Pak zase nominovala kandidáta tak pravicového a proamerického, že může být ráda, že ODS a komunisti ho odmítli.

Dušan Streit 5.12.2008 9:03

Dostanete 0 procent

A udělal jste ze mně voliče Libertas

Vy klidně volte Topolánka, jste stejní.

Tis 5.12.2008 8:51

Co je to pravicová strana?

Co si autor představuje pod pravicovou politikou? Trh bez přívlastků?. Nikým nekontrolovatelné odírání pracijících smečkou plutokratů? Takováto politiky dala vznik komunismu. Jediná pravicová strana je KDU, která hlásá sociálně tržní politiku. Tato politika dala základ hospodářskému vzestupu a sociálnímu smíru v Evropě po válce. V našich vládách KDU pufruje úlety ODS i ČSSD. Bez KDU,ve vládě ČSSD bysme dnes dnes měli státní dluh o 200 miliard větší.   ČSSD a před ní ODS, prosazovali nulovou toleranci vůči vládě a znemožňovali přijetí potřebných zákonů. Když se KDU snaží najít rozumné řešení, tak je nečitelná a novináři jí to vyčítají. Bohužel, lidem se líbí hulvátská politika Paroubka, Rátha a pod. Největší oblibu si získávají politici, kteří "tvrdě" kritizují (pomlouvají) významné osobnosti a slibují lidem cizí majetek.

mol 5.12.2008 8:59

Re: Co je to pravicová strana?

Hlavně si nenamlouvejte, že jste pravičák, z vás ten socialsmus doslova kape....

Cricket 5.12.2008 13:23

Re: Co je to pravicová strana?

ani pravičák, ani socialista, jen popleta.

MV 5.12.2008 12:01

Re: Co je to pravicová strana?

KDU byla zatím ve všech vládách, které pamatuji, spíš mi tedy přijde jako ta děva z Perlovky, jde s každým.

RomanL 5.12.2008 12:29

Re: Co je to pravicová strana?

KDU a pravicová... ;-D;-D;-D

Tis 5.12.2008 12:58

Re: Co je to pravicová strana?

Špatná paměť! Ve vládě ČSSD bezvýhradně podporované ODS KDU nebyla. To byla prostituce! Jenže někomu jde o to, aby se politici nedomluvili a republika šla ke dnu. Když se někdo snaží domluvit s lidmi, kteří se alespoň tváří jako demokraté, tak je to prostituce. Řada lidí rastává zásadu: "Čím hůře, tím lépe."

Zoo Chleby 5.12.2008 8:27

LIBERTAS

Které z nich dám hlas? no přeci ČRLIBERTAS !