Neviditelný pes

POLITIKA: Lex Mynář

24.7.2015

V roce 2013 neměl vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář žádné dluhy. Alespoň to uvedl v majetkovém přiznání. Jeho podobu zveřejnila nedávno s Mynářovým souhlasem poslankyně za TOP 09 Věra Kovářová.

V jaké finanční kondici se kancléř nacházel v roce 2014, to vědí pouze lidé z právního oddělení na Hradě. Tam je majetkové přiznání Vratislava Mynáře uloženo. Podaří-li se poslankyni Kovářové prosadit příslušný zákon, měla by se tuto informaci dozvědět veřejnost. Bude-li dokument za loňský rok zpracován podobně jako ten z roku 2013, nic podstatného se o majetkových poměrech prezidentova kancléře stejně nedozví.

Nebude mít například šanci poměřit, zda v době, kdy pobýval na Hradě, nerozmnožil svůj majetek více, než by odpovídalo jeho oficiálním příjmům. Žádný zákon totiž momentálně Vratislavu Mynářovi nenařizuje, aby detailně rozkryl své majetkové poměry těsně před nástupem do funkce. Pochopitelně zájmem prezidenta republiky by mělo být, aby byl obklopen spolupracovníky, kteří jsou hodnověrní.

V případu Vratislava Mynáře to úplně neplatí a jak hlava státu, tak i kancléř nevyvolávají dojem, že by o to stáli. Jinak by Mynář neměl problém vypracovat a zveřejnit snadno ověřitelné, podrobné a srozumitelné majetkové přiznání.

Zároveň by už dávno byl držitelem příslušné bezpečnostní prověrky. Ta by mimo jiné potvrdila, že nemá žádné problémy s prokázáním původu nabytého majetku. Vzhledem k tomu, že Mynářovo prověřování se protáhlo na léta, nemusí být kolem jeho osoby všechno v pořádku.

Pošramocenou pověst kancléře nemůže vylepšit žádný nový zákon. V neposlední řadě se bude těžko hledat jednoznačná shoda při výkladu ustanovení navrhovaného zákona, že zkušenosti a morální vlastnosti kancléře by měly dávat záruku řádného výkonu této funkce. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta republiky, záleželo by na jeho pohledu na zmiňované vlastnosti, kterými by měl kancléř oplývat. Hlava státu má právo vybrat si, koho uzná za vhodné. Proto přejímá i odpovědnost za tento výběr.

Vzhledem k tomu, že se Vratislav Mynář ještě stále nedopracoval k získání potřebné bezpečnostní prověrky a nemá upřímný zájem rozptýlit pochybnosti kolem svých majetkových poměrů, neměl Miloš Zeman v tomto případě zrovna šťastnou ruku.

Nový zákon připravovaný tak říkajíc Mynářovi na míru, by na jeho výběru stejně nic zásadního nezměnil. Navíc přijímat zákony kvůli jedinci není správné, byť Mynář by nebyl v historii jediným člověkem, kvůli kterému by k tomu došlo.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek