23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Levicová solidarita z cizí peněženky

24.9.2013

Levice má ráda solidaritu, má jí plná ústa a téměř každé prohlášení je vedeno rovnostářstvím, kdy se po společnosti chce, aby byla solidární s těmi, kteří nemohou nebo nechtějí.

Na solidaritu je zapotřebí především ochoty podělit se o svůj majetek s někým jiným. Pokud je solidarita nařízena, už to není solidarita, ale povinnost spojená s oškubáváním těch úspěšnějších. Přesně na tom mají levicové strany založenou svou politiku.

Levičáci dokáží být velice solidární, jedná-li se o použití cizího majetku, ale běda, jak někdo chce na solidárnost použít majetek jejich. Vezměme si takový případ. Společnost nyní žije děním okolo dolu Paskov, firmou OKD, Zdeňkem Bakalou, horníky atd.

K situaci se vyjadřuje kde kdo, mou osobu nevyjímaje. Společnost OKD oznámila, že za rok a čtvrt uzavře důl Paskov, protože těžba je nerentabilní. Většina horníků bude převedena na jiné šachty a čeká je odstupné ve výši ročního platu.

Horníci tak mají prakticky dva roky na to, aby si sehnali jinou práci, absolvovali rekvalifikační kurz či se odstěhovali někam jinam za prací. U soukromé firmy jednání nadstandardní. Dokáže si někdo představit, že by za ním přišel zaměstnavatel a řekl mu "za rok a čtvrt tě propustím a dám ti dvanáct platů navrch"?

Běžnou praxí je maximálně tříměsíční odstupné a dvouměsíční výpovědní lhůta. V této situaci přicházejí levicová Rusnokovo-Zemanova vláda, odbory, prezident Zeman a levicové strany s výzvou, abyspolečnost OKD provozovala ztrátový důl dál až do roku 2016 a ze své kapsy hradila neúnosné ztráty.

Jiní přicházejí s nápady jako převzít důl do státního vlastnictví a dál jej provozovat či dokonce nařídit Zdeňku Bakalovi coby spoluvlastníkovi NWR (firma vlastnící OKD), aby platil ztrátu ze své kapsy a byl gentleman, popřípadě navrhují Bakalu zavřít, jeho majetek zabavit a zestátnit.

Představme si situaci, kdy důl Paskov bude ve státních rukou. Jeho provoz má pod palcem ministr průmyslu a ten dojde k závěru, že důl, který přináší ročně miliardovou ztrátu, je přítěží pro jeho resort. Má tři možnosti. Důl někomu prodat, žádat ministra financí o navýšení finančních prostředků anebo důl zavřít.

Věřím tomu, že by se nakonec přiklonil v poslední variantě. Ze svých mnohaletých zkušeností s našimi levicovými představiteli, jejich populismem a následnými kroky si troufám odhadnout, že v momentu, kdy by byli na místě firmy OKD, tak by určitě nesanovali provoz tak dlouho.

Naopak by ty "darmožroutský havíře" vyrazili na hodinu s tím, že nikdo po nich nemůže chtít, aby sanovali ztrátový provoz ze svých poctivě vydělaných peněz. Chtít po majiteli, aby sanoval ztráty a provozoval prodělečný podnik další roky, třeba až donekonečna, je naprostá nehoráznost.

Opravdu si levičáci myslí, že kdyby byl důl Paskov ve vlastnictví státu, tak by se najednou stal zázrak a důl by začal prosperovat? Náklady na těžbu jsou vysoké, těží se kilometr pod zemí a s rozvíjením těžby břidlicového plynu spadla cena uhlí na pětinu. Stát by hospodařil daleko hůř než soukormá firma OKD.

V tomto dění se objevila poměrně zajímavá perlička, která ale velmi brzy zmizela. Zdeněk Bakala napsal dopis prezidentovi Zemanovi a k obsahu dopisu se vyjadřoval... odborářský boss Zavadil. Ten řekl novinářům, že ví, co je v dopise, dokonce předjímal prezidentovo rozhodnutí, ale současně sdělil, že prezident dopis ještě nečetl.

Krucinál fagot, kde to jsme, že uřvaný odborář čte prezidentskou poštu, notabene dřív, než prezident, a navrch ještě obsah komentuje a vyvozuje prezidentovu reakci? Na stránkách iDnes jsme si mohli přečíst Zavadilova slova, kterak Bakala prosí prezidenta o přijetí a že mu určitě bude vyhověno.

Pokud je mi známo, tak existuje u nás cosi jako listovní tajemství. Právo číst poštu prezidenta má kromě prezidenta maximálně Kancelář prezidenta republiky a ne nějaký odborářský hejhula, který za odměnu kandiduje do Sněmovny.

Je snad běžná záležitost, že prezidentskou poštu čte každý, kdo si vzpomene? A upřímně je mi zcela jedno, že Zavadil patří do prezidentova poradního sboru. Komentovat do novin dopis určený prezidentovi dřív, než ten se s ním seznámí, je ukázkou buranství a nevychovanosti. Jak typické pro naši levici.

Text se Zavadilovým vyjádřením pak iDnes odstranila a nahradila jej vyjádřením kancléře Mynáře, dalšího kandidáta do Sněmovny. Proč iDnes Zavadilova slova odstranila? Proč nemohla jen jeho vyjádření doplnit o vyjádření Mynáře? Že by už fungovala autocenzura? Od nositelů Křišťálové lupy bych očekával víc odvahy, než je vidět na tomto příkladu.

Levice by ráda, aby ztrátový Paskov jel dál, ale aby to celé zaplatil vlastník. Sama ale není ochotna na prodělečný provoz přispět ani jedinou korunou. Taková je ta solidarita ala (nejen) česká levice. Na solidaritu se vždy najdou zdroje, ale jen v cizích peněženkách.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora