29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Letošní 28. říjen a kdo nám vládne

Aféra s dalajlámou kolem udělování státních vyznamenání prezidentem Zemanem k 28. říjnu ukazuje mnohem víc, než jen to, že a jak se politici a média s vervou pustili do zápasu o předhozenou kost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 26.10.2016 23:32

To jak jsme na tom

v nové, tentokrát "zelené" říši evropské převážně národa německého (jako jeho EU-hujerská montovna - nový proktorát) a jak je na tom současný západ se svobodou občanů národů a států jistě ví i filozof Bednář. Rozhodl se, že to bude zatloukat...

V. Plocek 26.10.2016 21:29

Letošní 28. říjen a kdo nám vládne

Otázka zda si vládneme sami je již dávno zodpovězená. Český národ je stádo ovcí, vedené beranem, který si dělá co chce, bez ohledu na potřeby a přání stáda. Důkazy? Současné dění to dokazuje. Kolikrát vidíme v TV reakci běžných osob na negativní konání. Např. nelogické zdražování apod. A co na to občan: to je těžké, nedá se nic dělat, musíme ... zaplatit, musíme tak konat atd. atd. A potom se nedivme, že naši představitele konají, jak konají.

V. Hák 26.10.2016 19:30

Dobrý článek.

Souhlas s autorem článku.

Z. Koutecký 26.10.2016 19:25

Suverenita

Kdo nám teď vládne, pane Bednáři, na to se u nás mínění různí, ale naše vlády to nebyly tak docela asi nikdy. Kam směřujeme, respektive, kam se nás snaží směřovat, je celkem jasné. Pan Pehe nám již polopaticky vysvětlil, že národní suverenita je překonána a jediná správná cesta je totální integrace celé EU do jednoho státu. Takže nám bude vládnout nějaká centrální vláda z Bruselu nebo odněkud.Z národů se stanou národnosti. Zajistí prý to ohromnou prosperitu celé EU,jednotnou měnu, rovnoměrné rozmístění neomezeného počtu imigrantů po celé EU, bezproblémové uzavírání výhodných dohod s USA, neprolomitelnou hradbu proti agresi Ruska a trvalý mír uvnitř EU.Vybudujeme si silnou EU-armádu, protože přece jako 600 milionový stát s prudce rostoucím HDP budeme snadno moci dávat na zbrojení nejméně těch 600 miliard euro ročně jako 350 milionové USA. Staneme se mocným, všeobecně respektovaným státem v globalizovaném světě. Britové tomu nevěřili a budou litovat.

K. Janyška 26.10.2016 18:59

Občané České republiky, ale ani jiných států

v EU nejsou svobodnými správci svých životů a svýcgh států. Je jím Německo prostřednictvím EU. Je jím tentokrát sofistikovaná, ale o nic méně zločinná, než ty předešlé, IV.říše německá... Dzp.

P. Urban 26.10.2016 18:24

Ztrácíme státní svobodu v EU?

Proboha, jak? Něco takového je kumšt dokonce i pro národ, který má v tomto směru bohatou praxi.

J. Mrázek 26.10.2016 17:04

Kanada

Ambasáda Kanady nedostala od Pražského hradu žádné informace o tom, že by občan Kanady Jiří Brady měl od českého prezidenta převzít státní vyznamenání. Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt přitom informoval, že ambasády se informují vždy. Podle komentátora Štěpána Kotrby tak „kauza Brady“ navzdory křiku prezidentových odpůrců končí.

J. Šrámek 26.10.2016 14:59

Dobře napsáno.

On totiž ani Masaryk se svojí vizí demokracie po vzoru USA nebyl pochopen.Dnešní polorudá garnitura ve vládě se opět hodlá nějak vetřít do komunistických rájů.Ono stále platí Bismarckova věta,že ,,Kdo je pánem Čech,je pánem Evropy"! SSSR nás odděloval od zbytku Evropy pro svoje útočné plány proti tzv.,,Západu".Putlerovské Rusko má podobné spády.Čína si to uvědomuje a holedbá se sliby miliard,které ale jaksi nepřicházejí.Zafinancovat jeden fotbalový klub,to přece nic není.Zainvestovat do stavby mostů,dálnice a podobně,to se neděje.Myslíte si,že firmy orientované na Rusko a nyní jsou ve finanční tísni,až krachu,nejsou obrázkem toho,co lze čekat od čínských ,,investorů"?Získat technologie,zkušenosti z výroby,ale dát někam peníze?To nemůže myslet vážně ani Spejbl s Hurvínkem!

M. Prokop 26.10.2016 15:42

Re: Dobře napsáno.

Infrastrukturu Číňani financují v Africe, tak špatně na tom přece jenom ještě nejsme.

Ale že by nám zde postavili nějaké nové továrny a dodali nějaké originální know how, to mi také nepřijde pravděpodobné. Kupují jen podíly v už existujícím.

A. Alda 26.10.2016 14:13

Nemáte pravdu.

Dalaj láma není celostvětově uznávaná duchovní autorita. To tedy ani náhodou. Není za všeobecnou autoritu uznáván dokonce ani v rámci budhismu. Je pouze hlavnou jedné malé sekty - tibetské sekty žlutých čepic (gelugpa). Má v rámci budhismu mnohem slabší postavení než arcibiskup canterburský v rámci křesťanství. Místní Vietnamci, což jsou hlavně budhisté, ho nejen nepozvali do žádné ze svých modliteb u nás, ale nepřišli ho ani formálně přivítat.

Nemáte pravdu ani v tom, že je "výhradně nábožensky representující komunistickými vládci od padestých let soustavně znásilňovaný tibetský národ". Dalaj láma byl vládním představitelem - šéfem tibetské exilové vlády od svého útěku z Tibetu až donedávna. Tuším to nejsou ani celé dva roky, co se toho postavení vzdal.

J. Šrámek 26.10.2016 15:07

Re: Nemáte pravdu.

Tibet nebyl nikdy v minulosti součástí čínského území.V dávné minulosti toto území nikoho nelákalo a tak zde byla svébytná kultura.Tento kus země uchvátila komunistická Čína.I když lze tvrdit,že existuje jen jediná Čína,nelze území (hranice) tohoto státu svévolně posouvat.Ostrov Formosa také nebyl historickým čínským územím.Před rokem 1945 byl pod japonskou správou.

M. Prokop 26.10.2016 15:46

Re: Nemáte pravdu.

Tibet v minulosti nikdy nebyl zcela součástí Číny, ovšem nikdy nebyl zcela mimo, na to byl poměr sil příliš výrazně nevýhodný pro Tibeťany a čínské imperiální ambice také nejsou vynález poslední doby. Když byla Čína mocná, Tibet balancoval na pokraji sežrání, když byla slabá, choval se samostatně.

F. Navrátil 26.10.2016 18:48

Re: Nemáte pravdu.

Vztah Číny a Tibetu je mnohem komplikovanější, než si čeští dalajlámisté představují. Dnes Čína považuje Tibet za součást čínského státu. Ale byly poměrně dlouhé doby kdy tomu bylo jinak. Mnohdy tibetská vojska drancovala čínské oblasti. V době svého největšího rozsahu zahrnovala tibetská říše část Afganistánu, Střední Asie, Indie, Bangladéše, Mongolsko a Čínu. Čína porazila tibetsko mongolský stát v 18. století a od té doby byl Tibet vždy nějakým způsobem svázán s Čínou s výjimkou tzv. jižního Tibetu, který zahrnuje čísti Indie, Nepálu, Sikkim a Bhútán. S náboženstvím je to ještě složitější. Dalajláma je duchovním vůdcem jedné ze čtyř větví budhismu, a to ještě hlavního proudu. Další náboženské odnože lámaismu jsou různým způsobem zkombinovány s dalšími náboženskými vlivy, zejména šamanismem, a dalajlámu neuznávají.

P. Čech 26.10.2016 12:32

Nesouhlasím.

Jde totiž o vysoce tendenční pohled na dějiny. Naši svobodně zvolenou cestu nám neznemožni žádný staletí trvající rakouský útlak a násilí. My jsme totiž žádnou svobodně zvolenou cestu neměli a nijak ji nevolili. Pokud v dějinách následujících po Václavu IV poctila Čechy někdy svoboda, vždy jim byla dána někým jiným. Nikdy si ji nevydobyli sami. To platí i o 28.říjnu a je zcela jedno zda 1918, 1948, 1968. Výjimku tvoří snad rok (nejen listopad) 1989, kdy se Češi konečně vzepřeli komunistické diktatuře. Vzniká po staletích skutečně svobodný stát. Bohužel, po nedlouhém čase, Češi svou nabytou svobodu dávají všanc a to vstupem do EU a NATO. Správně ruší RVHP a místo toho, aby se chovali suverénně, svou suverenitu dávají opět všanc Německu, Francii a Itálii, státům, které vládnou Evropské unii. Žádná demokracie zde není, ani v EU, ani v ČR. Nikde tam totiž nevládne většinová občanská vůle, ale tuhá diktatura politiků, politických stran a politických ideologií. A Češi opět mlčí a nechají si kálet na hlavu, stejně jako 600 let před 28. říjnem 1918. Podle mne bude ještě dlouho trvat, než Češi pochopí, že si svou svobodu, skutečnou svobodu suverénního státu musí vybojovat sami, třeba vlastní krví. Stále totiž platí, že kdo není ochoten si svobodu vlastní krví vydobýt, nestojí za to, aby ji vůbec měl.

L. Severa 26.10.2016 14:11

Re: Nesouhlasím.

Pane Čechu, Vaše tvrzení, že nám byla dána svoboda někým jiným je hodně mimo. Malé národy mohou těžko vybojovat svoji svobodu přímým vojenským střetem proti silnému protivníkovi. Zpravidla používají všechny dostupné prostředky, třeba i to, že se snaží zachovat národní uvědomění. V příhodné době pak to může být i vojensky( národy Jugoslávie, dnes Kurdové). Nedávno jsem sestavil výpis z deníku mého strýce-legionáře v Rusku. Některé jeho projevy vlastenectví mne dojaly. Padl v říjnu 1918, naštěstí s vědomím, že byl již spojenci náš stát uznán. Nebyli to jenom legionáři, ale také zahraniční odboj v WW2. Také jsem nepochopil Vaše poslední dvě věty. Kde teď chcete tu krev prolévat? No, na hlavu nám káleli(?) od roku 1526, což není 600 roků, pokusy osvobodit se z jařma byly neslavné, Maďarům se to povedlo napůl, protože jich bylo asi víc.

J. Šrámek 26.10.2016 15:24

Re: Nesouhlasím.

Nejednou v historii se panovníci honosili titulem ,,Král Český,Polský,Uherský,včetně rakouských zemí a v různé kombinaci.Až posledních 300 let to bylo císařství Rakouské,posledních 50 let Rakousko-Uherské.Obnova ČESKÉHO KRÁLOVSTVÍ po roce 1918 v historických hranicích již nebyla možná.Tak bylo vymyšleno Slovensko (do té doby jen tzv.Horní Uhry) a plebiscitem se připojila Podkarpatská Rus.Po roce 1945 anektována SSSR.Tak,jako bývalé území Polska.Náhradou jim bylo dáno území historického Českého království.(Slezsko,Kladsko)Tolik historie.

I. Schlägel 26.10.2016 12:30

Libertariáni

nemají rádi Ameriku? Tak to mi něco uniklo.

M. Prokop 26.10.2016 11:22

Trochu exaltované,

ale v zásadě lze souhlasit.

T. Krystlík 26.10.2016 11:01

Autore, kde jste přišel na takovou pitomost,

že WW I byla "zápasem proti antidemokratickému Německu a jeho životně nepostradatelnému Rakousko-Uhersku"? Německo byl vzorný demokratický a právní stát, Rakousko nebylo ani členem Deutscher Bundu!

Celý Váš článek je jeden blábol českého nacionalisty.

M. Prokop 26.10.2016 11:24

Re: Autore, kde jste přišel na takovou pitomost,

Ta německá demokracie byla trochu specifická. Spíš takový přívažek vlády císaře.

T. Krystlík 26.10.2016 12:50

Omyl, pane Prokope,

Pruské království a pak od roku 1871 Německé císařství byl nejdokonalejší a nejtolerantnější právní stát v Evropě, svobodnější, demokratičtější než Rakouské císařství a to bylo zase demokratičtější a svobodnější než pozdější ČSR. Spojenci věděli velmi dobře, proč v roce 1947 dekretem oficiálně zrušili Pruské království.

A. Alda 26.10.2016 14:15

To není pravda.

Musím se pana Krystlíka zastat.

Pruské království bylo přímo vzorem demokracie a právního řádu. A v rámci německé říše byl pak pruský král jako německý císař ještě více svázán ústavou a zákony. Dokonce ani nesměl přijmout k audienci ministra bez přítomnosti předsedy vlády!

M. Prokop 26.10.2016 20:56

Re: To není pravda.

Pruské království možná, německé císařství ne.

J. Hejmala 26.10.2016 10:54

Pane autore

Plne s vami souhlasim vas clanek je jako britva plny pravdy Nesouhlasit muzou jen kolaboranti a prismrdovaci kolaboranta Zemana i jeho soudruha Klause

J. Vlček 26.10.2016 10:45

Pane filosofe Bednáři,...

...vraťte se raději k samotné filosofii. Ta má jistě spoustu problémů k řešení, tak neplýtvejte zbytečně energií. Hleďte, kolik filozofů třeba ztroskoralo na chroustovi a jeho nesmrtelnosti.

J. Hejmala 26.10.2016 10:57

Re: vlku pse .

Podvratáku čokle ty nikomu nerad blbej seš jak stádo opic kolaborante

J. Vlček 26.10.2016 12:06

Re: vlku pse .

Hejhulo přidej grády, ať se konecne zase od srdce zasměji.

K. Janyška 26.10.2016 9:33

Občané České republiky, ale ani jiných států

v EU nejsou svobodnými správci svých životů a svého státu. Je jím Německo prostřednictvím EU. Je jím tentokrát sofistikovaná, ale o nic méně zločinná, než ty předešlé, IV.říše německá... Dzp.

P. Zinga 26.10.2016 9:03

Pane Bednáři,

jak do té oslavní tirády zapadá skutečnost, že USA byly otrokářským státem ještě desetiletí po zavržení otrokářství "nedemokratickými Evropany? Víte, s tím americkým smyslem pro svobodu a demokracii je to jako ve sterém Řecku, kde také otroci a "ne-občané" byli méněcenní. A Amíci koukají takto na svět (obzvláště neanglosaský) doposud. Wilson byl asi idealista, ale především americký pragmatik. Jako Rooswelt. Dnešní americká elita má pouze jediný ideál:Amerika Eirst. Und ueber alles.

S. Netzer 26.10.2016 9:10

Re: Pane Bednáři,

:-))))