26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Lekce z politické kultury

22.1.2007

Tak máme vládu díky toleranci dvou poslanců ČSSD. Co mě ale nesmírně překvapuje, je to, jak se jim tolik lidí snaží nasadit psí hlavu. A to i novináři, kteří by měli vyznávat bohyni Objektivitu. Zdá se, že český člověk si jako motiv nedokáže představit nic jiného než buď úplatky, anebo vydírání. Zajímavé. Možná to jsou hlavní hybné síly současné české společnosti, ale rád bych věřil, že ne jediné. Pánové Melčák a Pohanka neudělali nic jiného, než co ve vyspělých demokraciích běžně dělají celé politické strany, a to je, že tolerovali ustavení skoro menšinové vlády stranou, která vyhrála volby. V tomto ohledu dali celé ČSSD morální facku v podobě lekce z politické kultury. Je dobře si ještě připomenout, že tuto potrefenou situaci způsobila špatně napsaná ústava, tím, že neošetřila možnost remízy. Ale ani to by nemusel být problém. Stačilo, aby se ČSSD zachovala opravdu státotvorně, tzn. tolerovala menšinovou vládu ODS, a společně mohly zmíněnou chybu v ústavě hravě opravit.

Nestalo se a došlo k pokusu získat moc s pomocí Marťanů. Na pozadí 100:100 remízy se potom utkaly dvě diametrálně odlišné doktríny.

1) Jedna demokratická, tzn. typicky rozhádaná, zápasící s nutností dohodnout se na kompromisu, složená z mnoha zájmových skupin, a tudíž latentně nejednotná.

2) Druhá předstírající demokratický charakter, ale ve skutečnosti zmanipulovaná skupina kontrolovaná silnou rukou jednoho vůdce a jeho klikou (kolikrát už to tady historicky bylo?)

Já dávám přednost věřit tomu, že se panům Melčákovi a Pohankovi jednoduše nelíbila doktrína č. 2. Doufám, že jejich akce bude zárodkem nějaké zásadní změny v ČSSD. Další zajímavé tvrzení, v médiích nyní často opakované, je to, že nyní se vláda bude držet u moci zuby nehty, protože si přece „kapři nevypustí rybník“. Faktem je, že pokud by došlo co nejdřív k předčasným volbám, tak by to nejen vyhovělo přání většiny občanů, a tím pravděpodobně zvýšilo preference vládní koalice, ale s největší pravděpodobností by to vyneslo ODS většinovou vládu. Být Mirkem Topolánkem, předčasné volby by byly mojí prioritou. Pokud budou tendence opačné, tak bych hádal, že to byla koaliční podmínka jedné z menších stran.