19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Kůrovec Babiš a stydlivý Kalousek

4.6.2018

Poslanecká sněmovna podpořila vládní návrh na rozšíření vojenských misí. Během debaty vyčítala zejména ODS, že návrh předkládá vláda bez důvěry. Babiš na tuto výtku zavtipkoval o kůrovci.

Rodící se vládní koalice ANO a ČSSD byla a je závislá na podpoře KSČM. Komunisté před časem pohrozili, že v případě, že by vláda ve svém programu neškrtla plán na rozšíření zahraničních vojenských misí, oni by takovou vládu nepodpořili.

Vládní návrh schválil Senát PČR a nyní se o něm jednalo v poslanecké sněmovně. A jak je v české sněmovně obvyklé, nehovořilo se příliš k věci. Podobně jako v případě bodu „aféra novičok“ se zejména opozice snažila vládní návrh kritizovat proto, že návrh předkládá vláda bez důvěry. Předseda ODS nakonec ale návrhu na rozšíření misí slíbil podporu své strany. Lubomír Zaorálek, bývalý ministr zahraničí, na obranu návrhu z dílny Babišova kabinetu dokonce prohlásil, že se „nejedná o nový návrh“ a ten je jen pokračováním politiky minulé vlády.

Na Fialova slova reagoval Babiš: „Mluvili jsme s kůrovcem a potvrdil nám, že když budeme mít důvěru, přestane požírat naše lesy,“ řekl. Jeho slova vzbudila nevoli pravicové opozice. „Je mi za vás hanba,“ řekl předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. „Styďte se,“ vzkázal Babišovi předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Babišovo vystoupení označil za zpupnost. „Je to vaše osoba, vaše trestní stíhání, kvůli kterému tady ještě nemáme vládu s důvěrou,“ prohlásil. Babiš nabádal ke schválení misí jako celku. Pozastavil se nad tím, že poslanci podle něho nedebatují o nich, ale o vládě v demisi. „V porovnání s vámi jsou komunisté demokraty,“ vzkázal mu Bartošek. Rovněž TOP 09 vadilo, že návrh dala vláda v demisi, nyní ale tato strana změnila názor. Karel Schwarzenberg (TOP 09) podotkl, že ač mu jde kabinet „na nervy“, každá vojenská akce dopadne podle toho, jak byla připravena, a armáda může chystat jen schválené akce. Pro mise chtějí hlasovat i poslanci KDU-ČSL a značná většina pirátských poslanců.

Z výše uvedeného je více než zřejmé, že česká opozice setrvává na tvrdošíjném odporu k Andreji Babišovi. Na jedné straně například Jan Bartošek prohlásí na ČT24, že „respektuje výsledek voleb“, aby vzápětí přednesl nějakou další invektivu vůči Babišovi. K poznámce Babiše o tom, že „mluvil s kůrovcem“ lze dodat to, že se pokusil situaci „odlehčit“, ale ani to mu u pravice nepomohlo. Okamžitě mu vyčetli „zpupnost“ a Bartošek dokonce prohlásil, že komunisté jsou proti anoistům „demokraty“. Miroslav Kalousek pak Babiše peskoval, aby se styděl.

„Nedělal jsem si legraci z vojáků a ze zahraničních misí. Reagoval jsem na další zdržování opozice, která nemluvila jako již tradičně k tématu. Místo misí řešila fungování vlády. Proto jsem řekl, že jsem volal kůrovce,“ sdělil Novinkám Babiš.

Obávám se, že česká pravicová opozice jen sklízí plody své dehonestační kampaně vůči Babišovi. Naservírovala mu jako spojence ČSSD ve stádiu klinické smrti a KSČM v podobné situaci. I pravicová opozice nese tak svůj díl viny na tomto vývoji a na složení budoucí vlády. Možná, že i proto by se mohla a měla trochu stydět i ona.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz