23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Kupte si, co chcete

Bývaly doby, kdy byl úspěšným takový podnikatel, který byl schopen nabídnout zákazníkům zboží či služby, které zákazníci chtěli a byli za to ochotni zaplatit. Doprovodil to pílí a kreativitou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 11.4.2017 21:55

Dotace

když se to umí, jdou dotace i na vykřičený dům.

http://zpravy.idnes.cz/penzion-u-chebu-dotace-nevestinec-dll-/domaci.aspx?c=A160817_173529_domaci_pku

J. Plíva 11.4.2017 9:57

Pěkně napsáno

a je to pravda

I. Schlägel 11.4.2017 15:07

Re: Pěkně napsáno

Ano. Smutná pravda.

M. Prokop 11.4.2017 9:33

Nebyl bych tak optimistický, že "lidé tuší" a nejsou hloupí.

To by volební výsledky vypadaly úplně jinak. Kdo propaguje a organizuje "čerpání" je už dlouho jasné.

Š. Hašek 11.4.2017 8:59

Přesně řečeno.

K. Keinkopf 11.4.2017 8:33

Dotace peníze odčerpávají.

Vzhledem k nutnosti kofinancování obvykle zbytečných projektů dochází ke zbytečnému utrácení prostředků, které by mohly být použity na opravdu prospěšnou věc. Navíc čeští úřednící jsou jednak bruselštějsí než Brusel a vytvořili takové předpisy, že prakticky není možno jim nějákým skutečně smysluplným projektem vyhovět a za druhé jsou absolutně neschopni nést jakoukoliv osobní odpovědnost, což znamená že jakýkoliv, dle selského rozumu i zanedbatelný, problém, se složitě řeší různými instancemi, placenými ze státního rozpočtu, čímž ještě zvyšují skryté náklady příjmu dotací.

A. Alda 11.4.2017 9:17

Nesvádějte na úředníky,

co provedli politikové.

M. Prokop 11.4.2017 9:33

Re: Nesvádějte na úředníky,

A kdo dodává podklady politikům?

A. Alda 11.4.2017 10:51

Jen vyžádané podklady.

Hlavním zájmem každého úředníka je mít co nejméně práce a co nejvíce peněz. Úředník chce hlavně klid, jistotu a žádné změny. To politikové přicházejí se svými "vizemi" a domáhají se plnění volebního programu své partaje. A úředníky úkolů nesmysly, leč úředníci je plní, neboť v tom spočívá podstata úřednické činnosti: plnit pokyny vládce.

M. Prokop 11.4.2017 10:54

Re: Jen vyžádané podklady.

To trochu podceňujete dvě věci: Zkorumpovanost úředníků, že je k nějaké činnosti v jeho prospěch někdo uplatí a jejich ctižádost, podstrčit své řešení třeba pro jejich kariérní postup.

A. Alda 11.4.2017 11:41

Přání otcem myšlenky.

Zkorumpovaní úředníci... vlastní řešení k zajištění kariérního postupu...

Člověče, Vy vůbec nevíte, o čem píšete. Zkuste na chvíli na nějaký úřad (jakýkoli) nastoupit. Stačí 4 měsíce a takové blbosti z Vás už nikdy nevypadnou.

M. Prokop 11.4.2017 12:53

Re: Přání otcem myšlenky.

Člověče, Vy vůbec nevíte, o čem píšete. Zkuste na chvíli na nějaký úřad (jakýkoli) nastoupit. Stačí 4 měsíce a takové blbosti z Vás už nikdy nevypadnou (doufám).

J. Jurax 11.4.2017 21:48

Re: Jen vyžádané podklady.

"Hlavním zájmem každého úředníka je mít co nejméně práce a co nejvíce peněz. Úředník chce hlavně klid, jistotu a žádné změny.".

No, tohle platí v zásadě nejen pro úředníky. Jenže realizovat to jde masově jen ve státním sektoru. V soukromém ne.

Nicméně hlavní vina je na politicích. A politiky si my hlupci volíme sami, abychom jim pak celou dobu jejich vlády oprávněně klnuli. Takže pozor - budou volby, volební kampaň už začala, ústa politiků dští sliby, že jejich zvolení zajistí blahobyt pro úplně všechny včetně nároku na plat vyšší než průměrný, samozřejmě vymýcení korupce a blablabla, ti co jsou u moci finišují se zákony vhodnými pro jejich elektorát ... co si zvolíme, to budeme mít.

Pravda, nabídka subjektů ku volení nadšení nijak nebudí ...

P. Rudolf 11.4.2017 7:59

Tak už konečně vím

kdo jsou to "libertariáni" - troubové, kteří nemají o byznysu ani ánung.

Ono totiž co svět světem stojí byly zdroje obchodu vždy diverzifikované a části z nich podporovaly jenom některé, na úkor těch druhých. Avšak bez toho, aby výsledný produkt oslovil zákazníka, jsou jakékoliv dotace, fondy, investice k ničemu.

O. Kratky 11.4.2017 8:06

Re: Tak už konečně vím

Milý P.rudolfe, jste si jist, že příjemci dotací mají za cíl dodat na trh produkt oslovující zákazníka? Nebo spíše hledají cestu k další dotaci?

M. Prokop 11.4.2017 9:34

Re: Tak už konečně vím

Je si jist jedině tím, že svoboda lidem škodí (tedy, lidem jako on).

V. Povolný 11.4.2017 13:07

Jaksi jste si nevšiml

že evropské dotace jsou politický nástroj pro nákup správného politického názoru a zkorumpování jeho nositele. A zároveň pro potrestání nositele názoru odlišného: souhlasíš s politikou EU - dostaneš prachy, nesouhlasíš - trhni si. Ono to už pomalu vyplouvá na povrch a až si Němci zvolí Šulce, tak ten vám to už vysvětlí zcela otevřeně. Pochopitelně za hlasitého potlesku příjemců dotací. To současní EU-politici mají ještě jakš takš zábrany a nechtějí to říct na rovinu.

J. Anděl 11.4.2017 13:57

Re: Tak už konečně vím

S libertariány je to složité, ale tak to s každým směrem...

Chtělo by se vám rozvést tu větu, začínající na "Ono totiž co svět světem stojí..."? Nepochopil jsem úplně, co tím myslíte, že podporují jen některé na úkor těch druhých.

Poslední věta dává dílčí smysl, pokud má však být argumentem proti citaci z Jistě pane ministře, pak si troufnu pochybovat o tom, že její použití chápeme stejně. Když postavíte rozhlednu na mostě z peněz dotací, je pravděpodobné, že nějaký ten náhodný kolemjdoucí na tu rozhlednu vyleze. Tedy nějakého toho "zákazníka" to osloví. Otázka o smysluplnosti takto investovaných peněz tím však zodpovězená není.

J. Anděl 11.4.2017 13:59

Re: Tak už konečně vím

Doplním - smysluplným využitím by mohlo být to, že rozhledna přiláká turisty, ti zajdou navštívit další místa v okolí, podpoří tržby místních obchodníků a obec tak vzkvétá.

Ale v samotném tom faktu, že na tu rozhlednu někdo vyleze a tedy si to našlo svého zákazníka, není žádná záruka, že dojde (bude docházet) k výše uvedenému.

J. Jurax 11.4.2017 21:53

Re: Tak už konečně vím

"Avšak bez toho, aby výsledný produkt oslovil zákazníka, jsou jakékoliv dotace, fondy, investice k ničemu."

Hluboce se mýlíte. Výsledný produkt oslovující zákazníka nepotřebuje dotace. Dotovat je třeba především to, co lidi nepotřebují a nechtějí, ale na čem se zainteresovaní dokážou napakovat.

Nakonec - počtěte si na http://zpravy.idnes.cz/penzion-u-chebu-dotace-nevestinec-dll-/domaci.aspx?c=A160817_173529_domaci_pku

Z. Frys 11.4.2017 7:31

Pěkný článek

J.Heller: Otec Majora Majora byl střízlivý bohabojný muž, který pokládal za největší vtip, když mohl zapřít svůj věk. Kolohnátský farmář, bohabojný, svobodymilovný, zákonů dbalý drsný individualista, přesvědčený o tom, že každá vládní podpora, pokud se ovšem netýká farmářů, zavání socialismem. Jeho specialitou byla vojtěška, na jejímž nepěstování velmi vydělával. Vláda mu velice dobře platila za každý metrák vojtěšky, který nevypěstoval. Čím víc vojtěšky nesklidil, tím víc peněz od vlády dostal, a každý halíř, který si takto nevydělal, vynakládal na nákup dalších pozemků, aby mohl množství nesklizené vojtěšky stále zvyšovat. Pokud šlo o nepěstování vojtěšky, nedopřával si tatínek Majora Majora ani chvilky oddechu. O dlouhých zimních večerech zůstával doma a neopravoval žádné postroje, a den co den vyskakoval k polednímu čile z postele, aby se přesvědčil, že pole zůstávají neobdělaná. Do půdy investoval velmi promyšleně a brzy nepěstoval více vojtěšky než kterýkoli jiný farmář z okresu...

J. Anděl 11.4.2017 14:00

Re: Pěkný článek

:-)

A. Bocek 11.4.2017 6:37

A tak si za svoje peníze

a ze své hlouposti kupujeme nekvalitu, zbytečnosti a otroctví. Zemědělec, který neoseje dotované je za hlupáka, podnikatel , který neškolí firemní kultůru z EU fondů je nekulturní, starosta, který nevyvěšuje informační EU tabule je neinformovaný.

Z. Rychlý 11.4.2017 5:37

Miluji Fréderica Bastiata

pro jeho schopnost popularizace složitých ekonomických vztahů. Udělal z nudné ekonomiky beletrii. Ale. Od jeho smrti uplynulo víc jak 160 let.

Tehdejší svět se čerta staral o sociální náklady společnosti. Kapitál tenkrát nelítal po kontinentech sem tam jako dnes. Nelze jednoduše přesunout všechny pracné výroby do Číny, nebo Indie. Nelze tu ponechat pouze sofistikované výroby pro inžinýry a vědce. Máme svých trubců dost, jako každý jiný stát, a nějakou práci tu pro ně nechat musíme, jinak bude bordel. A tyhle úvahy Bastiat do svých závěrů dávat nemusel. Nějaká korekce jeho závěrů je asi nutná.

M. Prokop 11.4.2017 9:36

Re: Miluji Fréderica Bastiata

Tyhle úvahy existovaly i za Bastiata. Korigovat jeho závěry chtěli a chtějí obvykle socialisté, vesměs z důvodu svého prospěchu přerozdělovačů a kromě nich malá množina skutečně jurodivých.

Z. Rychlý 11.4.2017 4:59

Dotace je politický nástroj

na zničení volného trhu a tedy kapitalismu. Zničí spolehlivě všechny informace o nákladech a reálné ceně produktu, tedy důležité informace k výpočtu návratnosti investice. Proto se dotacím daří v socialisticky smýšlejících společnostech, které návratnost kapitálu neuznávají. Viz EU. Neinvestovat, ale přerozdělovat.

Dotace je návykovou drogou, párkrát požiješ a už se vezeš milá společnosti. Sladký jed.

Léčení je stejně složité a účinné jako u feťáka - nefunguje.

Je to politika typu po nás potopa.

I. Schlägel 11.4.2017 15:12

Re: Dotace je politický nástroj

Souhlasím.

J. Jurax 11.4.2017 22:03

Re: Dotace je politický nástroj

Přesně.

Zářným příkladem je trh s elektrickou energii dokonale zkurwený od EU pitrysů skrze jimi nařízené dotace do fotovoltaiky.

Dlužno poděkovat zeleným blbečkům v bruseli a u nás specielně Bursíkovi a v neposlední řadě blbým a uplaceným poslancům, že máme drahou elektřinu, dražší, zato horší benzín i naftu, velké širé rodné lány s řepkou a slunečními panely vyrábějícími drahou elektřinu, kterou nepotřebujeme a samozřejmě podvody kolem slunečních elektráren.

Dotace jsou akorát palivo pro rozšíření korupce.