20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Kupčení s funkcemi

9.8.2007

S každou změnou na ministerském či jiném vysokém státním postu dochází také k výměně na pozicích nižších. Mnohdy ani noví nadřízení nemohou být schopni zjistit, zda je jejich podřízený loajální, zda je dobrým odborníkem. Prostě jej propustí a na uvolněné místo dosadí za odměnu nějakého pomahače, souseda, příbuzného a bůhvíkoho ještě.

V našich zeměpisných šířkách si na to stále nemůžeme zvyknout, a tak se nám občas dostane uklidnění, že to není doménou Čech, ale kupčení lze nalézt téměř všude, kde jedna strana něco potřebuje a druhá si není jista, zda pomoc poskytne. Když chcete mít v Čechách radar, nezískáte veřejné mínění jenom tvrzením, že radar znamená bezpečnost pro náš stát, protože tento argument nelze podpořit důkazy. Vždyť největším bojovníkům proti ZLU dnes hrozí permanentní rizika spojená s terorismem. Více to podpoří také čin. Kdo by si ve vedení NATO nepřál vidět Čecha.

Na tyto problémy naříká už Karel Čapek ve svých novinových článcích, se stejným úspěchem jako novináři dnes. Mnohé problémy s kupčením končí tam, kde začíná skutečná svoboda lidí. Taková přímá demokracie je žádoucí a stálé výmluvy na blbost národa přece nemohou nikoho přesvědčit. Volba prezidenta nemusí být věcí politickou, ale svobodným výběrem lidu, stejně jako radar v Česku není víc vojenskou záležitostí než volbou lidu, zda opět na svém území chce vojensky podporovat jeden blok.

Lid není nekompetentní v žádné otázce, nemůže však ve všem rozhodovat přímo, proto nemůže existovat Parlament složený z 10 milionů občanů. Strach politiků z toho, že přijdou o své absolutní rozhodovací pravomoci, a tedy možnost kupčení s funkcemi, brání občanům rozhodovat o důležitých otázkách. Referendum je drahou záležitostí, ale v porovnáním s částkami pohybujícími se v korupci v nejvyšších politických funkcích…

Politici si stále stěžují ne apatičnost lidí v politických otázkách. Není lepšího nástroje, který lidu vrátí zájem o věci veřejné, než posílit jeho rozhodovací moc. Pak budeme odpovědni za své činy sami a nebudeme muset poslouchat trapné výmluvy.

„Demokracie je vláda lidu, lidem a pro lid.“
Abraham Lincoln