Neviditelný pes

POLITIKA: Krize zatím nekončí

23.8.2013

Poslanecké sněmovna se rozpustila, země zamířila k novým volbám a politická krize skončila. Také tímto způsobem bývá vnímáno rozhodnutí poslanců o dobrovolném a zároveň o několik měsíců předčasném zbavení se mandátu. Pochopitelně za předpokladu, že v dohledné době prezident republiky dolní parlamentní komoru skutečně rozpustí.

Zákonodárci svým hlasováním vyjádřili hlavně to, že nejsou schopni vyřešit krizi v rámci stávající sněmovny. Do doby než vznikne nová, bude život v zemi ovlivňovat přímo zvolený prezident, jím najmenovaná vláda bez důvěry a horní parlamentní komora. Česká republika tak vstoupí do období, které ve své historii dosud nezažila, a nemůže se tudíž odvolávat na nejrůznější zvyklosti, byť je prezident republiky někdy označuje za idiotské.

Situaci na politické scéně ještě více zjitří relativně krátká předvolební kampaň. Do ní bude nejrůznějším způsobem zasahovat Miloš Zeman a lidé z jeho blízkého okolí. Je velmi pravděpodobné, že kancléř Vratislav Mynář, tedy státní úředník, který by neměl aktivně vstupovat do politiky, bude kandidovat za SPOZ. Z výroků prezidenta a jeho spolupracovníků rovněž vyplývá, že se Miloš Zeman bude snažit ovlivňovat průběh kampaně takovým způsobem, aby z voleb nevyšla příliš silná sociální demokracie.

Pod vlivem dění kolem sněmovny se zapomnělo na prezidentův výrok o tom, že vrchní státní zástupce Ivo Ištván by měl dokončit vyšetřování kauzy spojované s Janou Nagyovou. Výsledek jeho práce může ovlivnit předvolební kampaň.

Zemi spravuje vláda bez důvěry. Ta by se neměla pouštět do žádných zásadních opatření. Potíž je v tom, že jde o termín velmi obecný, který si každý může vykládat po svém. Jen těžko lze očekávat velkou zdrženlivost od těch ministrů, kteří se budou ucházet o přízeň voličů na kandidátce některé politické strany.

Výbušnost v sobě ukrývá rovněž možnost Senátu přijímat v případě rozpuštění Poslanecké sněmovny zákonná opatření. Opět je sporné, která by to měla být. Očekávalo by se, že například ta, jejichž nepřijetí by mohlo přímo ohrozit bezpečnost této země, nebo způsobit nezvratné škody značného rozsahu, případně týkající se přírodní katastrofy. Zdanění dividend, zákon o vojácích z povolání, poplatky v nemocnicích a další podobné k nim patřit nemají, přesto o některých takovýchto opatřeních ministři uvažují.

V neposlední řadě lze jen těžko předvídat, jakým způsobem se prezident republiky zachová po volbách, až bude jmenovat novou vládu. Právě funkční sněmovna a kabinet opírající se o její důvěru mohou ukončit současnou politickou krizi.

Nyní vede k tomuto stavu ještě dlouhá cesta lemovaná celou řadou minových polí, která mohou demokratický systém oslabit, nebo v extrémním případě úplně rozbít.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek