24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Krize důvěry

9.10.2006

Poprvé od listopadu vláda nezískala důvěru. Lehkovážně žonglujeme se slovem ‚důvěra‘. Je zásadní nejen pro politiku, ale pro celý život. Můžeme uzavřít různé dohody. Aby platily, musí panovat důvěra. O tom se však dohodnout nelze. Dohoda pramení z jiných zdrojů, nedá se uměle vytvořit.

V politice je důvěra hlavní kvalifikací, její ztráta je nevratná. Po neúspěchu se lze za čas vrátit. Po ztrátě důvěry žádný návrat není.

Vládní důvěra se scvrkla na hlasování, zda se jede dál bez ohledu na mínění občanů. Znovu a znovu se ukazuje, že volení zástupci v Parlamentu přestali ctít odpovědnost vůči voličům, o jejichž důvěru by se měli opírat.

Vláda důvěru nezískala, poslanci důvěru ztratili. Neměli odvahu říci vedení své strany, že si přejí méně intrik a více výsledků. K tomu dostali důvěru. Po ztrátě důvěry musí následovat nové volby.

Osvěžením je nabídka hejtmana Tošenovského, že opustí pracně vybudovanou pozici hejtmana kvůli předčasným volbám. Krize důvěry se vyřeší, když přijdou důvěryhodnější politikové.

8.10.2006