29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Kriminalizace Andreje Babiše zkrachovala

17.9.2019

Andrej Babiš není první český premiér, který čelil pokusu o kriminalizaci své osoby. Tím prvním, který je stále orgány činnými v trestních věcech sledován a čelí soudům, je Petr Nečas.

Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Andreje Babiše se díky indiskreci dostalo na veřejnost na dvě etapy. Nejprve nás s tímto faktem seznámila média, poté bylo státní zastupitelství donuceno k přiznání o „změně právní kvalifikace“ žalobce a posléze padlo oficiální stanovisko o zastavení trestní kauzy pro Babiše i pro všechny další vyšetřované osoby.

Pořad Události, komentáře v den oznámení tohoto oficiálního stanoviska státního zastupitelství pozval před kamery zástupce všech politických stran a ti pak rozhodnutí komentovali. Zástupci všech opozičních stran bez výjimky se do rozhodnutí „naváželi“, zástupce pirátů o něm hovořil jako o „neudržitelném“, lidovec si stěžoval na to, že se vyšetřováním Babiše „ztrácel čas“ vyjednávat o zlepšení postavení rodin s dětmi. ODS si ústy svého zástupce stěžovala na „pachuť“, hnutí STAN kritizovalo „etickou rovinu Čapího hnízda“ a SPD si ústy svého předsedy postěžovala na „slabou ČSSD“ ve vládě s ANO, označila rozhodnutí českých žalobců za primární a „vměšování“ Bruselu naprosto odmítla. Jmenovitě pak musím zmínit vystoupení Jiřího Pospíšila, dosluhujícího předsedy TOP 09, který neváhal přes obrazovku vyzvat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana k prověření rozhodnutí a neopomněl nám sdělit, že to byl právě on, kdo ho do této funkce jmenoval. Všichni se současně zaklínali tím, že rozhodnutí „respektují“.

Zástupce ANO více méně mlčel, sociální demokrat naopak namluvil ze všech politiků nejvíce a vyzýval k „obrácení listu“ a k „poučení“. Komunista zaujal pozici „neutrální“ a vyzval ke „klidu na práci pro státní zastupitelství“.

K názorům Jiřího Pospíšila pak ještě dodávám jako perličku jeho tvrzení, že Babiš měl po zahájení případu Čapí hnízdo rezignovat (rok 2016) na politické funkce a po očištění, nejlépe před soudem, se „mohl vrátit“. Otázka je nasnadě - kam by se vracel, když by už post premiéra byl obsazen a voleb v roce 2017 by se Babiš neúčastnil a výsledek hnutí ANO by byl úplně jiný, zřejmě výrazně horší, než jakého Babiš jako lídr ANO dosáhl?

Opět musím připomenout osud Petra Nečase, kterého zásah ÚOOZ na Úřadu vlády naprosto „vykolejil“ a jeho mimomanželský vztah s Janou Nagyovou, nyní jeho druhou manželkou, poslal ODS do opozičních lavic. Tam se ODS natolik zalíbilo, že je opoziční stranou již druhé volební období. Pokud by Nečas neodstoupil a bojoval podobně jako Babiš, politická situace v Česku by se vyvíjela zcela jistě nějakou jinou alternativní historií. Nicméně on se zachoval přesně tak, jak Pospíšil doporučoval Babišovi, a dodnes se pere se soudy, nyní kvůli své údajně křivé výpovědi před soudem, když tvrdil, že sledování své první ženy státní bezpečnostní službou nařídil on a ne Nagyová. I když Nečas soud o „trafikách“ vyhrál, údajní „trafikanti“ dostali odškodnění za vazbu v řádu několika set tisíc korun, stále se žalobci nevzdávají. Tvrzení, že se Babiš měl očistit mimo politiku a pak se do ní vítězoslavně vrátit, může vypustit do éteru jen Pospíšil, jehož politická kariéra jde již trvale z kopce.

Nyní k „zásadní otázce“ moderátora pořadu, který se divil tomu, že zdůvodnění v tiskové zprávě obsahuje údaje, které již byly známy v době začátku celé kauzy, a jak je tedy možné, že až po čtyřech letech přišli státní zástupci s tím, že Čapí hnízdo bylo v kategorii malých a středních firem oprávněně, a tudíž na dotaci podle pravidel platných v době žádosti o dotaci mělo nezpochybnitelný nárok.

Samozřejmě, že je to zřejmé každému, kdo kauzu Čapí hnízdo sleduje podrobněji od počátku a není v pozici zásadního odpůrce Babiše (který už měl dle Pirátů dávno sedět). V době počátku kauzy byl premiérem Bohuslav Sobotka, mimořádně slabý premiér, který si do pozice ministra vnitra jmenoval Milana Chovance, spiklence z „tajné“ schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Chovanec se nakonec přidal k Sobotkovi (byl odměněn ministerskou funkcí) a pracoval tvrdě na tom, aby Babiš zmizel z politického kolbiště. Dodnes není oficiálně známo, kdo poslal na Babiše ono „anonymní“ udání. Můžeme se však domnívat, že v jistých kruzích to známo být může.

V této souvislosti lze vyslovit také další hypotézu. Sociální demokracie (včele s Lubomírem Zaorálkem poté, co Sobotka rezignoval na post lídra strany ve volbách 2017) zřejmě byla ochotná vstoupit do koalice s hnutím ANO právě proto, že její vedení vědělo o pozadí kauzy Čapí hnízdo. Koaliční vláda ANO a ČSSD pak vznikla v době, kdy státní zástupce rozhodl o zastavení stíhání pro Jaroslava Faltýnka a další tři obviněné. V něm se navíc psalo i to, že i ostatní obvinění mohou být zproštění stíhání, pokud policie neobstará nějaké zásadní důkazy pro svá obvinění. Bylo tedy zřejmé, že již v době vzniku koalice ANO a ČSSD mohlo vedení strany v čele s Janem Hamáčkem očekávat, že státní zastupitelství nakonec Babiše osvobodí. To jen ODS a další opoziční strany hrály místo Sobotkovy ČSSD stále hru na „trestně stíhaného premiéra“.

Podle komentátora Bohumila Pečinky, který v pořadu také dostal slovo, se státní zástupci podřídili „novému větru“, tj. spoléhají na to, že současný nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman během několika let skončí, a proto změnili právní kvalifikaci kauzy a zastavili trestní stíhání. Eo ipso - očekávají odměnu v podobě postupu? To už Pečinka nespecifikoval. Pečinka jinak nabízí vysvětlení, proč se Čapí hnízdo nesmělo dostat před soud. Není nijak překvapivé, žalobci se zalekli mocného oligarchy Babiše. I to může být část pravdy.

Osobně se domnívám, že kauza Čapí hnízdo je od samého počátku kauzou politickou. Jejím cílem bylo dostat Babiše z politiky. Zahájení trestního stihání před volbami 2017 a odvolání Babiše z pozice ministra financí mělo vytvořit vhodné klima pro udržení moci pro sociální demokraty. Babiš ale odmítl rezignovat, drtivě volby vyhrál a kauza Čapí hnízdo pak byla permanentně využívána dnešními opozičními stranami. Je ostatně velmi zábavné sledovat, jak se „radikálně“ proměnily názory představitelů ČSSD, kteří ještě po porážce se jmenováním Michala Šmardy ministrem kultury začali opět hrát hru na trestní stíhání Babiše. Nyní, po rozhodnutí státního zastupitelství, je to sám Michal Šmarda, který nabádá ke klidu na práci.

Samozřejmě, že po tomto „překvapivém“ vývoji zůstane po kauze Čapí hnízdo pachuť. A nedivím se vůbec zejména ODS, že právě s „pachutí“ přichází její předseda Petr Fiala. Právě občanští demokraté totiž nejhlasitěji hráli hru o trestně stíhaném premiérovi, v níž Fiala vystřídal Sobotku a Chovance. Nabízím současně i jedno docela lidské vysvětlení. Když kauzu začala policie pod Chovancem šetřit, muselo být státním zástupcům zřejmě, že obstarat důkazy, které by obstály u soudu, nebude žádná selanka. Nechali proto policii vyšetřovat. O zbavení imunity ostatně žádala policie se souhlasem státních zástupců a situace v roce 2017 byla taková, že nebylo možné případ zastavit (bylo před volbami a mohlo by to být vysvětlováno jako nadržování Babišovi ze strany státních zástupců). Státní zastupitelství tedy dalo souhlas k stíhání. Po volbách, kde Babiš uspěl i přes obvinění z podvodu, a policie nic dalšího na vyšetřované v této kauze nenašla, pak státní zastupitelství postupovalo po částech. Nejprve obvinění zbavilo Faltýnka (květen 2018) a nyní i Babiše. Politickým tlakem kauza začala a politickým tlakem (Babiš odmítl rezignovat a bránil se) tak i skončila.

Jsem vážně zvědav, s čím teď opozice na Babiše vyrukuje. Vzhledem k silné poptávce po „zločinci Babišovi“ , jak vyplývá z názorů diskutérů pod informací o skončení jeho trestní kauzy, zřejmě bude pokračovat zpochybňování rozhodnutí státního zastupitelství, tlak na nejvyššího státního zástupce, aby „prověřil“ (rozuměj zrušil) toto rozhodnutí a aby byl Babiš pohnán k soudu. V tomto duchu se zřejmě ponese i shromáždění „milionářů“ plánované na listopad. Očekávám, že velmi aktivní z parlamentních stran budou Piráti (v duchu prohlášení Ivana Bartoše, že by měl Babiš sedět).

V Otázkách Václava Moravce zmínil sám moderátor jinou možnost. Čtyři roky zde byla kauza Čapí hnízdo využívána v politickém boji právě proti Babišovi s cílem poškozovat jeho politiku. Moravec tak položil otázku, zda by dozorující státní zástupce neměl být pohnán za protahování této kauzy k odpovědnosti kárnou žalobou. Kromě toho by dle mého názoru mohly požadovat satisfakci i trestně stíhané osoby. Nikdo sice nebyl ve vazbě, nicméně stíháním byly tyto osoby zcela jistě poškozeny, právě již zmiňovaný Bartoš už viděl Babiše „sedět“. Zdá se tedy, že v politické i právní rovině kauza zdaleka nekončí.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz