19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
mik 16.5.2006 23:53

navzdory statu

Nase zdravotnictvi funguje diky soukrome snaze spousty slusnych doktoru a hlavne navzdory snaham statu jej ovladnout a znicit. A cim mene se do toho budou plest jak stat tak kraje tim lip.

quetzal 17.5.2006 23:35

Re: navzdory statu

presne tak.

baci 16.5.2006 21:11

3x tolik

někdo zde psal,že není pravda,že za stejný výkon se platí různě.Jako důkaz toho že FN dostávají více je od konkursního správce dr.Pečenky,ptám se já baciDotaz:

Pracuje se též na problému stejných plateb za srovnatelné výkony v různých ZZ? Bude tedy platba za např. appendectomii stejná v Motole, ve Zlínské nemocnici či ve Vsetíně nebo v Táboře? Proč jsou platby v různých krajích na pojištěnce VZP různé, osobně se cítím diskriminován. Výdaje VZP na jednoho pojištěnce 15 405 Kč - Praha 11 670 Kč - Zlínský kraj (zdroj: http://www.ihned.cz/1-10072040-14358950-002000_d-d1). Dojde tedy po skončení nucené správy k narovnání? .

Odpověď:

Systém zdravotního pojištění v ČR není nastaven k platbě za výkon (jednotku produkce) a proto se vlastně ani nejedná o zdravotní pojištění. K dosažení tohoto efektu bude třeba přijmout realistický ceník výkonů ( původní seznam výkonů je výsledek lobbyistických tlaků, je asymetrický oborově a není vyjádřen v korunách), smluvní politika zdravotních pojišťoven musí mít jednotná pravidla bez individuálních výjimek

Dosažení tohoto stavu bude trvat déle nežli rok a bude vyžadovat silnou politickou podporu, všichni dosud zvýhodňovaní budou křičet a brát si pacienty za rukojmí. Bez této rovnosti nelze zdravotnictví reformovat.

Haf 16.5.2006 21:49

Re: 3x tolik

proč u nás stojí benzin 30,50 a jinde 28,40, Cleba 22,50 a jinde 20,50, Do střední školy to má syn denně 22 km, pěšky a utobus hodinu a v Praze metrem max půl hodiny? 

clay 16.5.2006 20:32

Ty úvaha stačí jen dotáhnout do konce

Stanovisko hejtmanů není překvapující, protože chtějí pokračovat v přeměně nemocnic na akciové společnosti. To je ale nebezpečná cesta, protože umožňuje privatizaci těchto zařízení i jejich "tunelování".

Takový stát, to je také velmi nebezpečná cesta, protože umožňuje privatizaci těchto zařízení i jejich tunelování

clay 16.5.2006 20:26

ústavní děvka roku 1968

soudruh Jičínský zahovořil.....

mik 16.5.2006 23:56

Re: ústavní děvka roku 1968

v jeho pripade je slovo devka eufemismus.

Ladislav N. 16.5.2006 20:23

Policie: Lékař vzal dva úplatky za urychlení operace

Policie: Lékař vzal dva úplatky za urychlení operace...Zase jeden "neziskovej"... ;-D 8-o

clay 16.5.2006 20:27

Re: Policie: Lékař vzal dva úplatky za urychlení operace

vsadil bych se, že je v LOKu

MUDr Jiří Kilian 16.5.2006 21:18

Re: Policie: Lékař vzal dva úplatky za urychlení operace

Řekl bych , jako Vy po česku, že spíše " ziskovej " :-))))

pavel 99 17.5.2006 0:00

Re: Re: Policie: Lékař vzal dva úplatky za urychlení operace

omyl. ZISK se objevuje v účetnictví. On nepochybně toto v účetnictví neměl.

whocaers 16.5.2006 18:43

Jeden dobrák, asi doktor, argumentuje dobře řízenou Homolkou po Dráthem

Zkuste si tam zajít, ať vás ošetří. Mého syna po havárii s indikací na neurochirurgický zákrok odmítli, museli ho vézt z Motola do Střešovic, přestože to bylo vedle. Naštěstí jsou Střešovice vlastně lepší, přestože Dráth Homolku vyzdvihl. Proč ale profitují. Mají systém VIP, nebo možná se jmenuje jinak a přednostně ošetřují lidi platící měsíčně částky, myslím, že 2000, to nevím přesně. Tak my vysvětlete, co je to bezplatné zdravotnictví v tomto provedení.

whocaers 16.5.2006 18:44

Re: Jeden dobrák, asi doktor, argumentuje dobře řízenou Homolkou po Dráthem

..tak MI vysvětlete, samozřejmě..

Doktor 16.5.2006 19:15

Re: Jeden dobrák, asi doktor, argumentuje dobře řízenou Homolkou po Dráthem

Homolka, která je na tom ekonomicky dobře, má oproti ostatním fakultním nemocnicím ohromnou výhodu. Dělá totiž zejména elektivní péči. Ale stran neurochiruirgie dělá Homolka i akutní medicinu.

Odmítnout pacienta nemusí vždy zanemenat, že beru jen VIP.  Pokud se jedná o akutní výkon, může to také znamenat, že právě se chystám operovat 2 jiné. Ono je asi jednodušší pacienta převézt o kousek dál, kde se mu budou moci hned věnovat,  než do nemocnice sice blízké, ale kde bude čekat několik hodin, než se dostane na na operační sál. Bez uvedení bližších souvislostí, nemá vaše tvrzení valný smysl.

Obecně mám s Homolkou zkušenost, že si vcelku ochotně přebírala akutní pacienty v rámci svých specializovaných pracovišť (neurochirurgie a cévní chirurgie), ale třeba stran všeobecné chirurgie akutní pacienty nebrala vůbec.

huhu 16.5.2006 19:22

Re: Re: Jeden dobrák, asi doktor, argumentuje dobře řízenou Homolkou po Dráthem

co je to "elektivní" péče ? To je uměle cenově zvýhodněná ? jak si vlastně můž nemocnice dovolit odmítnout pacienta, když má prý každý nárok na špičkovou péči ? nebo snad stále  platí nerovný přístup, protekce a korupce jako za komančů ?

Doktor 16.5.2006 20:11

Re: Re: Re: Jeden dobrák, asi doktor, argumentuje dobře řízenou Homolkou po Dráthem

Elektivní - pokud se mluví o zdravotní péči - znamená plánovaná, neakutní.

Např. pokud máte kýlu a jdete na plánovanou operaci, je tato operace nazývána elektivní výkon. Pokud se vám kýla uskřine a hrozí třeba odumření střeva, pak je třeba operační výkon okamžitě - tyto operace nazývají se akutní.

Nemocnice si samozřejmě může dovolit odmítnout pacienta, pokud mu není schopna zajistit adekvátní péči. Např. pokud žena s porodními bolestmi přichází na oddělení nemocí krčních, nosních a ušních, je toto opávněno ji péči neposkytovat, ale odeslat ji do porodnice. Vyjma případu, kdy již skutečně probíhá porod,pak je každý lékař povinen poskytnout první lékařskou pomoc. Což třeba v případě, že je pacient přivezen do nemocnice po úrazu, potřebuje specializovaný chirurgický výkon, který není v dotyčné nemocnici možno kvalifikovaně provést znamená to, že příslušné zařízení zajistí pacientovi základní životní funkce a dotyčný bude transportován na specializované pracoviště. Pracoviště však musí být schopno pacienta přijmout (což někdy nemusí být možné), pak je třeba zajistit převoz tam, kde jsou schopni ho ošetřit. V podmínkách České republiky není problém pacienta transportovat před půl státu. A i to je pro něj paradoxně lepší.

Haf 16.5.2006 22:05

Re: Re: Re: Re: Jeden dobrák, asi doktor, argumentuje dobře řízenou Homolkou po Dráthem

Lepší a úspornější řešení někdy je transportovat pacienta rovnou do márnice. Hrozí nebezpečí, že když má zlomené ruce, že mu doktoři vypíchnou voko, v lepším případě vemou ledvinu.

Pavel 16.5.2006 18:22

Ještě chybí třetí připomínka.

Kdo a proč převedl zadlužené nemocnice ze státu na kraje? A teď nám tady bude kázat bludy.

Krejčí Lubomír 16.5.2006 18:06

Pane Jičínský

Stanovisko hejtmanů není překvapující, protože chtějí pokračovat v

přeměně nemocnic na akciové společnosti. To je ale nebezpečná cesta,

protože umožňuje privatizaci těchto zařízení i jejich "tunelování".

Pane Jičínský, jste právník, tvořitel ústavy a dlouholetý člen parlamentu, ale to co je zde řečeno mi připadá nefér, když říkáte, že hejtmani jsou zloději a tuneláři.

Myslím, že nemocnice by měly být státní i soukromé. A na prvním místě by měl být pacient, který dostane kvalitní péči v nutném případě kdekoli bez ohledu na formě vlastnictví a doléčení pak může probíhat dle jeho možností. Ale Vy v parlamentě přehlasováváte pravicové strany jen proto, že jsou pravicové a ne proto, že mají na věc jiný názor a to je bohužel zřetelné i z tohoto Vašeho příspěvku. Urážkami a grobiánstvím přesvědčíte některé voliče, ale přeji Vám, aby jich bylo co nejméně. Já zemi grobiánů nechci už k vůli svým dětem. A Vás jsem měl vždy za fér chlapa narozdíl od pánů Paroubka, Ratha, Jandáka, Grose atd.

mik 17.5.2006 0:00

Re: Pane Jičínský

Tak to o rodine Jicinskych asi moc nevite !!

oakman 16.5.2006 17:46

Soustruh Jičínský -

- prsa plná řádů. Sice si je sám uděluje, pokud nejsou z dob revolučních, ale stále si myslí, že nás zajímají názory ještěra z Jurského parku........ pane vrchní, toto pivo je vyčpělé již 15 let!!!!

Haf 16.5.2006 22:08

Re: Soustruh Jičínský -

Nauč se počítat - čtyřicet !!! To je už skoro stoletej hajzl .

mik 17.5.2006 0:01

Re: Re: Soustruh Jičínský -

stoletej ne ale hajzl jo

Eda 16.5.2006 16:31

Až se bude blížit "noc dlouhých nožů " - Volte uvážlivě !!!:

Nevolte parlamentní strany  -  pokud chcete změnit systém vlády Vyvolených. ČT 1 zdarma provádí reklamu parlamentním stranám a zeleným na základě fiktivních "výzkumů" , porušuje ústavu - rovné právo politických stran. Vedení zelených jsou umělým slepencem a strana je trojským koněm pro voliče, kteří nechtějí volit soc. dem. - s uměle vyzdvihovaným % preferencí. Volebním zákonem (5 % vstup) a mediální masáží je záměrně bráněno menším stranám vstoupit do politiky. Parlamentní strany mají na čele kandidátek servilní politické loutky, závislé na vedení stran. Ta jsou spojena s velkými firmami, které prostřednictvím obdržených státních zakázek "sponzorují"  svoji  stranu , státní zakázky se prodávají, je -li tato 100mil, cena díla je 60mil, ostatní jsou "provize", "zisk", sponzoring a ...zlodějina. Tito "volení odborníci" potom vyrábějí zákony na běžícím páse - ale legislativní zmetky (živnostenský 85 novel !!!) Méně státu, zákony srozumitelné, jednoznačné a vymahatelné. Odstranit korupci lze jen změnou rozpočtového určení daní, decentralizací , snížit přerozdělování. Odvolatelnost politiků. Postupné zavedení přímé demokracie - přímá volba starosty, hejtmana, prezidenta ale i soudce, policejního ředitele, st. zástupce a dalších vyšších úředníků. Politika musí být věc veřejná, ne výdělek pro Vyvolené ! Kapři si rybník nevypustí, Vyvolení si změnu systému nepřejí. Proto volte Pravý Blok , č. 14 - viz www.cibulka.net  !!!                                         ;-D;-D;-D

huhu 16.5.2006 19:26

Re: Až se bude blížit "noc dlouhých nožů " - Volte uvážlivě !!!:

volbou Pravého bloku podpoříte ksčssd ! (Y)

Eda 16.5.2006 20:15

Re: Re: Až se bude blížit "noc dlouhých nožů " - Volte uvážlivě !!!:

Pane Huhu, volbou ODS podpoříte zabetonování systému plného korupce a nezájmu občana o politiku

Malý Aston 16.5.2006 16:01

Děkuji panu Jičínskému

Děkuji panu Jičínskému,že potvrdil to co již v roce 1993 i později v roce 1997,říkal Klaus že zavedením nových krajů dojde k nárustu úředníků,k decentralizaci moci bez zrušení ministerských úředníků.Ono se to těm socanům dobře říká,pravomoci a odpovědnost krajům,peníze pěkně v Praze pod naší kontrolou,když něco nefunguje mohou za to kraje,když něco funguje může za to Praha.Pak přišly volby a vyhrála ODS. A je po humoru.Kraje chtějí co jim bylo slíbeno,a socani nechtějí dát to co slíbili.Napřed nemocnice krajům,potom zpátky,silnice si nechte,stejně Vám na to peníze nedáme.Když chtějí nemocnice,vrátit i silnice,ty honosné paláce krajů dejte dětem,úředníky na sociálku.Máme ministerstva plná,máme kraje,plné,máme obecní úřady,které praskají ve švech a to všechno platíme z našich daní a to díky Vám pane Jičínský a Vaši neutuchající chuti všechno řídit,sledovat,přerozdělovat,kontrolovat a hlavně rozkrádat.

huhu 16.5.2006 19:25

Re: Děkuji panu Jičínskému

socani musí vše ovládat.  Svobodného trhu se bojí jako čert kříže - vědí, že by na něm neuspěli či by aspoň nemohli realizovat díky mocenským zásahům extra zisky. Svobodný trh je nejspravedlivější soudce.

kamil 16.5.2006 22:59

Re: Re: Děkuji panu Jičínskému pane huhu-vy jste mentálně retardovaný- diskuze s vámi nemá smysl

Cinan 16.5.2006 15:32

Pane Jičínský nechcete jít do důchodu???

To proto, abyste nehlásal takovéto nesmysly, když jste placený z peněz daňových poplatníků. Jeden naprostý nesmysl je, že něco může být zadarmo. Řekněte co a budou tam jistě zástupy. To se říkalo za komunismu bude všeho dost pro všechny.  Přeci každý soudný člověk ví, že za všechno se platí, jen ČSSD hlásá na bilboardech , že chce zdravotnictví zadarmo. Ve skutečnosti chce  mít  všechny doktory a pacienty  pod kontrolou, protože drží balík peněz, který na daních vybrali právě od těchto rukojmích.  Je to až dojemné jak lidé dovedou stále demagogicky trvdit nepravdy