24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Kouzlo nechtěného

Podivný článek stávajícího a dvou předchozích ministrů zahraničí kritizující Izrael, který vyvolal takovou bouři a odsouzení na naší politické scéně včetně prezidenta republiky a premiéra, kouzlem nechtěného naplno a pro všechny jasně vyjádřil to, co je zjevné už delší dobu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 29.5.2020 11:29

Přesně !

I. Štípek 29.5.2020 13:17

Vidíte, někdy se shodneme. Asi nás paranoia bolí oba.

P. Lenc 29.5.2020 9:10

Božínku autore, tato směska rádoby "zasvěcených" úvah je slušně řečeno úsměvná.Vlastně ne, panu prezidentovi po přečtení určitě vyvolá úlevu na znavené tváři.

D. Polanský 29.5.2020 9:06

Jistěže máme. Jedinou konstantou je členství NATO,ostatní je na každém z nás. Liberalismus v praxi.

M. Valenta 29.5.2020 8:49

To je pravda. Zahraniční politiku opravdu nemáme ovšem autorova orientace by k její větší jednotnosti určitě nepřispěla. Naopak.

A. Renjascu 29.5.2020 7:14

Souhlasím s článkem pana Weigla, protože existence respektive neexistence zahraničí politiky ČR je pro naši zemi katastrofa:

1) Jak již bylo uvedeno, tak u nás existuje pět zahraničních politik - prezidentská, vládní, sněmovní, politika starostů a nyní i politika tři ministrů zahraničí - naše země jednoduše nemluví ( na rozdíl např. Polska, Izraele) jedním hlasem a to oslabuje její pozici. Ne nadarmo se říká rozděl a panuj.

2) Všechny kauzy poslední doby (smlouva Praha-Peking, pomník Vlasovcům, Koněv, prohlášení tři...) se daly řešit diplomatickým způsobem a "tichým" oslovením protistrany a nikoliv veřejným prohlášením, ultimáty a komentáři. Způsob jakým se to dělo naznačuje, že smysl či úmysl byl jiný než jak jej aktéři deklarovali. Skoro mi to připadá, že jsme se stali (někteří z nás) nějakým lakmusovým papírkem pro někoho stojícího v pozadí a sledujícího vlastní zájmy a reakce těch, vůči kterým jsme byli posláni se vymezit či dokonce je i urazit. Jsme v tom mezi ostatními zeměmi naprostý unikát a mám problém věřit tomu, že jde o náhodu a že ti co v těchto kauzách figurují by byli takovými dementy neschopnými posoudit dopad svého jednání.

J. Zima 29.5.2020 7:26

Píšete, že se kauzy daly řešit tichým oslovením protistrany. To jako, že se máme nejdřív ptát Ruska, jestli můžeme odstranit sochu Stalinova pohůnka, která ani nebyla postavena jako pomník po válce, ale jen jako výraz servility českých bolševiků v roce 1980?

A. Renjascu 29.5.2020 8:49

Zrovna kauza Koněv se dala řešit bez trapného vtipu s rouškou, bez shazování rozhodujícího vlivu Rusů na osvobození Prahy. Němci určitě neprchli před nevyzbrojenými povstalci (díky Bohu za jejich odvahu) a ani před pár Vlasovci. Navíc načasování na výročí osvobození, zneužití nouzového stavu to nesvědčí moc o diplomatickém jednání a to pomíjím hrdinný antikomunismus 30 let po... Není to první socha, kterou jsme Rusům odstranili, ale je to první odstraněná dementním způsobem mimo "revoluční" dobu. Prostě i pro tyto věci platí, že se dají dělat dobře a špatně, slušně a neslušně. Řvát, že nejsme žádnou ruskou kolonií a pak se chovat jako kdyby tou kolonií bylo Rusko je divné. Naši západní sousedé mají s Ruskem častokrát mnohem lepší vztahy a hlavně kšefty než my. Zbytečné...

P. Staronový 29.5.2020 9:05

Tu sochu jsme odstranili sobě, případně Pražanům. Stejně, jako si ji místní komouši postavili.

P. Dvořák 29.5.2020 9:14

Pokud chccte sobě odstraňovat sochy, tak leda trpaslíky na zahradě.

Pokud ji odstraňujete někomu jinému a potom žádáte ochranku a ještě navíc zahlcujete záchranný integrovaný systém, jste stejný idiot jako ten psychotický tlustý vousáč.

M. Janta 29.5.2020 13:13

myslim ze vy jste jiz dokazal zde ze jste velky idiot Dvoraku Patrite k smesce velkych komunistickych zastancu a vase hlava neni docela tak v poradku

P. Dvořák 29.5.2020 15:42

Další magor, který v Novotném nepozná sobě rovného psychotika.

M. Janta 29.5.2020 15:59

Magor jste vy Dvoraku i kdyz si myslim ze ve skutecnosti jste Ovcacek

J. Jurax 29.5.2020 18:44

Pište češtinou, voni inteligenční podvýživo!

J. Zima 29.5.2020 9:11

Vy jste psal, že se věc se sochou Koněva měla tichým způsobem řešit s Ruskem. Já říkám, že o tom jaké sochy si postavíme nebo odstraníme rozhodujeme jen my a nikomu do toho nic není. Socha, kterou postavili bolševici v roce 1980, nemá s osvobozením nic společného, byla postavena na naše náklady a na našem pozemku. Jiná situace by byla kdybychom poskytli Rusům pozemek a oni tam sochu postavili.

Jinak pomníky padlým rudoarmějcům nikdo neodstraňuje a každoročně je u nich pietní shromáždění. Těm patří dík za osvobození a ne pohůnkům, kteří je často hnali do nesmyslných ofenziv bez ohledu na ztráty, jen aby se zavděčili zločinci Stalinovi.

A. Renjascu 29.5.2020 9:28

Konzultovat to s Ruskem nikdo nemusel, nedělali jsme to ani v jiných případech, ale ten mediální humbuk a trapné vtipy jsme si mohli odpustit. Buď umíme jednat civilizované a nebo si potřebujeme hojit mindraky popř. hledat způsob jak zakrýt neschopnost řešit opravdové problémy. Já jsem pro první způsob. A upírat Rusům podíl na osvobození, proč? A co Plzeň, kdo jí osvobodil, Američané? Vždyť podle stejné logiky bylo už také po všem. Míchat do roku 1945 rok 1968 či 1948 je nesmysl. Německo se dnes do našich záležitostí montuje mnohem více a také jim nestrkame kvůli tomu na talíř rok 1945. Ruské (a podobně Německé) politice nedůvěřuji, ale to neznamená, že musíme neustále vyhledávat třecí plochy.

J. Zima 29.5.2020 9:50

Vy sám sobě odporujete. Na jedné straně píšete, že se věc měla s Ruskem v tichosti diplomaticky řešit a teď, že to konzultovat s Ruskem nikdo nemusel. Ujasněte si myšlenky, než něco napíšete.

Jinak nevím proč do věci pořád mícháte osvobození od nacistů. Podíl rudoarmějců nikdo nezpochybňuje, ale s odstraněním sochy Stalinova pohůnka a vraha tisíců Maďarů to nemá nic společného.

A. Renjascu 29.5.2020 13:40

Ne neodporuji sobě, jen jsem shrnul více případů do jednoho koše. Diplomacií či tichou diplomacií jsem měl na mysli, že existuji mezi jednotlivými státy zavedené postupy, kterými se řeší sporné otázky či události. Postup, který zvolili jednotliví účastníci mezi ně nepatří. Že to neví někdo, kdo se o politiku moc nezajímá je vcelku pochopitelné, ale, že to neví či spíše nerespektují lidé, kteří se v politice pohybují je trestuhodné a ostudné. Proto mě to vede k domněnce, že skutečné důvody jsou jiné než deklarované a skuteční aktéři mají odlišná jména. Nejsme jedinou zemí na světě, která Rusům odstranila sochu, jedinou zemí, která změnila název ulice, jedinou zemí, které se nelíbila smlouva s Čínou či Pekingem, jedinou zemí, kde nemají všichni stejný názor na řešení Izraelsko-Palestinského konfliktu, jedinou zemí, která,... ne, ale jsme jedinou zemí, která to řešila takto buranským způsobem. Nebo Vám připadá normální, že naši tři "světoví" ministři místo obvyklého diplomatického oslovení (ať už vlady, premiéra či aspoň velvyslance) izraele skrze oficiální či neoficiální dopis, nótu nebo osobní jednání jej oslovují skrze média? Copak normální člověk oslovuje svého přítele skrze sdělovací prostředky? A Rusko, Čína? Snad jde zaujmout pevný, čitelný a slušný postoj bez těch prováděných šaškáren. Nechceme si nechat nic diktovat, ale přitom se zmínění aktéři chovají, jako by ČR byla velmocí a zmíněné země onucemi. V diplomacii se události nepočítají na týdny a měsíce, ale přetrvávají desetiletí, až zmíněné aféry vyvanou a nikdo z lidí si na ně nevzpomene, tak v diplomacii (ve vzájemných vztazích) budou stále ležet. My si stále pamatujeme rok 1938, 1939, 1968... Francii, Británii, Německo, Rusko a až i tohle zapomeneme, tak diplomacie nezapomene. A můžete dnes říct co bude za 20, 30, 50 let a zda nebudeme potřebovat něčí podporu? To je důvod, proč se mi to nelíbilo, ne samotný akt či rozhodnutí, ale způsob.

J. Zima 29.5.2020 14:33

Až budete zase shrnovat všechno do jednoho koše, tak to nějak předem oznamte, protože pak se vašich výplodech nikdo nevyzná. Vaše první reakce se týkala výlučně sochy Koněva jen jste do toho zamíchal věci kolem osvobození, které s případem sochy nemají nic společného. Socha byla postavena na našem pozemku, za naše peníze v roce 1980 a je veřejným majetkem Prahy 6. Když zastupitelstvo rozhodlo o jejím odstranění nemůže to být předmětem nějakých konzultací, oznámení či jednání ať už diplomatických, nediplomatických, šikovných nebo buranských s Ruskem nebo s jakýmkoli jiným zahraničním subjektem. Tečka. Jiné záležitosti zahraniční politiky do toho netahejte, protože to je čistě vnitřní záležitost ČR.

A. Renjascu 29.5.2020 15:13

Můj první příspěvek byl v 7:14 hod. a na něj jste i reagoval, tam byl ten "koš". Nejste první,kdo ledabyle čte příspěvky druhých. Někdy je za tím místo hledání pravdy touha sdělit hlavně svůj názor. Zkuste si to v klidu přečíst znovu. Pokud jde o to motání kolem osvobození, tak pokud sledujete veřejnou debatu, tak víte, že toto téma jsem nevznesl já, ale právě oni první tři městští odborníci.

Pokud má mít politika nějaký smysl, tak není možné pískat na soupeře za něco co u svých přejdu mlčením či tomu dokonce tleskam. Jedna míra, jedna váha pro všechny. To je samozřejmě obecné prohlášení a pravidlo nikoliv přesný mustr pro zmiňovaný koš.

A. Pakosta 29.5.2020 9:46

Pane Zimo, tiché oslovení není totéž co servilní dotaz. Ale to, co starosta "šestky" tropil kolem demontáže sochy Koněva - mám na mysli ten mediální výkřik "Koněv neměl roušku, tak musel pryč" bylo opravdu nechutné, a "šťouchnutí Rusa do břicha" přejmenováním pražského náměstí rovněž - už s ohledem na to, že všechny instituce a občané, kteří na náměstí Pod Kaštany bydlí, byli donuceni k administrativním tanečkům kolem změny rezidentní adresy.

J. Zima 29.5.2020 10:14

Tiché oslovení nebo servilní dotaz je v tomto případě totéž, neboť obojí předpokládá, že do toho mají Rusové co mluvit. Jestli starosta něco nevhodného vykřikoval je opět zcela naše věc. Totéž platí o přejmenování náměstí. Jaký byste měl názor na to, kdyby za bolševika přejmenovali např. v Bonnu ulici, kde bylo čsl. velvyslanectví na ulici Václava Havla? Také byste to považoval za "šťouchnutí ČSSR do břicha"?

Jinak změna adresy se týká 2 vil naproti velvyslanectví, to majitelé a nájemníci jistě přežijí. Ostatně já se pamatuji, jak sověti bývalou Petschovu vilu po roce 1968 zabrali a k tomu vykáceli kus Stromovky, aby si mohli postavit svoje megalomanské velvyslanectví.

A. Pakosta 29.5.2020 10:56

Není to totéž, pane Zimo. To tiché oslovení mohlo být prostým oznámením faktu, se kterým by se oslovená strana prostě musela smířit, nebo taky nemusela, ale na to by se jí nikdo neptal. A co se týká hypotetického přejmenování ulice v Bonnu na Havlovu - inu a co by to bylo jiného než rýpnutí si do tehdejšího režimu v Československu? Navíc si nemohu odpustit poznámku, že by to bylo velmi nestandardní, pojmenovat ulici po žijící osobě, to se v civilizovaných zemích nikdy nedělá.

A co se týká rezidentů Pod Kaštany, inu, čím jich bylo méně, tím lépe, máte pravdu v tom, že přejmenovat Koněvovu ulici by bylo bývalo z tohoto pohledu mnohem horší.

J. Zima 29.5.2020 11:13

Ale je to totéž. Jakékoli tiché oznámení předem implikuje, že se jich ptáme na názor. Jediná správná forma je veřejné oznámení úmyslu, což se také stalo. Jiná možnost nebyla. Nezapomeňte, že socha byla už dříve terčem útoků některých občanů, kteří soše barvili ruce na červeno apod. a o odstranění se hovořilo dávno před koronavirovými opatřeními.

To s Havlem bylo jako příklad, mohl to být např. filozof Jan Patočka, kterého bolševici prakticky zavraždili, když vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nepřežil tvrdé výslechy. A já se vás neptal, zda by to bylo rýpnutí do tehdejšího režimu, já se ptal, zda vy byste to považoval za nevhodné "šťouchnutí do břicha ČSSR".

A. Pakosta 29.5.2020 12:49

Nene, pane Zimo. Neptal jste se mě na nevhodnost - slovo "nevhodné" se ve Vašem textu nevyskytuje. Ptal jste se, zda bych to považoval za šťouchnutí do břicha ČSSR, a já vám odpověděl, že ano.

A to druhé (oznámení vs dotaz) - zase mi vkládáte do úst něco, co jsem neřekl - kde mám jakou zmínku o oznámení "předem"? Ale pokud výslovný oznamující text nadále považujete za dotaz o dovolení, už asi nemám, co bych k tomu dodal.

J. Zima 29.5.2020 13:36

Ale ale, vy dokonce i lžete. Napsal jste, cituji: "mediální výkřik "Koněv neměl roušku, tak musel pryč" bylo opravdu nechutné, a "šťouchnutí Rusa do břicha" přejmenováním pražského náměstí rovněž". Pravda já použil slovo "nevhodné", vy dokonce "nechutné". Z toho jasně vyplývá, že byste hypotetické přejmenování ulice v Bonnu na ulici Jana Patočky považoval za "nechutné šťouchnutí do břicha ČSSR". K tomu zase já nemám co dodat. Bolševik se prostě nezapře.

A to druhé. Nenapsal jste sice "předem", ale pokud by oznámení mělo být neveřejné a diplomatické, tak by předem muselo být. Oznamovat něco Rusům neveřejně až po rozhodnutí o odstranění sochy, které bylo na zastupitelstvu Prahy 6 veřejné, postrádá veškerou logiku.

A. Pakosta 29.5.2020 18:50

Poslyšte, Zimo, vy jste fakt neodbytný. Reaguji jen proto, že se rozhodně ohrazuji proti vašemu nařčení ze lži - můžete přesně specifikovat, které mé (skutečné, nikoli vámi vyfabulované) prohlášení je lživé?

Dále - nic vás neopravňuje vkládat mi do úst vaše vlastní fabulace o tom, co bych snad prohlásil o hypotetickém přejmenování bonnské ulice na ulici Jana Patočky - o tom vůbec nebyla řeč. A nechutné mi ty věci připadají proto, že těžce nesu, když se naši veřejní činitelé chovají na veřejnosti jako burani. Zdaleka tedy ne proto, že bych snad před nimi chtěl hájit útlocit představitelů jakékoli východní velmoci. Takže s tím bolševikem, za něhož mne prohlašujete, jste mne opravdu pobavil.

P. Brich 29.5.2020 15:02

Socha mohla být bez humbuku uklizena a na dotaz zájmové strany mohl starosta říci kam ji dal, aby na ní nes*aly mouchy.

Takto se zachoval jako žák druhé třídy, který odvážně plivne na sedmáka a utíká se schovat za máminy sukně, aby za to nedostal facku.

Odulého psychouše nemá ani cenu komentovat. Svědčí to o tom, že tam bude něco ve studnách, když si řeporyjáci toto zvolili za svého reprezentanta.

Tyto cílené akce budou pokračovat, protože musíme nas*at s kdekoho, abychom se pak museli schovat za sukně mamá Merkel.

F. Navrátil 29.5.2020 7:13

Česká republika vlastní zahraniční politiku opravdu nemá. Pouze tvůrčím způsobem rozvíjí chaotickou zahraniční politiku Bruselu.

I. Štípek 29.5.2020 6:58

Výborně, jako vždy!