26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Kouzelná česká opozice

24.10.2007

Po úniku materiálu pana Paroubka určeného pro zasedání Výkonného výboru ČSSD, ze kterého čerpaly deník Právo a server iDnes.cz, jsme se dozvěděli, že šéf opoziční sociální demokracie nepovažuje schválenou reformu veřejných financí vlastně vůbec za tak strašnou, jak jeho strana křičí do světa. Podstatné však je, že kritika socialistů není tedy ani tak mířena proti nedostatkům reformy, ona je především mířena jako dobře nastavená mucholapka na voliče.

Upřímně řečeno kritiku reformy jsem čekal. V několika bodech jejich argumenty chápu a byl jsem ochoten přijmout, že z jejich pohledu jde opravdu o zásadovou věc. O to víc mne překvapil názor pana Paroubka, který de facto ukázal, že jeho strana chce nyní i do budoucna pouze lapat nespokojené voliče, kterým bude nabízet líbivé drobečky v podobě hesel, jako například „Zdravotnictví zdarma“. Ale informaci, jak by sociální demokracie řešila třeba právě vysokou nemocnost, která přesahuje průměr států EU, už nikde nenajdete. Nerad používám silné výrazy, ovšem toto nelze nazvat jinak než populismus v krystalické podobě. Tak jako jsem nebyl stoupencem nulové tolerance u některých zákonů v minulém volebním období, kterou občas uplatňovala ODS, stejně razantně odmítám populismus prosazovaný nynější ČSSD.

Domníval jsem se, že když socialisté kritizovali chování občanských demokratů v opozici, nastolí nový způsob opozičního chování. Bláhově jsem doufal, že se u nás opozice přiblíží té britské, tudíž k vážené, uznávané, zasluhující úctu a respekt. Čím dál více mne však socialisté přesvědčují o opaku. Neschopnost říci obyvatelstvu na rovinu, že část reformy je v pořádku a uznat kvalitní části reformy, na druhou stranu rázně říci ale ta či ona věc je zcela nepřijatelná, je zkrátka smutné. Místo toho raději sociální demokraté zvolí v listopadu určitě přístup, který lze shrnout takto: 1. čím hůř bude vládě, tím lépe pro nás, 2. pečlivě strašme lidi, ať nám rostou preference, 3. co je dobré pro stát, je v tuto chvíli vedlejší, protože u vlády nejsme.

Je mi líto, že zde není snaha zlepšit práci opozice. ČSSD po nějaké změně nejspíš netouží, nepočítám-li její touhu vrátit se k moci, a KSČM takové změny není momentálně schopna. Bravo! Takže pokud je vláda tak špatná, jak opoziční strany tvrdí, pak je také vhodné podotknout, že opozice není o moc lepší.

Brandýs nad Orlicí 22. října 2007

(Autor je studentem politologie na Universitě Hradec Králové, sociologie na Masarykově universitě Brno a předsedou MS ODS Brandýs nad Orlicí.)