28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Korupce v politice?

Kdyby se někteří lidé věnovali rozkrádání místo vylepšování světa, žilo by se nám všem lépe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 16.11.2011 21:00

Zajímavý a pravdivý článek

Ke korupci nevyhnutelně dochází všude tam, kde se přiměřeně své kvalifikaci placený úředník setká s tím, o jehož úspěchu rozhoduje (ještě na počátku 90. let se pomocí celkové délky těchto setkání korupce ve státech odhadovala). Vážné problémy začnou, když paternalistický stát začne své služebníky platit mnohem lépe než odpovídá jejich (nevalné, jinak než v úřadě nevyužitelné kvalifikaci) a oni přestanou mít o obvyklou (peněžní) korupci zájem (peníze, které dostávají navíc ve mzdě, výrazně převyšují obvyklé korupční příjmy). Zle začne být, když úředníci, ve snaze zdůvodnit svou tučnou existenci vyprodukují tolik pravidel, že projektů je splňujících je pramálo a jsou si natolik podobné, že rozhodovat o nich se začne podle loajality jejich předkladatelů. Pak už přijde jenom krátká etapa, kdy už téměř nikdo nemá chuť něco předkládat a to je konec.

Jediná skutečně nebezpečná korupce je korupce politická (klientelismus), při níž jsou za peníze neúměrným zdaněním uloupené pracovitým občanů kupovány volební hlasy a vytvářeny jsou za ně další zástupy nadbytečných "trubců".

I z toho je vidět, že žádný politik toho nedokáže "ukrást" tolik, o kolik může občany připravit hloupá (paternalistická ) politika.

L. Orlita 15.11.2011 22:13

jenže ta korupce nespolykává milióny, ale miliardy

proto politikové hledají cesty jak sebrat peníze invalidům, jak neplatit amalgámové plomby atd... Jen proto aby si zase mohli nakrást miliardy..... vidle, kosy a gilotinu na ně

J. Charvát 15.11.2011 19:30

Anarchie jako řešení.

Coby státní úředník připouštím, že jak na článku samém tak na diskusních příspěvcích je mnoho pravdy. Jako občan si dovolím říci nahlas, že přestože náš stát je nedokonalý a značné procento nás úředníků je neschopných či naopak (schopných všeho), pořád toto uspořádání věcí považuji za lepší než totální cochcárnu čili anarchii. Nějak jsem nepostřehl, že by p.t. píšící kolegové navrhovali nějakou lepší, třetí cestu. Apropó, jací úředníci prosazují jaké zákony, ovlivňujeme již 22 let ve volbách. Za tristní výsledek nemohou úředníci, leč toliko přesně tím poměrem, jak jsou zastoupeni v populaci obdařené volebním právem. Sorry.

V. Kusý 15.11.2011 18:54

Vždyť pasivní rezistence byla zbraní odborů!

Pokud železničáři, řidiči autobusů či piloti začnou trvat na přesném plnění předpisů, tak se vlaky, autobusy a letadla nepohnou z místa.A úředníkům to zazlíváte? Jejda, já zapomněl že oni nestávkují! Ale efekt je stejný a vo to de, ne?Práce stojí, ale hlavně když jdou peníze!

E. Tocháček 15.11.2011 10:39

Jen jedna výhrada

Dobrý postřeh. Obávám se ale, že pokud by byli úředníci placeni podle výsledků, jak uvádíte například  žáků v mezinárodních srovnávacích testech, důsledkem by nebyl prudký nárůst smysluplných úprav zákonů. Výsledkem by byl prudký nárůst výpovědí úředníku. Zaměstnanci úřadů se přeci nerekrutují z lidí připravených nést veškerou odpovědnost za výsledky své práce. Atraktivní na práci úředníka je právě skutečnost, že tu můžete po lidech chtít i úplné pitomosti a kdyby se snad začali bránit vždycky můžete říct: "Já vím že je to nesmysl, no ale když je to v zákoně, to já přece nemohu jinak ! ".  Velká omluva a uznání všem výjimkám.

P. Hlosta 15.11.2011 10:36

A v tom je právě ta finta!

Ze socialismu jsme si přinesli jednou vyzkoušenou metodu, jak zůstat u lizu, či jak nepohoršit nadřízené. Je to právě o alibismu dodržování zákonů a předpisů, byť by byly sebevíc neproduktivní.

Představím-li si, že bych ve své práci ve firmě začal striktně dodržovat předpisy, zákony a vyhlášky s interními nařízeními, pak bych pracovat ten den ani nezačal. Problém můj je v tom, že já jsem placený úkolově za výkon a kvalitu. Jestli u toho budu jíst, spát, tancovat, je nadřízenému lhostejné. Chce vidět výsledek práce v patřičné kvalitě a čase. Jinak bych tam dávno, pradávno nepracoval.

Úředník, to je jiná! Ten MUSÍ dodržet předpisy a zákony, neboť by popřel důvod své existence v úřadě. Jestliže se nedostačuje činnosti v úřadu, pak se vymyslí a uplatní nový předpis, nejlépe s dalším formulářem, který je nutno vyplnit a to klientem úřadu. Když i toho není dostatek, pak je stále možnost úředníkovi chodit po chodbách ode dveří ke dveřím se spěchem na tváři.

Jsou státní zaměstnanci a soukromí. Soukromým jde o odvedení požadované práce a získat tak plat, nebo jinak přijde o pracovní místo. Státní zaměstnanci z většiny musí mít alibi pro svou činnost a nečinnost. Jinak bude přeřazen na stejně hodnotné místo.

Zadejte úředníkovi úkol a on vytvoří hromadu lejster!

F. Eliáš 15.11.2011 10:26

Ombudsman se odmítl zastat oné paní?

Tuším, že se majitelka čistírny jmenovala Dvořáková. Tak to by měl z hodiny na hodinu svého ombudsmanství nechat a přenachat činnost člověku morálnějšímu a hlavně statečnějšímu.

P. Schuh 15.11.2011 9:12

Malé pozitivum

Radujme se z maličkostí. Buďme rádi, že o tom svrabu u nás můžeme alespoň bez perzekucí psát a tlachat. Ikdyž je nám to prd platné....

K. Janyška 15.11.2011 8:52

Politika je korupcí z podstaty. Vždyť politici jsou vysláni darebáckými voliči k tomu, aby vykradli v jich prospěch státní rozpočet. Demokracie obsahuje příšernou chybu ve většinovém hlasování bez institucionalizované korekce právem soukromým... Dzp.

P. Hlosta 15.11.2011 10:39

Re: Politika je korupcí z podstaty. Vždyť politici jsou vysláni darebáckými voliči k tomu, aby vykradli v jich prospěch státní rozpočet. Demokracie obsahuje příšernou chybu ve většinovém hlasování bez institucionalizované korekce právem soukromým...

Ten státní rozpočet není pro voliče? (:-o

V. Václav 15.11.2011 8:24

PAnu Petrovi HAmplovi

PAne Hample, píšete mi z duše. Ale není to vina i naše? Zústáváme stále ohnuti, s rabovským obojkem na krku, i když mnozí z nás ohnuti volnýma rukama vykrádají kapsy svých otrokářů. Úředníci svými "předpisy " si pouze zajišťují svá korýtka a míra agrese, s kterou to provádějí, je definována pouze tím co jim my občané dovolíme. Ale je zajímavé, že tento parazitický moloch neškodí jen u nás, nýbrž s různou intenzitou po celém světě.

 Osobně jsem zažil zlovůli byrokratického aparátu v resortu zdravotnictví, lživým lékařem počínaje, přes vedení nemocnice, lékařskou komoru až po ministerstvo zdravotnictví konče. Obrátil jsem se tedy na svaz pacientů a když mi pan Olejár doporučil právníka, pracujícího pro ně, tak jsem po zaplacení pro důchodce nemalé části obdržel radu, abych se neobracel na soud, že v podstatě nemám šanci. Protože mi doživotně lékař z Homolky MUDr. Alois KApounek zmrzačil nohu a ještě ve své dokumentaci lhal, obrátil jsem se nakonec na ombudsmana. Bohužel jsem získal velice hořkou zkušenost, jak funguje spravedlivost a demokracie v této gaunerkracii. Ale závěr je hrozný: nemůžete se v tomto státě oficielně na nikoho obrátit, chcete - li spravedlnost rovnou cestou bez známostí nebo úplatků.

 Zřejmě v budoucnu pomůže známa osvědčená věta: Bůh stvořil lidi silné a slabé. Až přišel Samuel Colt a tento rozdíl vyrovnal.

J. Schwarz 15.11.2011 18:54

Re: PAnu Petrovi HAmplovi

Želbohu ačkoliv je tato pravda dávno známá,  stále existuje spousta hujerů a "humánistů", kteří radostně posilují stát a brojí proti zbraním - až do té doby než k vlastní škodě a na vlastní kůži zjistí, že stát tu není kvůli nim ale kvůli sobě samému a že odporem proti zbraním odzbrojil sám sebe.

J. Vintr 15.11.2011 8:07

Když se někdo bezpracně veze

tak se nudí. Takže se začne bavit - třeba tím, že tahá za brzdu, nebo strká klacky do kol ...

Kdyby byli státní úředníci placeni podle toho, jaké služby dělají pro ty, z jejichž daní jdou jejich platy, fungovalo by to jinak. Jenomže to tak není a nebude, protože stát s celým byrokratickým aparátem tu není pro nás, ale my jsme naopak ti blbci, kteří to musí platit, ale nemají do toho co mluvit ...

D. Polanský 15.11.2011 7:10

Problém jediný,

takhle to nikdy ve světě nefungovalo a nebude fungovat. Také bych mohl uvést řadu příkladů, ale k čemu? 

Z. Jaromír 15.11.2011 6:45

Jako vždy

Z. Jaromír 15.11.2011 7:04

Re: Jako vždy

pardon, odklepl jsem to. Chtěl jsem napsat, že jako vždy výborný článek. Když nějaké skupině, třeba byrokracii, je nařízeno zákonem používat svou řeč zákonů a nařízení za všech okolností, dá se čekat, že  jí to přijde vhod, bude se jí to líbit  a také využije výhody, již skýtá nesrozumitelnost, a odmítne se bavit takříkajíc rozumně, lidsky, vstřícně.